Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ (γράφει η Ευτυχία Ξυγιντζή)



Το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στο βουνό Βουνάσα αποτελεί πόλο έλξης για διαμονή, σε ορειβάτες- πεζοπόρους και όχι μόνο. Από εκεί μπορεί κανείς να δει τις ομορφιές της Ξηρολίμνης, τον Πρίονο, τον νομό Κοζάνη, τον κάμπο του Ν. Γρεβενών, τη λίμνη Πολυφύτου και τη λίμνη του φράγματος  Ιλαρίωνα, που κατασκευάστηκε πρόσφατα από τη Δ.Ε.Η. Το Καταφύγιο έχει χωρητικότητα 50 ατόμων .Η κατασκευή του είχε σκοπό τον σεβασμός και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την διάσωση της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας αλλά και το να φέρει κοντά τον άνθρωπο με την φύση. Το Καταφύγιο λειτουργεί με συνεννόηση  του Σύλλογο. Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο του Πρίονου μπορεί να προσελκύσει τους φίλους του ski. Τα βράχια του μπορούν να γοητέψουν πολλούς ορειβάτες- πεζοπόρους.


Η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της Βουνάσας δίνει την ευκαιρία συλλογής  βοτάνων και μανιταριών (όπου αρκετά από αυτά είναι σπάνια στο είδος τους)  επίσης και την ευκαιρία  να γνωρίσει και να αγαπήσει το «τσάι του βουνού», το αγαπημένο ρόφημα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και των κατοίκων της Δεσκάτης. Ο Αλιάκμονας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ο καθένας σε δραστηριότητες  canoe-kayak, rafting κλπ.
Από το καταφύγιο περνά και το Ε4 (Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι), καθώς  και πολλά άλλα μονοπάτια. Υπάρχουν ακόμη δύο πιο γνωστά  που οδηγούν στο καταφύγιο. Το ένα ξεκινά από τη Δεσκάτη και το άλλο από το μοναστήρι της Αγ. Ευαγγελίστριας. Η περιοχή των Καμβουνίων μεταξύ της Μονής του Ευαγγελισμού (χωριό: Παλιουργιά) και του Καταφύγιου έχει αποκαλεστεί από μελετητές ως Εθνικός Δρυμός, καθώς εκεί κατοικούν πολλά θηλαστικά και πουλιά.
 

Ευτυχία Ξυγιντζή