Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγίες για να προστατευτείτε από τους σεισμούς.(γράφει ο Χρήστος Κουτσίκος)


Τι πρέπει να κάνετε από τώρα.
1. θα πρέπει να συζητήσετε με την οικογένειά σας και φτιάξετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού. Δηλαδή να ξέρετε ποιό είναι το πλησιέστερο μέρος καταφυγής ή συγκέντρωσης .
2. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση σεισμού τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , της Αστυνομίας , του ΕΚΑΒ , της Πολιτικής προστασίας κλπ .
3. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας.
4.Προμηθευτείτε τα απαραίτητα πράγματα σε περίπτωση σεισμού όπως είναι : ο φακός , ένα φορητό ραδιόφωνο , ένα κουτί πρώτων βοηθειών και έναν πυροσβεστήρα

  Τι πρέπει να κάνετε την ώρα του σεισμού
Πάνω απ'όλα μην πανικοβληθείτε διότι ο πανικός  προκαλεί θύματα . Εάν βρεθείτε έξω από κάποιο κτίριο , απομακρυνθείτε από αυτό ήρεμα και πηγαίνετε σε ανοικτό χώρο όπως είναι ένα πάρκο.  Μην πλησιάζετε σε ακτές μετά από κάποιο σεισμό γιατί μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα κύματα . Αντίθετα αν βρίσκεστε μέσα σε κάποιο κτίριο την ώρα του σεισμού παραμείνετε στη θέση σας , μειώστε το ύψος σας σκύβοντας , καλυφθείτε από κάποιο γερό ξύλινο τραπέζι κρατώντας με τα χέρια σας ένα πόδι του . Αν δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι γύρω σας, απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες . Μη βγαίνετε σε μπαλκόνια.                                                                                    
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ