Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

     
 Η Θρησκευτική τρομοκρατία είναι η χρήση, ή η απειλή χρήσης βίας που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση από οργανωμένες ομάδες με θρησκευτικά  κίνητρα, προκαλεί, απώλειες, πανικό και αποδιοργάνωση και στις παρακάτω περιπτώσεις έπληξε αθώους ανυποψίαστους πολίτες.

Η Παρασκευή και 13 θα γραφτεί με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Οι τρομοκράτες σκόρπισαν τον θάνατο σε συντονισμένες επιθέσεις στην <<πόλη του Φωτός>> βυθίζοντας στο αίμα την γαλλική πρωτεύουσα.
Στις φονικές επιθέσεις αυτές στο Παρίσι   στο Σταντ ντε Φρανς, στο θέατρο Μπατακλάν, διαπιστώθηκε ότι τα κτυπήματα τα έκανε η θρησκευτική τρομοκρατική οργάνωση  ISIS.
Επτά ήταν τα σημεία στο Παρίσι που δέχτηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα με τελευταίο το Μπατακλάν που ήταν γεμάτο, την Παρασκευή  13 Νοεμβρίου το βράδυ, όταν ξεκίνησε η επίθεση. Το ροκ γκρουπ  Eagles of Death Metal είχε ξεκινήσει τρία τέταρτα νωρίτερα τη συναυλία, όταν 4 οπλισμένοι άντρες μπήκαν στην αίθουσα και άνοιξαν πυρ εναντίον των θεατών. Πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς στο θέατρο και 153 σε ολόκληρη την πόλη και  σχεδόν 300 τραυματίες. Θλίψη, σοκ, οργή, απόγνωση…


                                 Χνάρι από αίμα στο σημείο των επιθέσεων.
Τέσσερις μήνες μετά ,  Βρυξέλλες 22 Μαρτίου, η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους χτυπά στην «καρδιά» της Ευρώπης αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες, φόβο, σύγχυση. Στη βελγική πρωτεύουσα το πρωί της Τρίτης( Μεγάλη Τρίτη για τους καθολικούς) το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη στον σταθμό του μετρό Σουμάν. Στις τρομοκρατικές επιθέσεις τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 230 τραυματίστηκαν.
Τι θρέφει όμως τον θρησκευτικό φανατισμό; Τα αίτια του θρησκευτικού φανατισμού είναι: το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ,η άγνοια, η  έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης & διαμόρφωσης δημοκρατικής συνείδησης ,η  μειωμένη κριτική ικανότητα, η περιθωριοποίηση,  γκετοποίηση κ.τ.λ.
Στην περίπτωση του ισλαμικού φανατισμού , ο φανατισμός ανάγεται σε αρετή και η βία είναι το μέσον για την εξάπλωση της «αλήθειας»  της ισλαμικής θρησκείας  γι’  αυτό και επιτρέπεται  ο  βίαιος προσηλυτισμός και οι δολοφονικές ενέργειες και οι βομβιστικές αυτοκτονίες θεωρούνται <<μαρτυρικές>> .
Η παράνοια του θρησκευτικού φανατισμού αποτελεί πλέον εκρηκτικό παγκόσμιο πρόβλημα.
Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης του θρησκευτικού φανατισμού είναι:
1)    Διαθρησκευτική συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγεσιών, που να καταδικάζουν  τη βία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις θρησκευτικού φανατισμού και να συμβάλουν στην υπόθεση της παγκόσμιας ασφάλειας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
2)    Έλεγχος των παράνομων κέντρων θρησκευτικού προσηλυτισμού.
3)    Άμεση έμπρακτη αποφασιστική δράση έναντι της τρομοκρατίας
4)    Κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο για επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με  κοινωνικές ανισότητες και την  περιθωριοποίηση .Ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να είναι συνεπείς και να σκύψει στο πρόβλημα της δικαιοσύνης και της φτώχειας στην οικούμενη  και να επιλύσει προβλήματα που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα οι τρομοκράτες.
5)    Η καλλιέργεια του πολιτισμού είναι τρόπος αντίστασης στο φανατισμό. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο πολιτισμός καλλιεργείται δεν εμφυτεύεται.
6)    Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι θρησκείες στην ιστορία έδωσαν δείγματα θρησκευτικού φανατισμού.
Κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός. Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΙΕΡΗ.


ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Μαθήτρια του Γ1