Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…(γράφουν οι: Σταϊνού Μυρτώ & Σοφία Ρέντα)


Πολυτονικό σύστημα:
Το πολυτονικό σύστημα καταργήθηκε το 1981 και στο αντικατέστησε το μονοτονικό σύστημα. Το πολυτονικό σύστημα ήταν ένα σύστημα με τα ακόλουθα σύμβολα:

-η οξεία
-η βαρεία 
-η περισπωμένη
Η αντικατάσταση του πολυτονικού συστήματος από το μονοτονικό σύστημα οφείλεται και στις γραμματικές ευκολίες που έχει το μονοτονικό σύστημα όπως:
 Η Γραμματική χωρίς «ήτα», «ύψιλον» και «ωμέγα»! Τα φωνήεντα είναι μόνον πέντε και τα σύμφωνα 18. Και αυτό γιατί τα γράμματα «η», «υ», «ω», «ξ» και «ψ» εξοβελίστηκαν από το γνωστό μας μέχρι σήμερα ελληνικό αλφάβητο.

Στις 25 Οκτωβρίου 2001, ο τότε Γάλλος Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στο Παρίσι ότι επανέρχεται η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στις δύο τελευταίες τάξεις των Γαλλικών Γυμνασίων και στο Λύκειο. Μιλώντας σε διεθνές συμπόσιο ο υπουργός Ζακ Λαγκ υπογράμμισε: «Πρέπει να ξαναδώσουμε και να επαναφέρουμε τη δυναμική των φιλολογικών σπουδών. Πρέπει να ξαναβρούμε τις μεγάλες επιστήμες, να δοθούν στέρεες βάσεις στην διαμόρφωση των νέων.

 

Μεικτά σχολεία:
Στα παλιότερα χρόνια οι μαθητές πήγαιναν στα σχολεία θηλέων για τα κορίτσια και αρένων για τα αγόρια. Τα σχολεία αυτά ενώθηκαν και έγιναν έτσι τα μεικτά σχολεία όπου κορίτσι και αγόρι έγιναν φίλοι και ντρεπόταν να κάνουν μια παρέα μαζί, επίσης τα κορίτσια με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα και τρόπο ζωής με τα αγόρια (στην έκφραση, στα ρούχα κ.α)