Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη με το Δήμαρχο της πόλης μας, κ.Ν.Μίγκο ΘΕΜΑ: Οι δράσεις του Δήμου Δεσκάτης σχετικά με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



Δημοσιογραφική ομάδα:
 Αντωνογιάννη Ελένη, Γκουμότσιος Γεώργιος, Ζαγκανίκας Γεώργιος

Ερωτήσεις- Απαντήσεις
1) Ποια είναι η θέση του Δήμου Δεσκάτης σχετικά με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

            Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε ενέργεια που πάει να γίνει σε οποιαδήποτε επένδυση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι για το καλό του τόπου μας.. Δεν θα προκαλούν κανένα πρόβλημα καθώς χρησιμοποιούμε τη φύση, τον αέρα, τον ήλιο και την γεωθερμία για να παράγουμε ενέργεια και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η χώρα μας, αν μέχρι το 2020 δεν μειώσει το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 20%, θα πληρώσει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2) Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Δεσκάτης υπέβαλε πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα <<Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη>>.
α)Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Ποιες θα είναι οι δραστηριότητες του Δήμου;
β)Πως μπορούν αυτές να ωφελήσουν τον Δήμο Δεσκάτης;
            Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων του Δήμου μας.Ειδικότερα:
α) Στο Ε.Π.Α.Λ Δεσκάτης που κατασκευάστηκε το έτος 1984, με συνολική επιφάνεια 552τ.μ και ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Ε, θα γίνουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

- Τοποθέτηση 374 τ.μ θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους.
- Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, με ενεργειακά φωτιστικά
- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου, προβλέπεται, μάλιστα, να τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση από πετροβάμβακα συνολικού εμβαδού 276τ.μ.
            Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, θα επιτευχθεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αναβάθμισης του κτιρίου στην ενεργειακή κατηγορία Γ.

β) Στο 2ο νηπιαγωγείο Δεσκάτης, που κατασκευάστηκε κατά το έτος 1990, με συνολικό εμβαδό 258,21τ.μ και που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Ε,  θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβολές:

- Αντικατάσταση των υφισταμένων κουφωμάτων με νέα μεταλλικά ανοιγώμενα κουφώματα, συνολικής επιφάνειας 50τ.μ., με διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα.
- Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων, θα τοποθετηθούν 182τ.μ θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους

- Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με ενεργειακά φωτιστικά 
- Θερμομόνωση οροφής. Προβλέπεται να τοποθετηθεί εξωτερικά θερμομόνωση από πετροβάμβακα στο δώμα συνολικού εμβαδού 265τ.μ.
Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα επιτευχθεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αναβάθμιση του κτιρίου στην ενεργειακή κατηγορία Γ.
3) Συμμετέχει ο Δήμος σε άλλες δραστηριότητες ή σε άλλες εκδηλώσεις; Ποιοι είναι οι στόχοι τους;
            Ναι! Ο Δήμος μας και το Δημοτικό συμβούλιο συμμετέχει ενεργά σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς διοργανώνουν τακτικές συνεδριάσεις.
Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι <<Ανάδειξη και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας>>. Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει η γεωθερμική ενέργεια τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση περιφερειών, σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στις περιοχές εφαρμογής του έργου πραγματοποιείται ελάχιστη αξιοποίηση των εναλλακτικών  πηγών ενέργειας κυρίως μέσω της λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα ανάπτυξης και αξιοποίησης των διασυνοριακών βιώσιμων πηγών ενέργειας δίνει την δυνατότητα της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που φέρουν οι περιοχές εφαρμογής.
4) Θα μπορούσε ο Δήμος να κατασκευάσει αιολικό πάρκο ενέργειας;
            Ναι, φυσικά! Ο Δήμος μας θα μπορούσε να κάνει αιολικό πάρκο με μεγάλη ευχαρίστηση. Αυτό θα μπορούσε να συντελέσει στην καθαριότητα του περιβάλλοντος  και στην υγιεινή μας διαβίωση.
5)α. Ποιο είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης;

β. Ποιες ενέργειες έγιναν για την διαχείριση απορριμμάτων;
Στο Δήμο Δεσκάτης προβλέπεται να αναπτυχθούν τουλάχιστον 23 θέσεις ανακύκλωσης. Κάθε θέση αποτελείται από 4 κάδους ανά είδος υλικού. Τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να βρίσκονται μέσα στους κάδους ανακύκλωσης ή δίπλα, όταν πρόκειται για χαρτόνια ή χαρτοκιβώτια.
Η θέση εγκατάστασης των κάδων ανακύκλωσης είναι κυρίως σε υπηρεσίες, στα σχολεία και σε φορείς του Δήμου.

Δημοσιογραφική ομάδα:
 Αντωνογιάννη Ελένη, Γκουμότσιος Γεώργιος, Ζαγκανίκας Γεώργιος