Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης ,ένας σπουδαίος Έλληνας(γράφουν οι: Σπανού Αθανασία και Φιλιώ Τσιώρα)

 
Ο Μίκης Θεοδωράκης ,σπουδαίος Έλληνας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το πραγματικό του όνομα είναι Μιχαήλ Θεοδωράκης στη ζωή του κέρδισε πολλά βραβεία, το πρώτο του βραβείο το κέρδισε στο φεστιβάλ της Μόσχας το 1957 αλλά και πολλά ακόμη. Έγραψε για πολλά μουσικά έργα αλλά παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του.
Από τότε φάνηκε καθαρά, ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται κατά των Γερμανών κατακτητών. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς" (1964) που έγινε γνωστό σχεδόν σε όλο τον κόσμο κάνοντας υπερήφανη τν χώρας μας , βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από σπουδαίους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για διάσημες ταινίες όπως π.χ : Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).Συνάμα έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα και όπερες ,δείχνοντας την σπουδαιότητα κ την λαμπρή του προσωπικότητα. Κυριότερα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
•          Κύκλοι τραγουδιών
•          Μουσική για θέατρο
•          Μουσική για αρχαίο δράμα
•          Μουσική για κινηματογράφο
•          Ορατόρια
•          Συμφωνικά έργα και Μουσική Δωματίου
•          Μπαλέτα
•          Όπερες

Επίσης , σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής,. Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του , η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Πίνακας περιεχομένων
1          Παιδική Ηλικία
2          Μουσικό έργο
3          Λογοτεχνικό έργο
4          Βιβλιογραφία
Οι μαθήτριες της Γ’ τάξης
Σπανού Αθανασία και Φιλιώ Τσιώρα