Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μπείτε στον κόσμο του Βυζαντίου με ένα «κλικ»


Παράσταση μάχης 
Ένα διαδικτυακό ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του Βυζαντίου θα πραγματοποιείται μέσα από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα 
του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με τίτλο «Εξερευνώτας τον κόσμο του Βυζαντίου». Η πλατφόρμα παρέχει στοχευμένο  ψηφιακό περιεχομένο για την ανάδειξη της κληρονομιάς του Βυζαντινού πολιτισμού μέσω διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης.

Οι υπηρεσίες αυτές προβάλλουν και πληροφορούν για μνημεία, κινητά και  ακίνητα, για προσωπικότητες, ιστορικά γεγονότα, επιτεύγματα, αλλά και όψεις καθημερινής ζωής του βυζαντινού πολιτισμού. Το περιεχόμενο του ιστοτόπου είναι δίγλωσσο, ελληνικά και αγγλικά.
Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες υπηρεσίες προσφέρονται:
Η πρώτη έχει τη μορφή τριών ταξιδιωτικών διαδρομών σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς) όπου ο «επισκέπτης»  προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες  για τα βυζαντινά μνημεία κάθε τόπου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).
Η δεύτερη προσφέρεται με την μορφή μελέτης εις βάθος, συγκεκριμένων θεμάτων ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, ευρύ κοινό).
Η τρίτη προσφέρεται με τη μορφή οκτώ εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών.
Τέλος, η τέταρτη υπηρεσία προσφέρεται με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου πόρταλ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου, σε ημερίδα, που διοργάνωσε  το υπουργείο Πολιτισμού.

Η συντακτική ομάδα.