Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αθρώπινα Δικαιώματα (γράφει η Σταυρούλα Μάντζιαλη)


 

Το 539 π.Χ., τα στρατεύματα του Κύρου του Μεγάλου, του πρώτου βασιλιά της αρχαίας Περσίας, κατέκτησαν την πόλη της Βαβυλώνας. Αλλά οι επόμενες ενέργειές του ήταν αυτές που σήμαναν μια μεγάλη πρόοδο για τον Άνθρωπο. Ελευθέρωσε τους σκλάβους, διακήρυξε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη θρησκεία τους και εδραίωσε φυλετική ισότητα. Αυτές και άλλες αποφάσεις καταγράφηκαν σε ένα κύλινδρο από ψημένο πηλό στην Ακκαδική γλώσσα με σφηνοειδή γραφή . Έτσι ξεκίνησε η ιστορία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

            Το 2013 τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εξελιχθεί κατά πολύ, εξάλλου  έχουν περάσει 1474 χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου.[1] Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.
            Το πιο σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι η ελευθερία του λόγου. Οι περισσότεροι  άνθρωποι  διαφωνούν μεταξύ τους  για  τις θρησκευτικές πεποιθήσεις , για τα πολιτικά κόμματα αλλά και για τις αθλητικές ομάδες .Όμως πρέπει  να ακούμε τον συνάνθρωπο  μας ,  να τον ενθαρύννουμε και ας μην συμφωνούμε με τις απόψεις του. Επίσης ο Βολταίρος είπε: "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες." Αυτό είναι ένα παράδειγμα , για όλους εμάς που αν και έχουμε Δημοκρατία και έχουμε γεννηθεί στην χώρα της Δημοκρατίας είναι δύσκολο να πούμε το τι πιστεύουμε ή ακόμη και το τι υποστηρίζουμε δημόσια .
            Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην μόρφωση. Κάθε φορά που βλέπουμε ένα παιδί στο φανάρι , κλείνουμε το παράθυρο κοιτώντας το με αδιαφορία κουνώντας νωχελικά το κεφάλι. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά ψεύδονται αλλά σκεφτείτε και εκείνα που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκείνα τα παιδιά δεν πάνε σχολείο γιατί  εργάζονται από μικρά!!! Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να μορφωθούν;
            Η γνώμη μας είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του υποχρεώσεις μα, και τα δικά του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!!!!

Μάντζιαλη Σταυρούλα