Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας σε πολιτιστικά θέματα (γράφουν οι: Ειρήνη Οικονόμου &Σωτηρία Νασιοπούλου)



Δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την ελληνογαλλική φιλία! Έχουν προγραμματιστεί στην περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2014, υπό τον τίτλο «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014». Το «φεστιβάλ» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Πρεσβείας. Προτεραιότητα της διοργάνωσης το θέατρο, με ελληνογαλλικές συμπαραγωγές και γαλλικά έργα που θα παρουσιαστούν στα ελληνικά από έλληνες καλλιτέχνες.


Σημαντικότερο όλων, η εμφάνιση του κορυφαίου γαλλικού θεάτρου, της Comédie-Française, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από 52 χρόνια: θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ στην Αθήνα με τη σπουδαία ηθοποιό Φρανσουάζ Ζιγιάρ. Ξεχωρίζουν, επίσης: η «Ιφιγένεια» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν από το Από Μηχανής Θέατρο τον ερχόμενο Μάιο (τον ομώνυμο ρόλο θα υποδυθεί η Λένα Παπαληγούρα), η «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ (Ιούνιος) με έλληνες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ της Caen και του Βυρσοδεψείου: η Ελλη Παπακωνσταντίνου θα δουλέψει με γάλλους ηθοποιούς πάνω σε κείμενα της Ελενας Πέγκα, ο Βασίλης Νούλας θα δουλέψει πάνω σ' ένα κείμενο του Μανώλη Τσίπου και ο Γκυ Ντελαμότ, ο διευθυντής του Panta Théâtre, θα εντρυφήσει σε κείμενο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Τσίκα, το οποίο προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής.

Τέλος, η Έφη Θεοδώρου θα διασκευάσει και θα σκηνοθετήσει το έργο του Πολ Κλοντέλ «Το ατλαζένιο γοβάκι», σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη (παραγγελία του Γαλλικού Ινστιτούτου). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το «3ο Low Budget Festival μιλάει… γαλλικά» από 5 έως 24 Μαΐου, με έργα σημαντικών συγγραφέων όπως οι Marie Ndiaye, Michel Vinaver, Jean-René Lemoine, Claudine Galéa και Jean Genet.

Στην ενότητα «Βιβλίο και συζητήσεις ιδεών» ξεχωρίζει το αφιέρωμα «Η φιλοσοφία στο επίκεντρο», ενώ θα πραγματοποιηθούν και τέσσερις εκδηλώσεις με διαπρεπείς προσκεκλημένους: ανάμεσά τους ο Aλέν Μπαντιού θα μιλήσει για τον Πλάτωνα, και οι Φρεντερίκ Βορμ, Νταβίντ Ραμπουίν (μαθητής του Μπαντιού) και Κλοντ Ρομανό θα συζητήσουν για το Συμβάν (l'Evénement), σημαντικότατο σημείο αναφοράς στη γαλλική φιλοσοφία. Στις 2 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί «Νύχτα Φιλοσοφίας» με θέμα τον λόγο. Ο κινηματογράφος θα τιμηθεί με αφιερώματα στη Μελίνα Μερκούρη (σε συντονισμό Γιώργου Αρχιμανδρίτη) και στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στις 19 Μαρτίου θα ξεκινήσει, εξάλλου, και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τέλος, θα αποδοθεί φόρος τιμής στην ελληνική ποίηση με την παρουσίαση της πρόσφατης ανθολογίας της Biennale du Val-de-Marne «Ce que signifient les Ithaques» (17 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο) και του βιβλίου «Poètes grecs du 21e siècle». Την ελληνική λογοτεχνία θα εκπροσωπήσουν δέκα έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς, γεννημένοι από το 1961
ως το 1981.

Ειρήνη Οικονόμου
Σωτηρία Νασιοπούλου