ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Επιμέλεια:

Αντωνογιάννης Αριστοτέλης- 

Αντωνογιάννη Ελένη-

Γκουμότσιος Γιώργος-

Ζαγκανίκας Γιώργος-

Καραγιάννης Γιάννης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Τηλ.: 2462351101
Φαξ: 2462351105
Ταχ. Δ/νση: Δεσκάτη 51200


Χρήση Κοινόχρηστων Χώρων


Από το Δήμο ΔΕΣΚΑΤΗΣ ανακοινώνεται ότι: Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που επιθυμούν να κάνουν Χρήση Κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2013,μπορούν να προσέλθουν στο Αρμόδιο Γραφείο Εκδόσεως Αδειών του Δήμου Δεσκάτης, για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση προκειμένου να εκδοθεί η Άδεια Χρήσης Κοινόχρηστου Χώρου, από την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 έως και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.
 Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

1) Φωτ/φο Αστυνομικής Ταυτότητας
2) Φωτ/φο Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας του Καταστήματος
3) Σχεδιάγραμμα κάτοψης του χώρου που αφορά η αίτηση
4) Απόδειξη από την ταμειακή μηχανή του συγκεκριμένου καταστήματος
5) Δημοτική Ενημερότητα
6) Απόδειξη Πληρωμής του Τέλους που αντιστοιχεί για τη χρήση του παραχωρηθέντος χώρου.

Όσοι δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την έκδοση Άδειας μέχρι 28/2/2013, δεν νομιμοποιούνται την χρήση Κοινόχρηστου Χώρου.ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ
Ένταξη του έργου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ (LED)» προϋπολογισμού 136.900,00 € στο Πράσινο Ταμείο
Ο Δήμος Δεσκάτης ανακοινώνει την ένταξη του έργου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ (LED)» προϋπολογισμού 136.900,00 €, στο Πράσινο Ταμείο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με χρηματοδότηση 100% από το Πράσινο Ταμείο.

Η πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος αφορούσε την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED (LightEmittingDiode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός) εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης τεχνολογίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εύρυθμης λειτουργίας φωτισμού στον Δήμο Δεσκάτης, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών συμβατικών φωτιστικών υψηλής κατανάλωσης ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%.

Η προμήθεια και εγκατάσταση των λαμπτήρων LED συνεπάγεται για το Δήμο εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής, καθώς τα LED (LightEmittingDiode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός), λόγω της κατάστασης λειτουργίας τους, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.


Πλεονεκτήματα :
Τα φωτιστικά τύπου LED σεβόμενα το περιβάλλον, παρέχουν καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμό. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λύσεις φωτισμού, επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αποτελούν την καλύτερη λύση φωτισμού, στα πλαίσια ανάπτυξης μορφών πράσινης ενέργειας.

Οφέλη :
Τα οφέλη που υπάρχουν με την χρήση των λαμπτήρων LED είναι πολλαπλά:
• Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης.
• Μηδενισμός της ακτινοβολίας, μείωση της θερμότητας.
• Μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή.
• Εξοικονόμηση χώρου και καλαισθησία.
• Ασφαλής, αθόρυβη και απρόσκοπτη λειτουργία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς ο Δήμος Δεσκάτης εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση λαμπτήρων τύπου LED. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται η επιχειρησιακή επάρκεια και ετοιμότητα του Δήμου μας, ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας και των δημοτών μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Δεσκάτης Νίκος Μίγκος.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ


Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμο Δεσκάτης

Με την υπ’ αριθμ. 287 /2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης εγκρίθηκε η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Δεσκάτη.

Η πρωτοφανής για τη χώρα μας οικονομική κρίση, φέρνει ομάδες του πληθυσμού αντιμέτωπες με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η οικονομική κρίση πλήττει και το Δήμο μας, που σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, οδηγεί όλο και περισσότερους δημότες στην απόγνωση και την κοινωνική εξαθλίωση.

Οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες και να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να είναι αλληλέγγυα, ενισχύοντας και την κοινωνική συνοχή. Μια από τις δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε είναι η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα κοινωνικά παντοπωλεία αποτελουν υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης και ένδυσης των απόρων κατοίκων. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο Δήμο μας οι προμήθειες των προϊόντων που θα διανέμονται, θα προέρχονται από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνος, από Εθνικά, Περιφερειακά και Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από δωρεές και χορηγίες ευαισθητοποιημένων πολιτών, συλλόγων και φορέων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί η δυνατότητα συγκρότησης και ενεργοποίησης ενός δικτύου εθελοντών, σε επίπεδο φορέων, επιχειρήσεων αλλά και πολιτών ως κύριου παρόχου των προσφερόμενων ειδών, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στεγαστεί σε δημοτικό κτήριο, και συγκεκριμένα στο κτήριο που στεγαζόταν το ΚΕΠ.

Ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη λειτουργία του παντοπωλείου καθώς και ο κατάλογος με τις προδιαγραφές των δικαιούχων, θα καταρτίζονται βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, (κοινωνικοοικονομικά, οικογενειακής κατάστασης, υγείας κλπ.).

Η αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα γίνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Γρεβενών.

Η υποστήριξη λειτουργίας θα γίνεται από υπάλληλο του Δήμου μας που θα οριστεί με απόφαση Δημάρχου και θα συνεπικουρείται τόσο από στελέχη άλλων τμημάτων όσο και από ομάδα εθελοντών.

Τη Διοίκηση και τη Διαχείριση λειτουργίας του θα αναλάβει επταμελής Επιτροπή η οποία αποτελείται από: το Δήμαρχο κ. Νίκο Μίγκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Π. Μίγκο, τον Αντιδήμαρχο κ. Ζαγκανίκα Ιωάννη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καψάλη Τηλέμαχο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καραστέργιο Δημήτριο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ζιάκα Χρήστο, και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μπγιάλα Χρηστο.

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου
Νίκος Π. Μίγκος
Υποβολή πρότασης ένταξης στην πρόκληση: «Ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) προς εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων» στο Δήμο Δεσκάτης


O Δήμος Δεσκάτης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στην υποβολή πρότασης ένταξης προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης 2012 – 2015, προς εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων που υλοποιείται πανελλαδικά σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Ο Δήμος θα μπορεί να επιλέξει Προγράμματα Εθνικής ή Τοπικής Εμβέλειας.

α. Τα Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας απευθύνονται στους πολίτες όλης της χώρας, έχουν σχεδιαστεί και αποτυπωθεί από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης περιλαμβάνοντας δράσεις:
·        Επιμόρφωσης για την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και
·        επιμόρφωσης για υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, σχολές γονέων κλπ.

β. Ως Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ορίζονται αυτά που αποτελούν αμιγώς τοπική ανάγκη για την υποστήριξη των πολιτών και την προώθηση της τοπικής οικονομικής κοινωνικής ή πολιτιστικής ανάπτυξης.

Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η παροχή συστηματικών πληροφοριών και γνώσεων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και γενικότερα την πνευματική ανάπτυξη των ενηλίκων.

Αναφορικά με τους χώρους εκπαίδευσης προτάθηκαν το Επαγγελματικό Λύκειο Δεσκάτης, το Γυμνάσιο Δεσκάτης, το Γυμνάσιο Καρπερού το Λύκειο Καρπερού και το πρώην κτήριο του Κ.Ε.Γ.Ε..

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου
Νίκος Π. Μίγκος

Προστατεύουμε το Περιβάλλον - Διατηρούμε το Δήμο μας Καθαρό

Μην πετάτε στάχτες και αναμμένα κάρβουνα στους κάδους

·        Μη ρίχνετε στάχτες, αναμμένα κάρβουνα και υπολείμματα καύσεων από τζάκια, ξυλόσομπες, κ.λπ. στους κάδους απορριμμάτων καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
(υπενθυμίζεται προς τους δημότες που έχουν κήπους ότι η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό ή στην παραγωγή φυτοχώματος).

·        Μη ρίχνετε σκουπίδια, οικοδομικά υλικά, μπάζα κ.λπ. στα δάση, στα ρέματα και στους κάδους απορριμμάτων.

·        Τα απορρίμματα τα βάζετε σε σακούλες τις οποίες πρέπει να κλείνετε πολύ καλά και τις τοποθετείτε πάντα μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

·        Να διατηρούνται οι δρόμοι και όλοι οι χώροι καθαροί.

·        Δεν εμποδίζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων με τη στάθμευση των αυτοκινήτων μας μπροστά στους κάδους απορριμμάτων, σε δρόμους στενούς και σε διασταυρώσεις.

·        Δεν μετακινούμε τους κάδους από την καθορισμένη θέση που είναι τοποθετημένοι.

·        Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα κ.λπ.) στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους, πριν επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο τηλ. 24623-51112.

Η καθαριότητα είναι ΚΑΙ δική μου υπόθεση.

Πολιτική του Δήμου μας δεν είναι η επιβολή προστίμων τα οποία θεωρούμε ως έσχατο μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων, αλλά η συνεργασία και η συμμετοχή των δημοτών μας, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της πόλης μας.

Είναι χρέος όλων των πολιτών να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ