Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ( γράφουν οι: Οδυσσέας χρυσάκης και Νίκος τέλλιος) .

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί που καταλήγουν όλα τα αεροπλάνα  μετά από μια ανώμαλη προσγείωση η από υπερβολική χρήση ;Η απάντηση είναι στα νεκροταφεία των αεροπλάνων .


       Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μεγαλύτερο «νεκροταφείο στρατιωτικών αεροπλάνων» στον κόσμο, όπου βρίσκονται παροπλισμένα περισσότερα από 4.400 αεροσκάφη, βρίσκεται στην έρημο της Αριζόνα στις ΗΠΑ και πλέον μπορεί ο καθένας να το δει μέσω διαδικτύου. το άρθρο θα  δούμε το μεγαλύτερο μαχητικό νεκροταφείο του   κόσμου. 
Πρόκειται για την βάση της αμερικανικής αεροπορίας «Davis-Monthan», όπου βρίσκονται από τεράστια αεροσκάφη κάργκο, έως βομβαρδιστικά, και τα διάσημα από την ταινία Top Gun, F-14 Tomcat. 
Πολλά από τα αεροσκάφη χρονολογούνται της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ή ακόμα και του Πολέμου του Βιετνάμ, ενώ εκεί βρίσκονται και τα βομβαρδιστικά B-52, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και που έχουν πλέον αποσυρθεί. 

Σε κάποια από τα αεροσκάφη μπορεί να λείπουν τα φτερά ή οι «μύτες» καθώς έχουν για ειδικούς λόγους αφαιρεθεί κατά καιρούς. Όταν φτάνει ένα αεροσκάφος στο «νεκροταφείο», λένε οι ειδικοί, πρέπει να πλυθεί πολύ καλά, να στραγγιστεί και να καθαριστεί η δεξαμενή καυσίμων, να αφαιρεθούν τα συστήματα εκτίναξης από τις θέσεις των πιλότων και να σφραγισθούν οι καμπίνες. Είναι σκεπασμένα με προστατευτικά λευκά καλύμματα για να προστατευτούν οι μεταλλικές τους επιφάνειες από τον ήλιο. Δεν είναι όλα τα αεροσκάφη «αρτιμελή», αφού πολλά εξαρτήματα έχουν αφαιρεθεί ή σπάσει, όπως τα φτερά και τα ράμφη τους.

Άλλωστε, η «ταφή» αυτών των αεροπλάνων και η παράταξή τους σε αυτό το ιδιαίτερο «νεκροταφείο» προϋποθέτει και μια ξεχωριστή τελετή.