Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (γράφει ο Σπανός Σωκράτης)


   Σε παρακμή, μαρασμό και πλήρη αδράνεια οδηγεί το βασίλειό του ο βασιλιάς Αστόχαστος, ο οποίος δεν νοιάζεται για τίποτα παρά μόνο για διασκεδάσεις και εύκολη ζωή. Οι πάντες υποφέρουν και επιδιώκουν μόνο το ατομικό τους συμφέρον αδιαφορώντας για το κοινό καλό.

   Το βασιλόπουλο, ο Συνετός, με τη βοήθεια της Ειρηνούλας, της μικρής του αδερφής, και δύο γυναικών, της Γνώσης και της Φρόνησης, πασχίζει για την αναγέννηση και ανόρθωση της χώρας του. Βασικά συστατικά για να πετύχει η συνταγή είναι η εργατικότητα και η προκοπή, η τιμιότητα και η αρετή, η προσφορά και η θυσία, η υπομονή και η σύνεση, η δικαιοσύνη και η επικράτηση της αλήθειας. Οπλισμένος με θάρρος και θέληση, αγωνίζεται να δώσει νέα πνοή στο χαμένο όραμα του βασιλείου και να αποκαταστήσει την ευημερία στη χώρα του.


   Ένα αλληγορικό παραμύθι που 100 χρόνια μετά την έκδοσή του μεταφέρει ακόμα και σήμερα επίκαιρα μηνύματα.

   Ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής κλασσικής λογοτεχνίας με πολλά άμεσα και έμμεσα μηνύματα για τις αρετές και τις ηθικές αξίες. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω είναι επίκαιρο, διότι σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται κι η χώρα μας σήμερα. Επίσης έχει διδακτική διάθεση κι η πλοκή του για εκείνη την εποχή που γράφτηκε είναι πολύ καλή.
   Είναι ευανάγνωστο, παρόλο που αν το διαβάσει κανείς σήμερα θα ξέρει περίπου πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα και πως θα τελειώσει η ιστορία.

                                                                                                              Σωκράτης Σπανός