Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τα μαθηματικά ,η λογική και η τέχνη της εξαπάτησης!!!!!!


 
                                 
  "Ποτέ μην δίνεις σε ένα κορόιδο ίσες ευκαιρίες"                                                                                                                     Ανώνυμος

     Φανταστείτε ότι είστε τακτικός παίκτης στο στοίχημα, αφιερώνετε πολύ χρόνο και χρήμα και νιώθετε μια ανατριχίλα όταν ανακοινώνονται  τα αποτελέσματα των αγώνων στα οποία ποντάρατε. Είστε το ιδανικό θύμα!!!!! Λαμβάνετε μια  προσωπική επιστολή από την «Πρόβλεψη Α.Ε» η οποία  σας δίνει σε εσάς και μόνο σε εσάς με απόλυτη εχεμύθεια το αποτέλεσμα ενός κρίσιμου και αμφιβόλου ποδοσφαιρικού αγώνα  της
επόμενης Κυριακής. Φτάνει η Κυριακή και η πρόβλεψη επαληθεύεται! Σιγά θα πείτε  ήταν τυχαίο. Την επόμενη εβδομάδα λαμβάνετε μια πανομοιότυπη επιστολή με το αποτέλεσμα  ενός αλλού ποδοσφαιρικού αγώνα .Φτάνει η Κυριακή και ω του θαύματος  πάλι η πρόβλεψη επαληθεύεται .
Θορυβείστε λίγο αλλά εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες. Για να μην τα πολυλογώ τις επόμενες δυο Κυριακές η ιστορία επαναλαμβάνεται .Έχετε πειστεί για κάποιο λόγο η προβλέψεις είναι σωστές. Η επόμενη επιστολή όμως  σας παρακαλεί  για να συνεχίσετε να λαμβάνετε τις προβλέψεις της εταιρείας  να καταθέσετε 200 ευρώ στην τράπεζα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνετε .Την πατήσατε!!
      Δείτε πως δουλεύει η άπατη .  Ο αποστολέας των επιστολών  εντοπίζει μέσω του διαδικτύου  3000 άτομα τα οποία έχουν ένα πάθος με το στοίχημα.  Επιλέγει έναν δύσκολο ως προς την πρόβλεψη αγώνα και συντάσσει 3000 επιστολές .Στις 1000 από αυτές βάζει νίκη της πρώτης ομάδας σαν αποτέλεσμα , στις 1000 από αυτές  βάζει ήττα της πρώτης ομάδας και στις υπόλοιπες 1000   βάζει ισοπαλία. Αποστέλλει τις επιστολές  και περιμένει την Κυριακή όποιο αποτέλεσμα και να έρθει επιλεγεί τα 1000  άτομα στα οποία έχει  στείλει τα σωστά αποτελέσματα  ,τα χωρίζει ξανά σε τρεις ομάδες  των 333  ατόμων και αποστέλλει σε κάθε ομάδα  αντίστοιχα νίκη , ήττα , ισοπαλία. Φτάνει η Κυριακή   βλέπει το αποτέλεσμα  επιλεγεί την ομάδα  των 333 ατόμων με την σωστή πρόβλεψη. Ξαναχωρίζει σε τρεις ομάδες των  111 ατόμων  και επαναλαμβάνει τα ιδία , τώρα όμως απαιτεί και χρήματα ,τα 111 άτομα θα  του στείλουν από 200 ευρώ άμεσα θα μαζέψει  22200 ευρώ  χωρίς να μπορούν να τον κατηγορήσουν για τίποτα!!!!! Φυσικά όλα αυτά είναι υποθετικά  απλά την επόμενη φορά που θα ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να προβλέπει το μέλλον  να είστε αρκετά δύσπιστοι.
 Ίσως η παλιότερη  ιστορία εξαπάτησης  όπου χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικά  την  αναφέρει ο Βιργίλιος  στην «Αινειαδα» του. Η ιστορία της Διδους . Η  Διδώ ήταν πριγκίπισσα της Τύρου, που πήγε στη Βόρεια Αφρική και ίδρυσε την Καρχηδόνα.
Η Διδώ είχε κληρονομήσει τον θρόνο της Τύρου από τον πατέρα της, Ο νεότερος όμως αδελφός της Διδώς, ο Πυγμαλίων, δολοφόνησε τον συζηγο της Σιχαίο και κατέλαβε την εξουσία. Μόλις το έμαθε η Διδώ, παρέλαβε τους θησαυρούς του νεκρού πλέον συζύγου της και επιβιβάσθηκε σε ένα πλοίο μαζί με μερικούς αφοσιωμένους της Τυρίους και δούλους της. Το πλοίο τους μετέφερε στην Κύπρο και από εκεί στις ακτές της Λιβύης, στη χώρα Γετουλία ή Νουμιδία, όπου ζήτησε από τους ντόπιους και τον βασιλιά τους Ιάρβα να της επιτρέψουν να χτίσει στην ακτή μία πόλη. Ο Ιάρβας αρχικώς αρνήθηκε, όταν όμως η Διδώ του προσέφερε πλούσια δώρα δέχθηκε, υπό τον όρο η πόλη να καταλαμβάνει τόση έκταση όση ένα τομάρι βοδιού. Η Διδώ τότε έκοψε το τομάρι σε πολύ στενές λωρίδες και, ενώνοντας τη μία με την άλλη, περικύκλωσε τόσο χώρο, ώστε της έφθασε να κτίσει την Καρχηδόνα και την ακρόπολή της, τη Βύρσα (βύρσος = δέρμα, τομάρι). Η Διδω εφάρμοσε αυτό που όλοι όσοι ασχολούνται με την γεωμετρία γνωρίζουν και είναι το αρχαιότερο ίσως πρόβλημα μεγιστοποίησης: Από όλες τις καμπύλες του επιπέδου που έχουν το ίδιο μήκος, αυτή που περικλείει χωρίο με το μέγιστο δυνατό  εμβαδόν είναι ο κύκλος. Γνωστό ως ισοπεριμετρικό πρόβλημα .
      Ποιος δεν θυμάται από τα σχολικά του χρόνια τον Πρωταγόρα . Σοφιστή από τα Άβδηρα , σύγχρονο του Σωκράτη. Ο Πρωταγόρας  συμφώνησε να αναλάβει τον άπορο Ευαθλο  ως μαθητευόμενο δικηγόρο , υπό τον όρο ότι θα του πλήρωνε  τα δίδακτρα μόλις θα κέρδιζε την πρώτη του δική. Μετά το τέλος των μαθημάτων ,ο Ευαθλος δεν συμμετείχε σε καμία δίκη , και ο ανυπόμονος Πρωταγόρας  ήγειρε εναντίον του αγωγή για τα οφειλόμενα δίδακτρα .Ισχυρίστηκε πως αν κέρδιζε , ο Εύαθλος θα υποχρεωνόταν από το δικαστήριο να  καταβάλλει τα δίδακτρα του .Ο Ευαθλος ισχυρίστηκε  πως αν ο Πρωταγόρας κέρδιζε , τίποτα δεν θα τον δέσμευε να καταβάλλει τα δίδακτρα του , αφού δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει  μέχρι να κερδίσει την πρώτη του υπόθεση , αν ο Πρωταγόρας έχανε , το δικαστήριο θα αποφάσιζε  ότι πάλι δεν θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει. Ποιος έχει δίκιο; Η  Λογική στην υπηρεσία του νόμου.
   Αν θέλουμε να δούμε κάτι πιο απτό και σύγχρονο  ας δούμε τις ασφάλειες ζωής .Ουσιαστικά η ασφαλιστική εταιρεία  βάζει ένα στοίχημα  με τον πελάτη ότι δεν θα πεθάνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα  αφού  πρώτα του έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ένα στοίχημα το όποιο αν ο ασφαλισμένος  κερδίσει  θα είναι χαμένος αφού θα έχει αποδημήσει εις τόπον χλοερον. Όπως γράφει και ο Αμβρόσιος Πηρς  πριν από 100 χρόνια  στο λεξικό του  στο λήμμα   Ασφάλεια:
-Ασφάλεια: Ένα μεγαλοφυές σύγχρονο τυχερό παιχνίδι , στο οποίο ο παίκτης μπορεί να απολαυσει την βολική ψευδαίσθηση πως κατατροπώνει αυτόν που κάνει «μάνα.»

Η συντακτική ομάδα
ΠΗΓΗ: mathhmagic