Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου ( γράφει ο Σταμάτης θεοδοσιάδης)



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

 
Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο (και περίπου 300 παιδιά στην Ελλάδα) νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, με την πρόοδο της ιατρικής, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία και γίνονται καλά.

Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Συνοψίζοντας λοιπόν, πρέπει να ξέρουμε πως κάθε παιδί με καρκίνο ανεξάρτητα από την κοινωνική του τάξη ή την καταγωγή του, αξίζει να του παρέχεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία και ιατρική περίθαλψη. Θα πρέπει όλοι να φροντίζουμε και να υποστηρίζουμε οποιοδήποτε παιδί που πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια, κυρίως όταν πρόκειται για καρκίνο σε τέτια μικρή ηλικία. Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Σταμάτης θεοδοσιάδης