Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2013. Δείτε στο κυρίως άρθρο όλα τα trailer των ταινιών (γράφουν οι: Νίκος Τέλλιος-Οδυσσέας Χρυσάκης).

                           
1. Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος / Σκηνοθεσία : Στιβ ΜακΚουίν
Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Solomon Northup, η ταινία παρουσιάζει ενός έγχρωμου μορφωμένου, οικογενειάρχη , στη Νέα Υόρκη του 1853, που μόλις φτάνει στην Ουάσιγκτον για δουλειά, τον απαγάγουν και  τον εξωθούν στη δουλεία. Κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης δουλείας του, θα γνωρίσει ένα Καναδό, ο οποίος θα του αλλάξει ριζικά τη ζωή.
 Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς

2. Captain Phillips/ Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας
Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Captain Phillip, καπετάνιου του πλοίου Μάερσκ Αλαμπάμα, που το 2009 ως επικεφαλής, έγινε θύμα πειρατείας Σομαλών. Πρόκειται για την πρώτη πειρατεία, που πραγματοποιήθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες , σε πλοίο που φέρει την αμερικανική σημαία.
 
3. Ο απρόσκλητος επισκέπτης/ Σκηνοθεσία: Gary Fleder
Ο θρύλος των ταινιών περιπέτειας Σιλβέστερ Σταλόνε, υπογράφει το σενάριο της ταινίας , στην οποία ένας πρώην αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών, μετακομίζει με την οικογένειά του σε μία ήσυχη πόλη, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα έμπορο ναρκωτικών και θα κληθεί να επαναφέρει την ηρεμία.
 
4. Αγώνες Πείνας: Φωτιά/ Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Στο δεύτερο και πολυαναμενόμενο σίκουελ των Αγώνων Πείνας , η Katniss Everdeen και ο Peeta Mellark, μετά τη νίκη τους στους 74ους Αγώνες Πείνας, μπαίνουν στο στόχαστρο της Κάπιτολ, ενώ παράλληλα στο Πάνεμ, σιγά σιγά προετοιμάζεται επανάσταση.

5.Μικρά Αγγλία/ Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Ταινία εποχής βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, που διαδραματίζεται  στην Άνδρο  την περίοδο του Μεσοπολέμου  και παρουσιάζει την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα, ο οποίος καταδικάζεται μέσα σε σχέσεις συμφέροντος που καθορίζουν την οικογένεια της ταινίας.

6. Miss Violence/ Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Στην ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά ,που απέσπασε τον αργυρό λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η  μικρή 11χρονη Αγγελική αυτοκτονεί πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Ο λόγος της αυτοκτονίας της μικρής, θα βρεθεί στα επικίνδυνα μυστικά του οικογενειακού της περιβάλλοντος.


7. Before Midnight/ Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Ο Τζέσι και η Σελίν, μετά από 18 χρόνια από την πρώτη τους συνάντηση, παντρεμένοι πλέον με παιδιά  έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Η σχέση τους θα δοκιμαστεί λίγο πριν το τέλος των διακοπών τους από ένα απρόσμενο γεγονός.


8. Blue Jasmine/ Σκηνοθεσία: Γούντυ Άλεν
Η Τζάσμιν συνηθισμένη να ζει μία ζωή γεμάτη ανέσεις, μετά από μία συναισθηματική και οικονομική κρίση, αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της αδερφής της, που ζει στο Σαν Φρανσίσκο και εργάζεται ως υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ.


9. Λίνκολν / Σκηνοθεσία:  Στίβεν Σπίλμπεργκ
Η ταινία ακολουθεί τον Πρόεδρο Λίνκολν το 1865, στην προσπάθειά του  να πείσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να καταργήσει τη δουλεία στην Αμερική , με τη 13η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.


10. About Time/ Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Κέρτις
Στα 21 του χρόνια, ο Τιμ ανακαλύπτει ότι μπορεί να ταξιδεύει στο χρόνο και να αλλάζει ό,τι έχει συμβεί ή πρόκειται να συμβεί στη ζωή του. Ωστόσο, οι αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στη ζωή του δεν φέρνουν πάντα καλά αποτελέσματα.

Δείτε τα trailer των 10 καλύτερων ταινιών:
«Gravity»
 
«12 χρόνια Σκλάβος»
 

«Her»

«Νebraska»



«American Hustle»


«Captain Phillips»
 

«Fruitvale Station»
 

«Ιnside Llewyn Davis»
 

«Saving Mr.Banks»
 

«The Wolf of Wall Street»

Νίκος Τέλλιος-Οδυσσέας Χρυσάκης