Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

4η Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων(γράφουν οι: Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (Stray Animals Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων για τρεις λόγους:

 • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
 • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
 • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.
Σκοπός της Ημέρας είναι ο εορτασμός όλων των ζωόφιλων του κόσμου, ασχέτως εθνικών, θρησκευτικών, πολιτικών και ιδεολογικών πλαισίων. Με τα γεγονότα και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα επιτυγχάνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζώων, ενώ τονίζεται η σημασία τους στον πλανήτη μας.


Με αφορμή αυτή την ημέρα θα μπορούσαμε όλοι να κάνουμε κάτι για να τα βοηθήσουμε. Υπάρχουν παιδιά που κλοτσάνε ζώα και γελάνε. Ενήλικες, να λένε με υπερηφάνεια ότι θα ρίξουν φόλες για να καθαρίσει ο τόπος από τα αδέσποτα. Υπάρχουν άπειρες καταγγελίες απλών πολιτών που είδαν σακούλα σκουπιδιών με νεκρά νεογέννητα γατάκια ή κουτάβια. Μην κλείνετε τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα. Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο, μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσετε στην πλησιέστερη φιλοζωική οργάνωση, πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε κάτω από το σπίτι ή κοντά στη δουλειά σας δύο μπολ: ένα για νερό κι ένα για περισσευούμενο φαγητό. Τέλος, μη διστάσετε να καταγγείλετε στις φιλοζωικές οργανώσεις ή στις τοπικές αρχές, τυχόν βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση ζώων από ανθρώπους.

Σωτηρία Νασιοπούλου
Ειρήνη Οικονόμου