Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛH! (γράφει η Μαρία Παρασκευοπούλου)



 Στα πλαίσια της τριήμερης εκδρομής μας στην Αθήνα (5-6-7 Απριλίου 2013) οι μαθητές της τρίτης τάξης επισκεφθήκαμε, εκτός των άλλων (θέατρο, Ακρόπολη, Νέο Μουσείο της Ακρόπολης κλπ ), το Προεδρικό Μέγαρο και την Βουλή των Ελλήνων, δύο κτίρια με μεγάλη αξία για την χώρα μας και φυσικά με ακόμα μεγαλύτερη ιστορία καθώς και τα δυο κατασκευάστηκαν περίπου δύο αιώνες πριν (19ος αι.).
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΡΘΡΟ



  •        ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Παλαιότερα γνωστό ως Νέα Ανάκτορα το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ηρώδου Αττικού και ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που επισκεφτήκαμε το Σάββατο. Τώρα πια το κτίριο είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας (Κάρολος Παπούλιας). Αρχικά όμως, όπως μάθαμε στην διάρκεια της ξενάγησής μας, είχε κατασκευαστεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ ως τόπος κατοικίας (ανάκτορο) του  Γεωργίου Α’(που έμεινε εκεί προσωρινά μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος των επίσημων ανακτόρων του το 1969) και στη συνέχεια μέχρι και το 1974 ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας. Χαρακτηριστικά του Μεγάρου είναι οι εντυπωσιακοί κίονες ιωνικού ρυθμού που βρίσκονται στην είσοδό του και η πλατιά ζωφόρος του. Στα νεώτερα χρόνια στο κτήριο προστέθηκαν μια αίθουσα χορού, που σήμερα λειτουργεί ως αίθουσα διαπιστευτηρίων, και μια μεγαλύτερη αίθουσα δεξιώσεων. Γενικά ολόκληρο το κτίριο είναι μεγαλοπρεπές και αρκετά εντυπωσιακό και σίγουρα ήμασταν  όλοι πολύ τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτούμε. Να προσθέσω επίσης πως ο 25 στρεμμάτων κήπος του Μεγάρου, τον οποίο δεν επισκεφτήκαμε, είναι εξίσου υπέροχος )



  Ολόκληρη η τάξη, μαζί με τους καθηγητές στις σκάλες, κοντά στην είσοδο του κτιρίου
 (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: πρέπει να ήμασταν και η μόνη τάξη που ήταν τόσο κουρασμένη ώστε σχεδόν κανείς να μην αντέχει να σταθεί όρθιος για την φωτογραφία)


  •          ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Το απόγευμα της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε άλλο ένα σημαντικό κτίριο πάνω από την  πλατεία Συντάγματος, την Βουλή στην οποία ξεναγηθήκαμε, αφού πρώτα παρακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα σύντομο βίντεο σχετικά με την ιστορία του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1836 από τον αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Friedrich von Gaertner. Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία, εγκαταστάθηκαν εκεί τον Ιούλιο του 1843, ενώ μετά την έξωση του Όθωνα το 1862 τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α’. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄ βασιλιάς ορκίστηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος και βασιλικό Ανάκτορο ορίστηκε η έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο). Στα Παλαιά Ανάκτορα παρέμειναν μόνο κατά διαστήματα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μόλις το 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφάσισε τη στέγασή της βουλής  μαζί με τη Γερουσία στο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της σημερινής Βουλής. Μετά το τέλος του βίντεο, πήγαμε στην αίθουσα της ολομέλειας  όπου η ξεναγός μας μίλησε για τον θεσμό της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου στην Ελλάδα  και στην συνέχεια στον επάνω όροφο όπου υπήρχε μια έκθεση αφιερωμένη στον Χαρίλαο Τρικούπη(11 Ιουλίου 1832- 30 Μαρτίου 1896, ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και  για μικρό χρονικό διάστημα Πρωθυπουργός). Η επίσκεψή μας στην Βουλή ήταν επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρουσα όπως και ολόκληρη η εκδρομή μας στην οποία περάσαμε πολύ όμορφα!

 Μαρία Παρασκευοπούλου