Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ (ΓΑΛΛΙΑ) (γράφουν οι: Χρήστος Ρέντας και Πετσιδήμος Γεώργιος)


                                  

    Το καρναβάλι της Νίκαιας είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη Γαλλική Ριβιέρα. Σίγουρα δεν είναι τόσο διάσημο όσο αυτό της Βενετίας, όμως συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Εδώ κυριαρχεί το κέφι, τα χρώματα και τα λουλούδια, όλα, ιδιαίτερα στοιχεία του Γαλλικού καρναβαλιού.


Οι ντόπιοι λένε πως χάρη στα βουνά που δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα από το κρύο του Βορρά, αλλά και στο εξαιρετικά ήπιο κλίμα της περιοχής, η Κυανή Ακτή είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των φυτών και των λουλουδιών.
Οι παρελάσεις του καρναβαλιού διοργανώνονται από το 1876. Ο φημισμένος λουλουδοπόλεμος (με "πυρομαχικά"... γαρύφαλλα και μπιγκόνιες) είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις.
Στην περίφημη Λεωφόρο των Αγγέλων, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, παρελαύνουν άρματα λουλουδιών προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Ξεχωριστή νότα δίνουν οι αντιπροσωπείες από όλα τα καρναβάλια του κόσμου, που είναι κάθε χρόνο επίσημοι καλεσμένοι το δημάρχου της Νίκαιας.
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος πρωταγωνιστεί παντού, αυτός οδηγεί τις παρελάσεις και τους χορούς.
Εκτός από τη "Μάχη των Λουλουδιών" γίνονται παρελάσεις μεταμφιεσμένων, αλλά και νυχτερινές, στους ολόφωτους, στολισμένους δρόμους. Ο χορός των μεταμφιεσμένων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δίνει έναν πρόσθετο κοσμικό αέρα στην ούτως ή άλλως κοσμική ατμόσφαιρα της πόλης.
Οι γιορτές κλείνουν πάντα με το κάψιμο του Καρνάβαλου, μια φαντασμαγορική τελετή με χιλιάδες πυροτεχνήματα που στέλνουν πολύχρωμες λάμψεις σε  ουρανό και θάλασσα.