Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ( γράφουν οι: Αγορίτσα Γκουμότσιου -Σωτηρία Νασιοπούλου- Ειρήνη Οικονόμου





Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.Την περίοδο αυτή, οι άνθρωποι συνηθίζουν να μεταμφιέζονται, να γλεντάνε και να διασκεδάζουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ξακουστά καρναβάλια όπως της Πάτρας,της Ξάνθης κ.α. Κάθε πόλη έχει τα δικά της αποκριάτικα έθιμα.Για παράδειγμα, οι ''μπούλες'' στη Νάουσα Ημαθίας, στην Κοζάνη το έθιμο

του φανού, στην Πλάκα των Αθηνών και στη Θήβα ο ''βλάχικος γάμος'' και πολλά άλλα που ποικίλουν από τόπο σε τόπο.Τις απόκριες γιορτάζουν μόνο οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί χριστιανοί. Το μεγαλύτερο του κόσμου θεωρείται αυτό του Ρίο ντε Τζανέιρο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα. Άλλα σημαντικά καρναβάλια είναι αυτά της Βενετίας και της Νίκαιας στη Γαλλία.


 Στην περιοχή μας, τη Δεσκάτη, υπάρχουν πολλά αποκριάτικα έθιμα με κυριότερο το κάψιμο του ''καρνάβαλου'', ομοιώματος θεού της αποκριάς. Η καύση του''καρνάβαλου'' γίνεται τη μέρα των αποκριών στην κεντρική πλατεία υπό την παρουσία όλων των Δεσκατιωτών. Επίσης, τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Ε.Μ.Ο.Δ. χορεύουν το παραδοσιακό γαϊτανάκι καθώς και το αποκριάτικο τραγούδι ''το πιπέρι''. Υπάρχουν πολλά άλλα έθιμα, όπως η Αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου, η Καμήλα, η Αρκούδα, οι Φανοί καθώς και φωτιές σε όλους τους Μαχαλάδες.


Αγορίτσα Γκουμότσιου
Σωτηρία Νασιοπούλου
Ειρήνη Οικονόμου