Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Γράφει η Σταυρούλα Παπαϊωάννου)



Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το έτος 384 π.Χ. στην αρχαία Στάγειρα  της Χαλκιδικής ήταν  Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας,
 Σε ηλικία 17 ετών εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, και παραμένει εκεί έως τα 37 του έτη. Στο περιβάλλον της Ακαδημίας άφηνε κατάπληκτους όλους ακόμη  και τον ίδιο το δάσκαλό του, με την ευφυΐα και τη φιλοπονία του. Ο Πλάτωνας τον ονόμαζε "νουν της διατριβής" και το σπίτι του "οίκον αναγνώστου".
.  Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, περνάει σε εμπειρικές μελέτες και μετατοπίζεται από τον πλατωνισμό στον εμπειρισμό. Πίστευε ότι οι ιδέες και οι γνώσεις όλων των λαών βασιζόταν, τελικά, στην αντίληψη.
Αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου,  υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.
Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, φεύγει από την Αθήνα και κατόπιν εντολής του Φιλίππου, αναλαμβάνει τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήταν τότε μόλις 13 χρονών. Ο  Μέγας Αλέξανδρος είπε<< Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην»
.
Ο Αριστοτέλης έμεινε στη μακεδονική αυλή έξι χρόνια. Το (335 π. Χ.)  πήγε στην Αθήνα και ίδρυσε δική του
φιλοσοφική σχολή .Η σχολή του είχε μεγάλη βιβλιοθήκη  τόσο καλά οργανωμένη, ώστε αργότερα χρησίμευσε ως πρότυπο.
 Στα δεκατρία χρόνια που έμεινε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, που προκαλεί το θαυμασμό μας με τον όγκο και την ποιοτική του αξία. Γιατί είναι άξιο απορίας, πώς ένας άνθρωπος σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε και κατέγραψε τόσες πολλές πληροφορίες. Οι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία.  Από το τεράστιο έργο του τελικά σώθηκαν 47 βιβλία  Τα έργα του αναφέρονται σε πολλαπλά είδη επιστημών, όπως φυσική, βιολογία , ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική κ.ά.  Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος γνήσιος επιστήμονας στην ιστορία


 Το 323 π. Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια και ο Αριστοτέλης, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (323 π. χ). Ο Αριστοτέλης απεβίωσε  322 π. Χ. στη Χαλκίδα

 Ο κόσμος, κατά τον Αριστοτέλη, είναι ενιαίος και αιώνιος, ενώ η οικουμένη έχει σχήμα σφαίρας με κέντρο τη Γη. Ο Αριστοτέλης ήταν ο φιλόσοφος που διετύπωσε την θεωρία της ύπαρξης του πέμπτου στοιχείου της φύσης ,τον αιθέρα πέρα από την Γη, το ύδωρ, το  πυρ και αήρ.






ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ