Σάββατο 5 Απριλίου 2014

METAΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (γράφουν οι: Έλσα Τσέτσα & Ελένη Τοπάλη)


 
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο  οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα με την προσθήκη ή και με την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη.  Ο άνθρωπος έχει επέμβει στον γενετικό κώδικα των προϊόντων αυτών αφού είναι αδύνατο να δημιουργηθούν με φυσικές διαδικασίες. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται γενετική μηχανική.

Προβλήματα και Προβληματισμοί:

 
Σήμερα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ασφαλέστερα από ότι  στο παρελθόν και η διαδικασία εφαρμογής της ασφάλειας τους είναι πιο περίπλοκη. Παρόλα αυτά αναπτύχθηκαν νέα προβλήματα και προβληματισμοί.  Πολλοί θεωρούν τα μεταλλαγμένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Με την εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων σε τροφές, υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν  αλλεργικά σοκ σε άτομα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες. Ακόμα έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση κάποιων ξεχασμένων ασθενειών αλλά και αντίσταση των παθογόνων στα αντιβιοτικά. Επίσης πιθανές και δυστυχώς μη αντιστρεπτές είναι οι μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων  που μπορούν να προκαλέσουν νέες γενετικές ασθένειες ή ακόμα και καρκίνο, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.. Επιπροσθέτως, έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει απρόσμενες επιπλοκές και αλλοιώσεις σε όργανα των ζώων που τρέφονταν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Ως προς το περιβάλλον, οι κίνδυνοι που έχουν αναπτυχθεί είναι το ίδιο επικίνδυνοι. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε άλλους οργανισμούς αφού μέσω του αέρα μεταφέρονται μεταλλαγμένα γονίδια σε άλλες «φυσικές» καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πριν από χρόνια δημοσιεύτηκε μια έρευνα από το περιοδικό “Nature” ότι, η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Δυστυχώς, κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος και να προκαλέσει ζημιά στην υγεία ολόκληρων ανυποψίαστων πληθυσμών. Ακόμα αλλοιώνεται η φυσική χλωρίδα με αποτέλεσμα  την μείωση της βιοποικιλότητας.
Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί αλλά λίγα στοιχεία από κλινικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και αυτά ασαφή. Οπότε κανείς δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά και με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας αποτελούν βελτίωση ή απειλή για τη ποιότητα ζωής, γιατί πρόκειται για μια κατάσταση εν εξελίξει.
 . Κίνδυνοι για άνθρωπο & ζώαQ
l   Εμφάνιση νέων αλλεργιών
2   Αύξηση ανθεκτικότητας τους σε αντιβιοτικά
3   Τοξική δράση
4  Κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών με δυσάρεστα αποτελέσματα στα ζώα που επηρεάζουν τον άνθρωπο.

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την επικράτηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ωστόσο η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιστέκονται.  Παρόλα αυτά το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραματική καλλιέργεια ήταν ντομάτα που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης με το γονίδιο της κατσαρίδας. Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνα. Μετά ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού (Ε110). Σημειώνεται πως σε ότι αφορά την εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.


·         Έλσα Τσέτσα & Ελένη Τοπάλη