Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΦΙΛΙΑ( της Κατερίνας Ζαγκανίκα )

 Φιλία…Αγάπη…Εμπιστοσύνη…
Λέξεις αλληλένδετες μεταξύ τους, η μία συμπληρώνει την άλλη… Πόσο δύσκολο είναι άραγε να διατηρηθεί μια φιλία στην εποχή μας;
 Λέγοντας «να διατηρηθεί» εννοούμε φυσικά με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συμπεριλαμβάνει μια πραγματική φιλία, όχι μονάχα τυπικά να το λέμε, μα να πράττουμε ανάλογα.
      Σίγουρα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια φιλία παντοτινά. Φανταστείτε το σαν μια συνταγή… Για να πετύχει χρειάζεται απαραίτητα συστατικά… 100 γραμ. αφοσίωση, 250 γραμ. εμπιστοσύνη, 50 γραμ. κατανόηση, 2 σταγόνες αγάπη, ξύσμα λεμονιού από το δέντρο των ονείρων και πολύ καλό ανακάτεμα ομαδικό! Προθέρμανση σε ζεστό φούρνο γεμάτο αγάπη και έτοιμη η φιλία μας!
  Πέραν του ρομαντισμού, όμως, ποικίλες, δυσκολίες εμποδίζουν τη φιλία να απλώσει τα φτερά της… η ζήλεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ίσως τα κυριότερα… Ο φίλος είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε επιλογή μας.
Μη ξεχνάμε ότι η εμπιστοσύνη είναι σαν το χαρτί… εάν τσαλακωθεί μια φορά δεν μπορεί να είναι ξανά τέλειο… Με θέληση, όμως, όλα παίρνουν το σωστό δρόμο… Αλλά, ας μη βαραίνουμε το κλίμα με δυσάρεστα… φιλία, φιλία, φιλία… ’Απειρα δείγματα πραγματικής φιλίας μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα για να σκεφτόμαστε θετικά… Αν υπάρχουν αμοιβαία και ανιδιοτελή συναισθήματα και από τις δύο πλευρές, σίγουρα η φιλία θα έχει βάθος και διάρκεια στο χρόνο...
 Εκτός από όλα τα παραπάνω, αξίζει να σημειώσουμε πως η φιλία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου… ή του ίδιου είδους! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φιλίας μεταξύ ανθρώπου και ζώου ή δύο διαφορετικών ειδών ζώου! Και αυτές, μάλιστα, ίσως είναι και οι αγνότερες του κόσμου!
Θα μπορούσα ώρες να σας μιλώ για τη φιλία… όμως, δεν θέλω να γίνομαι κουραστική.
΄Αλλωστε, για τον καθένα από εμάς φιλία είναι ό,τι ορίζει η καρδιά του!!!


Κατερίνα Ζαγκανίκα Γ