Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ελλάδα και Ισπανία κήρυξαν το 2014 «Έτος El Greco»


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή πιο απλά El Greco. Έτσι έμεινε στη ιστορία, με το προσωνύμιο El Greco που του δόθηκε στην Ιταλία.
Ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας από την Κρήτη, που όμως έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του. Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία οι χώρες που μοιράστηκαν τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου.
Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του (7 Απριλίου 1614), Ελλάδα και Ισπανία κήρυξαν το 2014 έτος El Greco (η χώρα μας το είχε κηρύξει ήδη από το 2012). Η Ισπανία θα τον τιμήσει με μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Η πρώτη με την ονομασία  «El Greco και Σύγχρονη Ζωγραφική» διοργανώνεται από το Μουσείο του Prado και θα επικεντρωθεί στη επιρροή του El Greco στην εξέλιξη της ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα. Η διάρκειά της θα είναι από τις 24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη θα γίνει στο Τολέδο με την ονομασία "Ο El Greco του Τολέδο" και θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ για τον κορυφαίο ζωγράφο, με 120 έργα του, όπου τα 29 από αυτά έφτασαν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Τέλος η έκθεση «El Greco : Τέχνη και Επάγγελμα» που θα πραγματοποιηθεί στο Τολέδο, θα παρουσιάσει στο κοινό έργα του κορυφαίου ζωγράφου που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην Ισπανία.

Το ίδρυμα El Greco που έχει συσταθεί στην Ισπανία έχει αναπτύξει ένα τεράστιο πολιτιστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Κρητικού ζωγράφου το οποίο θα διαρκέσει όλο το 2014. Στην ιστοσελίδα elgreco2014.com που έχουν οργανώσει οι Ισπανοί, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο αλλά και για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται προς τιμήν του.
Στην Ελλάδα τώρα, στην Αθήνα θα οργανωθούν εκθέσεις τον Νοέμβριο σε τρία Μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο: Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Μουσείο Μπενάκη: Ο φιλικός κύκλος του Greco στο Τολέδο).
Ακόμη, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα μεταφερθεί δεύτερη έκθεση, που θα ξεκινήσει από την Κρήτη. «Ο φιλικός κύκλος του Greco στο Τολέδο» θα είναι η κεντρική έκθεση, όπου για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει όψεις της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του Θεοτοκόπουλου στην πόλη αυτή. Επιμελητές ο κορυφαίος ειδικός στην ιστορία και πολιτιστική ζωή του Τολέδο της εποχής R. Kagan και ο ιστορικός τέχνης Ν. Χατζηνικολάου.
Τον Ιούνιο από το Ηράκλειο της Κρήτης θα ξεκινήσει η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που κατόπιν θα μεταφερθεί στο Μπενάκη. Επίκεντρο της έκθεσης αυτής δύο πίνακες του El Greco, η «Βάπτιση του Χριστού» και η «Άποψη του όρους Σινά» που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Στην Κρήτη επίσης θα διοργανωθεί διεθνές επιστημονικό συνέδριο με έμφαση στην κρητική περίοδο του καλλιτέχνη: El Greco: The Cretan Period (Ιούνιος)
Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Εθνική Πινακοθήκη το κτήριο της οποίας ανακαινίζεται. Υπάρχει όμως η σκέψη συνεργασίας με το Ιδρυμα Ωνάση, ώστε να παρουσιαστούν αριστουργήματα του καλλιτέχνη σε ψηφιακή μορφή και μέσα σε ένα ομοίωμα παρεκκλησιού.
Όσο για την Ιταλία; Μάλλον δεν είναι έτοιμη να οργανώσει κάποια εκδήλωση αφού τα οικονομικά της προβλήματα την περιορίζουν στον ρόλο του απλού συμμετόχου.