Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα μουσεία της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ξεχωριστές εκδηλώσεις και παραστάσεις.


 fosphotos.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε το 1977, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πάνω από 32.000 μουσεία σε 129 χώρες γιορτάζουν την ημέρα σήμερα, 18η Μαΐου.
Το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα γιορτάζει τόσο την Διεθνή Ημέρα Μουσείων όσο και την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, καλώντας τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν σε μία έκθεση από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design. Ο εορτασμός θα διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
Το ανακαινισμένο Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει την ημέρα με δωρεάν είσοδο για όλους. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8:00 μέχρι αργά το βράδυ. Το Μουσείο θα παρουσιάσει διάφορα προγράμματα τόσο για παιδιά και ενήλικες. Στις 21:00 μ.μ. η ορχήστρα του Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού του Δίου θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής.
Μουσικές παραστάσεις θα λάβουν χώρα στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο. Πιστό στο πνεύμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο κοινό εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, λόγου και μουσικής, που εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου και συνδυάζονται με την παραδοσιακή του αποστολή για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν από κοινού με άλλους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες και αποσκοπούν στο διάλογο ανάμεσα στα αρχαία αριστουργήματα  που φιλοξενεί το Μουσείο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Το κοινό, παιδιά και ενήλικες, καλείται να συμμετάσχει σε δράσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση του παλαιού με το νέο, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στη διαδικασία της αλλαγής των στάσεων και των αντιλήψεων και στην κοινωνική συνοχή.
Τέλος, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι δωρεάν για τα παιδιά την Κυριακή.


Ο Δημοσιογραφούλης