Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ «ΜΑΡΤΗ»; (γράφουν οι: Αγορίτσα Γκουμότσιου και Ευτυχία Ξυγιντζή)



Από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου έως τις 31 του ίδιου μήνα, τα μικρά παιδάκια φοράνε «Μάρτη». Ο «Μάρτης» είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας.
Είναι μια  κόκκινη κλωστή τυλιγμένη με μια άσπρη .
Τον φοράνε συνήθως γύρω από τον καρπό ή σαν δαχτυλίδι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Μάρτης φοριέται για να προστατέψει τα ευαίσθητα προσωπάκια των μικρών παιδιών από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ:
Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνουμε από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνουμε κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες μας τη στρίβουμε όσο γίνεται περισσότερο. Όταν στριφτεί καλά τη δένουμε και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη κλωστή. Όταν είναι έτοιμες οι κλωστές τις πιάνουμε μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνουμε. Σε μια στιγμή, τις αφήνουμε απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ:
Ο λαός με τα χρόνια έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για τον ανοιξιάτικο ηλιόλουστο καιρό του), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα που έχουν σχέση με ιδιότητες του.

Αγορίτσα Γκουμότσιου
Ευτυχία Ξυγιντζή