Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ - ΛΟΥΚΙΑ ΤΖΙΩΛΑ


Ο σχολικός εκφοβισμός είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας.Θεωρείται μια πολυδιάστατη επιθετική συμπεριφορά η οποία προέρχεται από παιδιά και μπορεί να είναι λεκτική,σωματική ή και ψυχολογική.Επαναλαμβάνεται με σκοπό να βλάψει, να πονέσει και να αναστατώσει το παιδί-θύμα χωρίς το ίδιο να έχει προκαλέσει άμμεσα αυτήν την συμπεριφορά.
Λεκτική βία: Η λεκτική βία μπορεί να ξεκινήσει από μία βρισιά και να επεκταθεί με έναν καυγά. Λεκτική βία έχουμε όταν κάποιος ειρωνευτεί, κακολογήσει, προσβάλλει ή κατηγορήσει κάποιον χωρίς λόγο. Συνήθως ασκείται σε φαινομενικά αδύναμους μαθητές που μερικές φορές απειλούνται με ξυλοδαρμό αν δεν δώσουν χρήματα που τους ζητούν ή αν δεν κάνουν αυτό που προσπαθούν να τους επιβάλλουν.

Σωματική βία: Οι μαθητές μέσα στο σχολικό περιβάλλον αποφεύγουν συνήθως την άσκηση της σωματικής βίας εκτός κι αν συμβεί όταν δεν πέσει στην αντίληψη κάποιου καθηγητή. Ένα σπρώξιμο ή μια χειρονομία είναι αρκετή για να αρχίσει ένας ξυλοδαρμός που κάποιες φορές καταλήγει σε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως ένας σοβαρός τραυματισμός. Τα άτομα που την ασκούν θεωρούν τον εαυτό τους «νταή» και «μάγκα».
 Ψυχολογική βία: Τέλος η ψυχολογική βία είναι ένας συνδυασμός όλων των ειδών εκφοβισμού, γιατί μπορεί να προκαλέσει την εσωστρέφεια και την απομάκρυνση του παιδιού από όλους όσους βρίσκονται γύρω του και θέλουν να το βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη και να μην μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του σε κανέναν.

ΛΟΥΚΙΑ ΤΖΙΩΛΑ