Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κτηνοτροφία (γράφουν οι:Σπύρος Ξυγιντζής, Δημήτρης Πολίτης & Κωνσταντίνος Ξυγιντζής)

Κτηνοτροφία

 

Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας και αφορά κυρίως την εκτροφή ζώων. Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες των κατοίκων της Ελλάδας. Οι παλιοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα της τροφής τους, ανακάλυψαν ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα αντί να τα σκοτώνουν, να τα πιάνουν και να τα αιχμαλωτίζουν. Έτσι άρχισαν σιγά - σιγά να ασχολούνται με την κτηνοτροφία...

Κοπάδια
Οι κτηνοτρόφοι ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα μέρη που είχε χορτάρι. Ο τρόπος αυτός, παρόλο που είναι τόσο παλιός, είναι ακόμη πολύ συνηθισμένος. Στην Ελλάδα, ο τρόπος αυτός της κτηνοτροφίας αφορά την εκτροφή των προβάτων, των κατσικιών και των αγελάδων.
Στην αρχή η κτηνοτροφία απέβλεπε στο να εξασφαλίσει βασικά κρέας για την οικογένεια. Το γάλα δεν το χρησιμοποιούσαν. Κτηνοτροφικά προϊόντα θεωρούσαν ακόμη το μαλλί και, κυρίως, τα δέρματα, από τα οποία κατασκεύαζαν ρούχα και διάφορα άλλα αντικείμενα.  Τότε, ανάμεσα στις κοινωνίες, αρχίζει μια μεγάλη ανταλλαγή προϊόντων που ο καθένας παρήγαγε. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν χρήματα και οι ανταλλαγές γίνονταν σε είδος. Ως βάση όμως για τις ανταλλαγές, οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν τα ζώα.  Έτσι, σε πολλές χώρες ακόμα η λέξη ζώο είναι συνώνυμη με τη λέξη χρήμα. Όσο η οργάνωση της κοινωνίας προχωρούσε, τόσο άλλαζαν και οι τρόποι της εκτροφής των ζώων. Η σταβλική κτηνοτροφία, με την πιο πρωτόγονη μορφή της, άρχισε να αναπτύσσεται, όταν πια άρχισαν να αναπτύσσονται κι οι μόνιμοι οικισμοί. Μέχρι πριν από 100 περίπου χρόνια, η κτηνοτροφία είχε ως αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κτηνοτροφικά προϊόντα στην οικογένεια και μόνο ένα μικρό μέρος από τα προϊόντα αυτά είχαν σκοπό να γίνουν εμπορεύματα και να πουληθούν στην αγορά. 
Μετά τη μεγάλη βιομηχανική επανάσταση που έγινε στην Αγγλία, όλο και περισσότερος πληθυσμός άρχισε να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές ασχολίες του και να δουλεύει στα εργοστάσια. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι φάρμες, που είχαν ως στόχο την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. 
Σε λίγα χρόνια, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισαν παντού να δημιουργούνται τέτοιες φάρμες. Έτσι αρχίζει μια καινούρια εποχή για την κτηνοτροφία. Ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος εκτροφής άρχισε να μην είναι καθόλου αποδοτικός. Άρχισαν λοιπόν οι αναζητήσεις και οι έρευνες για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Σήμερα η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας μας. Η σημερινή κτηνοτροφική παραγωγή βασίζεται τόσο στην αύξηση τον αριθμού των ζώων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των ζώων. Για το λόγο αυτό η ζωοτεχνία χρησιμοποιεί τη βιολογία, τη γενετική, τη κτηνιατρική, τη διαιτολογία κι τη βρωματολογία, καθώς και πολλές άλλες επιστήμες. Έτσι πριν από μερικά χρόνια, η μέση απόδοση μιας αγελάδας σε γάλα δεν ξεπερνούσε τα 1.000 κιλά. Σήμερα σε πολλές χώρες έχει ξεπεράσει τα 5.000 κιλά κατά μέσο όρο. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, με 1.800 κιλά κατά μέσο όρο περίπου. Ανάλογη είναι και η αύξηση στα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα. Αυτά είναι μερικά από τα σημερινά επιτεύγματα της κτηνοτροφίας. Η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των ζώων έγινε δυνατή χάρη στο σωστό συνδυασμό της κληρονομικής δομής των ζώων και των συνθηκών του περιβάλλοντος.

 



Σπύρος Ξυγιντζής
Δημήτρης Πολίτης
Κωνσταντίνος Ξυγιντζής