Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΣΚΑΤΗ (γράφουν οι μαθήτριες : Σπανού Αθανασία & Τσιώρα Φιλιώ



Η Δεσκάτη είναι χτισμένη στη νότια πλευρά των Καμβουνίων σε υψ. 860 μ. και καλύπτει έκταση 126 τ. χλμ. Απέχει από τα Γρεβενά 60 χλμ. και βρίσκεται εκεί που συναντώνται οι Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Λάρισας. Υπαγόταν περιοδικά κατά το παρελθόν και στους τέσσερις νομούς. Αποτελεί τη δεύτερη πόλη του Νομού Γρεβενών σε πληθυσμό.

Στο νομό Γρεβενών εντάχθηκε το έτος 1964 αφού αποσπάστηκε από το νομό Λάρισας, για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις σύστασης του νέου τότε νομού. Ο πληθυσμός της Δεσκάτης αποτελείται από 4.647 κατοίκους, μαζί με των γειτονικών κοινοτήτων είναι 5.642 κάτοικοι, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τους 6.500. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Στο κέντρο της πόλης η εκκλησία των πολιούχων Κων/νου και Ελένης αποτελεί σημείο αναφοράς και καμάρι των ντόπιων. Η όμορφη πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία είναι γεμάτη ζωή και περιβάλλεται από παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και καφέ.
 
Διαθέτει ποικίλα και υπέροχα τοπία όπου μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος για μια αξέχαστη εμπειρία. Καταρχάς θα μπορούσε να επισκεφθεί τα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο της Δεσκάτης , το οποίο βρίσκεται7 χιλιόμετρα και έχει υψόμετρο 1400m, καθώς και η κορυφή του βουνού , απέχει 1620m.Η θέα μπορεί να κόψει την ανάσα κάθε επιβάτη και επίσης καταπληκτική και καθαρή ατμόσφαιρα συνάμα τα σπιτικό φαγητό κ οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος θα σας ξετρελάνουν. Κατεβαίνοντας προς το κέντρο της Δεσκάτης μπορεί να επισκεφτεί την όμορφη πλατεία με τις ζεστές καφετερίες .Επιπλέον μπορεί να επισκεφτεί τις κλασικές και πλούσια διακοσμημένες εκκλησίες όπως και το καινούργιο μας λαογραφικό μουσείο. Συμπληρωματικά μία βόλτα στα κεντρικά μαγαζιά θα είναι ότι πρέπει! Ενα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό στη μέση της διαδρομής θα ξεκουράσει τον επισκέπτη και θα του προσφέρει ευχαρίστηση. Ακόμη υπάρχουν ακαδημίες γηπέδων όπως για παράδειγμα γήπεδο και ομάδα στίβου, γήπεδο βόλεϊ ,5Χ5 ,ποδοσφαίρου, τένις αλλά και για μπάσκετ. Το μεγάλο κεντρικό μας γήπεδο ένα καθαρό μεγάλο μέρος με περιποιημένες κερκίδες είναι ένα από τα καλύτερα στη Μακεδονία και είναι ευκαιρία κάποιος να το δει κ από κοντά. Μια βόλτα στα γύρω τοπία της Δεσκάτης παραδείγματος χάρη στο καινούργιο έργο που έγινε ,το φράγμα θα γέμιζε τον επισκέπτη μια τελική και πολύ καλή εντύπωση γεμάτη μυρωδιές και εντυπώσεις. Τέλος υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή όπου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει!

Οι μαθήτριες της Γ’ γυμνασίου Δεσκάτης
Σπανού Αθανασία & Τσιώρα Φιλιώ