Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΥΨΩΜΑ 731: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ (γράφει η Σταυρούλα Μαντζιάλη)







Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή η πλειοψηφία της νεολαίας αγνοεί την ύπαρξη αυτού του συνταρακτικού γεγονότος. Ένα πολύ ηρωικό περιστατικό διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών στο Ύψωμα 731.
           Το Ύψωμα 731 βρίσκεται στα στενά της Κλεισούρας και αποτελούσε ένα εύκολο πέρασμα για τους Ιταλούς όσον αφορά την κατάκτηση της Ελλάδος.
          Ο Μουσολίνι στην συνάντηση του με τον Χίτλερ , όχι μόνο του υποσχέθηκε πως θα καταλάβει την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Μαρτίου μα , όλων των Βαλκανίων. Επειδή ήταν τόσο σίγουρος για την  επικείμενη νίκη του βρισκόταν παρόν στις επιθέσεις έτσι ώστε να απολαύσει τον όποιο θρίαμβο!
          Παράλληλα, για το αποτέλεσμα ενίσχυσε το πεζικό του με πολλαπλάσιες και ξεκούραστες δυνάμεις. Κάτι εντελώς περίεργο που έκανε είναι ότι, υποχρέωνε να βρίσκονται στο μέτωπο μέλη του τότε φασιστικού κινήματος  αλλά και  παιδιά της Ιταλικής αριστοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια η κόρη του Ντούτσε δούλευε ως εθελόντρια σε κοντινή νοσοκομειακή βάση.
          Οι άνδρες του ελληνικού στρατού (Δυτική Μεραρχία .Κύρια  καταγωγή Καρδίτσα – Τρίκαλα) πολεμούσαν γενναία παρά του εξωγενείς παράγοντες που ήταν κατά τους. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η αντιστοιχία ήταν 1 προς 3 και ότι δεν υπήρχαν τρόφιμα. Μαρτυρίες επιζώντων υπογραμμίζουν πως δινόταν 1 φρατζόλα ψωμί κάθε 5 ημέρες ανά 3 άντρες καθώς επίσης πως τους έδιναν άβραστα φασόλια και δεν είχαν ούτε σκεύη , αλλά ούτε  και νερό για να τα βράσουν. Όσον αφορά, το νερό κύρια πηγή τους ήταν οι κρατήρες μετά από τους βομβαρδισμούς, που περιείχαν λάσπη και πολλές φορές και αίμα από τους νεκρούς. Για να μπορέσουν να καθαρίσουν κατά κάποιο τρόπο το νερό βάζανε πολλά πακέτα από γάζες και με αυτό μαγείρευαν ή το έπιναν.
          Μετά από ανελέητους εναέριους βομβαρδισμούς το ύψωμα από 731μ. έφτασε τα 726 μ. έχασε δηλαδή 5 μέτρα. Επίσης λόγω των τόσων φονικών επιθέσεων η χαράδρα δίπλα στο ύψωμα ονομάστηκε από τους Ιταλούς « Χαράδρα του Θανάτου».

          Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο ελληνικός στρατός μάχεται μέχρι θανάτου. Ο ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς διατάζει στους στρατιώτες  πως όποιος οπισθοχωρήσει θα εκτελείτε επιτόπου . Πιστεύει πως ή θα βγουν νικητές από αυτή την κόλαση ή θα ταφούν εκεί.



Δημήτριος Κασλάς  
Ο Μουσολίνι επί 20 ημέρες επιμένει στην πρώτη γραμμή και δεν μπορεί να κατανοήσει την πηγή της αντοχής τον ένδοξων Ελλήνων. Μαθαίνοντας οι Έλληνες στρατιώτες ότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Ντούτσε προτείνουν την απόπειρα θανάτωσης του. Συγκεκριμένα, ένας στρατιώτης θέλησε να γίνει εθελοντής σε καταδρομική επίθεση εναντίων του Ιταλού φασίστα καθώς υποστήριζε , ότι ο σκοτωμός του θα άλλαζε την τροπή της Ιστορίας. Φυσικά τέτοια σχέδια απορρίφθηκαν από τους ανωτέρους για ευνόητους λόγους.
          Την 21η ημέρα ο Μουσολίνι αποχώρησε από το μέτωπο αποκαλώντας χαρακτηριστικά τους στρατηγούς του «ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ».

Έτσι η Ελλάδα γνώρισε μια μεγάλη νίκη που από πολλούς παραμοιάζεται με την «Μάχη του Δαυίδ και του Γολιάθ». 
Σταυρούλα Μαντζιάλη
Γ1 Γυμνασίου 
Γυμνάσιο Δεσκάτης.