Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (γράφουν οι:Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


 
Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, για να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα... Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Είναι σύνδρομο που
θεωρείται σήμερα το πιο συνηθισμένο και το πιο γνωστό από τα σύνδρομα που μπορεί να εκδηλωθούν στον οργανισμό του ανθρώπου. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Σε πολλές χώρες, τα κορίτσια και τα αγόρια με νοητική αναπηρία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση. Η προκατάληψη ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down παρεμποδίζουν την εκπαίδευση των άλλων έχει οδηγήσει γονείς των παιδιών να τα κρατούν στο σπίτι. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει - και όλο και περισσότεροι άνθρωποι σιγά σιγά το βλέπουν - ότι η διαφορετικότητα στην τάξη οδηγεί στην εκμάθηση και κατανόηση, επ’ ωφέλεια όλων των παιδιών.
Το σύνδρομο Down, επισήμως καταγράφηκε από το Βρετανό ιατρό John Langdon Haydon Down (Down, 1866), όμως ήταν ένα σύνδρομο που ήταν γνωστό νωρίτερα. Για πολλά χρόνια η ονομασία που είχε επικρατήσει για το συγκεκριμένο σύνδρομο ήταν «μογγολισμός», αλλά τα τελευταία χρόνια, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία, έχει επικρατήσει η χρήση της ονομασίας «σύνδρομο Down».
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).
Σωτηρία Νασιοπούλου
Ειρήνη Οικονόμου