Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πάσχα: "Χριστός Ανέστη" (γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης)


Η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα καθώς και κοκορέτσι ή κατσίκι. Το αρνί που τρώμε το Πάσχα συμβολίζει το Χριστό που θυσιάστηκε για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Το απόγευμα στην εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της αγάπης και για 40 μέρες οι ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον, λέγοντας: "Χριστός Ανέστη" και απαντώντας "αληθώς Ανέστη".
Κάθε περιοχή έχει τα δικά της ήθη και έθιμα αλλά
υπάρχουν και κάποια κοινά. Για παράδειγμα το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών. Στο πασχαλινό τραπέζι τσουγκρίζουν τα αβγά και αυτό που δεν θα σπάσει το τοποθετούν στο εικονοστάσι. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα κάνετε αβγοσαλάτα. Την Κυριακή του Πάσχα τρώμε μαγειρίτσα, ψητό κρέας κατσαρόλας, γλυκά και σε κάποια μέρη γαλατόπιτες και τυρόπιτες. Συνήθως το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο φαγητά και σαλάτες, ποτά και γλυκά. Αν ο καιρός δεν ευνοεί μπορείτε να μαγειρέψετε το αρνάκι στο φούρνο με γέμιση: Ρύζι και κουκουνάρια. Σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα διασκεδάζουν και ακούνε μουσική. Μετά από σαράντα μέρες νηστείας οι άνθρωποι τρώνε και χαίρονται με την Ανάσταση του κυρίου και τα σύγχρονα, αισιόδοξα μηνύματα που αφήνει η Ανάσταση.
Καλή ανάσταση σε όλους και καλό Πάσχα !!!

Γιάννης Καραγιάννης