Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ.


 
Το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας επισκέφτηκε την Μητρόπολη Ελασσόνας και ειδικότερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη π. Βασίλειο. Αρχικά ο Μητροπολίτης μας
υποδέχτηκε με πολύ αγάπη και μας επέτρεψε να καθίσουμε κοντά του.  Ομολόγησε πως είναι πολύ χαρούμενος με αυτή την επίσκεψή μας στην Μητρόπολη και επίσης μας μίλησε για την απαισιόδοξη πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. Έπειτα μας ρώτησε τα ονόματά μας, την τάξη που πάμε και μας ευχήθηκε τα καλύτερα για την εφημερίδα μας.


Μετά τον πρόλογο του  Σεβασμιώτατου π.Βασιλείου η συντακτική ομάδα του έκανε κάποιες ερωτήσεις οι οποίες  αναφέρονται παρακάτω:


ΕΡΩΤΗΣΗ (Νίκος Τσιγάρας): Τι σας ώθησε να γίνετε ιερέας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με ώθησε η αγάπη μου προς τον θεό και προς την εκκλησία και είμαι πολύ ευτυχής που ακολούθησα αυτό τον δρόμο.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Δημήτρης Κοτίτσας): Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η σχέση της θρησκείας με την επιστήμη; Η επιστήμη συμπληρώνει τη θρησκεία ή την αντιμάχεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επιστήμη δεν αντιμάχεται την θρησκεία αλλά συμβαδίζουν . Οι περισσότεροι μεγάλοι επιστήμονες ήταν και είναι πιστοί άνθρωποι στον θεό. Η πίστη τους αυτή τους κάνει να είναι πιο δημιουργικοί και εφευρετικοί. Η σοβαρή επιστήμη δεν αντιμάχεται την πίστη.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Βαγγέλης Μυλωνάς): Τι νομίζετε ότι φταίει που οι νέοι της ηλικίας μας δε νιώθουν την ανάγκη να εκκλησιάζονται συχνά; Που οφείλεται, κατά την γνώμη σας αυτή η απομάκρυνσή;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απομάκρυνση αυτή των νέων από την εκκλησία έχει πολλά και ποικίλα αίτια, δεν έγινε ξαφνικά. Οι άνθρωποι σιγά - σιγά γίναμε δούλοι των υλικών αγαθών και παραμελήσαμε τα πνευματικά. Σήμερα η κρίση αυτή οφείλεται στην αποστασία μας από τον θεό. Είναι περισσότερο ηθική κρίση, ο άνθρωπος που είναι κοντά στον θεό αγαπά τον συνάνθρωπό του, τον βοηθά , έχει μέσα του καλές προϋποθέσεις  και καταβολές δεν τον νοιώθει σαν κατάρα του. Οι άνθρωποι σήμερα βλέπουμε ότι εφαρμόζουν αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος «Εψύγει η αγάπη των πολλών» δηλαδή πάγωσε η αγάπη των πολλών ανθρώπων γι’ αυτό έχουμε αυτή την ανισότητα στην κοινωνία μας και κοιτάμε μόνο το συμφέρον.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ (Σπύρος Ξυγιντζής): Μήπως θα έπρεπε η Αγία Γραφή να μεταφραστεί στη νέα ελληνική γλώσσα, για να την καταλαβαίνουμε όλοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Αγία Γραφή είναι μεταφρασμένη στα νέα ελληνικά και όποιος θέλει μπορεί να την διαβάσει αλλά και στην εκκλησία ακόμα έχουμε ένα κομμάτι μέσα στην λατρεία που λέγεται κήρυγμα .Το κήρυγμα μας μεταφράζει το ιερό ευαγγέλιο και τα νοήματα. Όταν εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάτι ο ιερέας μας τα εξηγεί. Το κήρυγμα συμπληρώνει και μεταφράζει τον λόγο.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Αγορίτσα Γκουμότσιου): Συχνά εκδηλώνεται από πολλούς μαθητές στάση απόρριψης για το μάθημα των θρησκευτικών. Τάσσεστε υπέρ ή κατά της κατάργησης ή της προαιρετικής παρακολούθησης του και γιατί; Πώς πρέπει να διδάσκεται το μάθημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας ορθόδοξος χριστιανός δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει την πίστη του ή να μην διδάσκεται την πίστη του. Δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών. Θα καταργήσουμε αυτό που πιστεύουμε; Είμαστε χριστιανοί και πρέπει να μάθουμε για την πίστη μας και για την διδασκαλία του Χριστού. Είναι παράξενο και παράδοξο και παράλογο θα έλεγα πολλές φορές να καταργήσουμε το μάθημα των θρησκευτικών.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Κατερίνα Καλύβα): Ποιά προτερήματα πιστεύετε ότι έχει η σημερινή νεολαία που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα προτερήματα της σημερινής νεολαίας είναι η δυναμικότητα, η φιλομάθεια, η εργατικότητα, έχει πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα τα οποία στις προηγούμενες γενιές δεν ήταν τόσο έντονα. Οι σημερινοί νέοι έχουν πολλές δυνατότητες να αναδειχθούν και να προκόψουν.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ευτυχία Ξυγιντζή): Είναι πλούσια η εκκλησία; Αν ναι, πως θα μπορούσε να βοηθήσει το λαό μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, να κάνει την ζωή όλων ευκολότερη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εκκλησία είναι πλούσια γιατί έχει τον θεό και την ορθόδοξη πίστη της. Η εκκλησία κάθε φορά που παρουσιάστηκαν δυσκολίες στον λαό μας δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για βοήθεια. Στους Απελευθερωτικούς Αγώνες μέχρι και τα καντήλια πούλησε για να βοηθήσει όπως διαβάζετε στην ιστορία σας. Αλλά και από την άλλη σήμερα σε αυτήν την κρίση στην οποία ζούμε, η εκκλησία δίνει ένα πολύ δυνατό παρόν. Χαίρομαι που μου κάνατε αυτή την ερώτηση διότι βγαίνοντας θα δείτε τι έχει ετοιμάσει η Μητρόπολη για να δώσουμε στους ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν ανάγκη. Η εκκλησία δεν θέλει να έχει πλούτη θέλει να έχει την δυνατότητα να βοηθά τους ανθρώπους όταν και όποτε χρειάζεται.Η εκκλησία έχει δώσει το 96%, μόνο το 4% έχει, και από το 4% το 2% μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτό με πολλές δυσκολίες.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ (Αγορίτσα Γκουμότσιου): Τι θα μπορούσε η εκκλησία να κάνει ή να πει στα νέα παιδιά, ώστε να έρθουν κοντά της; Ιδιαίτερα κατά τις Άγιες ημέρες που έρχονται.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εκκλησία θα μπορούσε να τους δείξει την αγάπη αυτή που έδειξε ο θεός για εμάς τους ανθρώπους και να τους καλέσει να πλησιάσουν την εκκλησία χωρίς προκατάληψη, να την δουν σαν μητέρα τους και τον θεό σαν πατέρα τους. Η εκκλησία έρχεται να διακονήσει τον κόσμο και ποτέ δεν τον πρόδωσε γιατί στέκει δίπλα του με πολύ αγάπη.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Κατερίνα Καλύβα): Ποιά συμβουλή θα δίνατε σε εμάς τους νέους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας έλεγα να είστε άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα, άνθρωποι με φιλομάθεια διότι με αυτήν μπορείτε να ανταγωνιστείτε σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και να παραμείνετε άνθρωποι.


ΕΡΩΤΗΣΗ (Ευτυχία Ξυγιντζή):  Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Όλοι μας χαιρόμαστε που έχουμε διακοπές, που οι νονοί μας θα μας φέρουν δώρα, που θα φάμε και θα διασκεδάσουμε. Ποιο είναι όμως το πραγματικό μήνυμα αυτών των Άγιων ημερών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μήνυμα αυτών των Άγιων ημερών είναι μεν η διασκέδαση, η ξεκούραση και η χαρά, αλλά το κορυφαίο  μήνυμα του Πάσχα είναι  ότι ο Χριστός νικά το αθάνατο θάνατο και μας χαρίζει την ζωή, κάνοντας ένα πέρασμα από την ζωή της φθοράς στην ζωή της αφθαρσίας και της αθανασίας όπου είναι κάτι αδιανόητο κάτι δηλαδή που δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας αλλά είναι το μόνο ακίνδυνο.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σεβασμιότατο π.Βασίλειο που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε για λίγη ώρα κοντά του αλλά και κοντά στο Θεό.

 Συντακτική Ομάδα:


Αγορίτσα Γκουμότσιου, Κατερίνα καλύβα, Δημήτρης Κοτίτσας, Βαγγέλης Μυλωνάς, Ευτυχία Ξυγιντζή, Σπύρος Ξυγιντζής, Νίκος Τσιγάρας.