Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ( γράφει ο Νίκος Καραγιώργος, μαθητής του Γ1)


              
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα γιορτής και έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αφού μια μέρα σαν κι αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε το μήνυμα του Θεού στην Παναγία ότι θα γεννήσει τον Υιό Του. Είναι όμως και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης των
Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Οι Έλληνες που ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους για τετρακόσια περίπου χρόνια, δεν άντεχαν άλλο τη σκλαβιά και αποφάσισαν να πολεμήσουν τους Τούρκους.  Σύμφωνα με την παράδοση, στις 25 Μαρτίου του 1821, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα της επανάστασης, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα. Οι Έλληνες ορκίστηκαν «Ελευθερία ή θάνατος».



Η εποχή ήταν κατάλληλη, γιατί είχαν ωριμάσει οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα της Ελλάδας (Καλάβρυτα, Μάνη, Καλαμάτα, Πάτρα και όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου), επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη, ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα. Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική, ενώ στους επόμενους μήνες συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Η Επανάσταση κράτησε περίπου 9 χρόνια.  Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832. Για να φτάσουν οι Έλληνες στην επιτυχία, πολέμησαν ηρωικά και χιλιάδες σκοτώθηκαν στις μάχες.
Από τότε η 25η Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες με παρελάσεις μαθητών και τμήματος του στρατού, σε ανάμνηση της τότε συγκέντρωσης του στρατού και της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες.

Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξης της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.