Τρίτη 2 Απριλίου 2013

O ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ( γράφει ο Οδυσσέας Χρυσάκης )




Μετά από απουσία 4 ετών, οι καλύτερες στιγμές του Ελληνικού Σινεμά επιστρέφουν στο Παρίσι, πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ακολουθώντας την παράδοση που δημιούργησε την τελευταία δεκαετία, το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου σηκώνει ξανά την αυλαία του από τις 20 εώς τις 25 Μαρτίου , με μοναδική φιλοδοξία να παρουσιάσει στο παρισινό κοινό, τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού Σινεμά της διετίας που πέρασε.
Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους που ξεχώρισαν από την ελληνική παραγωγή, είτε λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας είτε λόγω της διακεκριμένης φεστιβαλικής τους πορείας, λειτουργώντας ως πρεσβευτές του ελληνικού σινεμά στο κατώφλι του κόσμου . Ανάμεσά τους οι ταινίες «Αν» και «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» που έσπασαν το ελληνικό box office, τα πολυαναμενόμενα «Άδικος Κόσμος» και «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» που διακρίθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ όπως, του San Sebastian, του Toronto και του Karlovy Vary και δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ τα «Πρώτη Ύλη» και «Σμύρνη, η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης», που δίνουν μια σκληρή διάσταση του παρόντος και παρελθόντος της ελληνικής πραγματικότητας

Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ, η έναρξη που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου και 19.30 το βράδυ, με μια βραδιά αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και προβολή της ταινίας του «Αναπαράσταση», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο γαλλικό κοινό. Την ταινία θα προλογίσει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστας Γαβράς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα επισκεφθούν το Παρίσι αρκετοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς του Ελληνικού Σινεμά όπως οι Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης του J.A.C.E), Φίλιππος Τσίτος (Σκηνοθέτης του «Άδικος Κόσμος»), Χριστόφορος Παπακαλιάτης (σκηνοθέτης του υπερ- επιτυχημένου εισπρακτικά «Αν») Πέτρος Σεβαστίκογλου (δημιουργός του πρωτότυπου κινηματογραφικού πειράματος «Attractive Illusion») και Γιώργος Σιούγας (Σκηνοθέτης της ταινίας «Το Γάλα») προκειμένου να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο γαλλικό κοινό. Τέλος, το πιο πολυσυζητημένο- αυτή τη στιγμή- όνομα του ελληνικού κινηματογράφου, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφιος για Όσκαρ, Γιώργος Λάνθιμος του οποίου η τελευταία ταινία «Άλπεις» θα αποτελέσει και το επίσημο κλείσιμο του φεστιβάλ.

Εν μέσω μιας τετραετίας κρίσης, το ελληνικό σινεμά περνάει μια πρωτόγνωρη άνθηση δηλώνοντας ότι έχει πράγματα να πει. Από τις 20 έως τις 25 Μαρτίου βρίσκει το βήμα του στην καρδιά του Παρισιού και σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Οδυσσέας Χρυσάκης