Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

14ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (γράφει η Μαρία Παρασκευοπούλου)



  • Τι είναι το φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου;
Είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και   την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και φέτος παρουσίασε   45 γαλλικές ταινίες σε συνεργασία με γαλλόφωνες πρεσβείες .

  • Και πότε έγιναν όλα αυτά;
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις  4 μέχρι τις 10 Απριλίου, στην Κέρκυρα από τις 6 μέχρι τις  7 Απριλίου αλλά και στην Θεσσαλονίκη από τις 11  μέχρι τις 17 Απριλίου  2013.
  • Και γιατί να  είναι σημαντικό;
Η σημασία  του φεστιβάλ είναι μεγάλη καθώς είναι ένα από τα τρία πιο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επίσης ,με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει αλλά και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής. Επιπλέον, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με τη διοργάνωση της 14ης έκδοσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, προσπαθεί να δώσει μια ακόμη απόδειξη της υποστήριξης της Ελλάδος, μέσα από τη στενή συνεργασία του
με τους Έλληνες δημιουργούς.
  • Κάτι άλλο σχετικά με τους διοργανωτές;
Πρόεδρος  του φεστιβάλ είναι ο μουσικοσυνθέτης ΑLEXANDRE DESPLAT, γνωστός για τη συμετοχή του σε ταινίες όπως  Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον ,το Λυκόφως και ο Χάρι Πότερ,το Zero Dark Thirty,Argo και άλλα και κατοχος ενος βραβείου Όσκαρ και δύο βραβείων César. Από αυτό και μόνο το γεγονός καταλαβαίνουμε την αξία του γεγονότος.
Ανάδοχος του φεστιβάλ είναι η ηθοποιός  CAROL BOUQUET,κυρίως γνωστή από τον ρόλο  της ως κορίτσι του James Bond και τη συμμετοχή της στην ταινία Trop belle pour toi to 1989, που της χαρίζει και το βραβείο César καλύτερης ηθοποιού.
Η κριτική επιτροπή αποτελείτε από την  ηθοποιό  Ariane Labed (Attenberg ,The Capsule κλπ),τον παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Θάνο Αναστόπουλο (η Διόρθωση,Η κόρη κλπ),την  μουσικό Alejandra  Norambuena Skira και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη (Μέρες Αλεξάνδρειας,Φρούτα εποχής) κάτοχο του Διεθνους Βραβείου Καβάφη και  υποψήφιου για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου.
  • Και για επιπλέον πληροφορίες;
Επισκεφθήτε τα site  www.ifa.gr   kai www.festivalfilmfrancophone.gr
 ή την σελίδα του Facebook : Festival du Film Francophone de Grèce

AU REVOIR!!!!!

Μαρία Παρασκευοπούλου