Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου.


Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου
Οι διάφοροι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τις εκκρίσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, οι οποίες αποβάλλονται με τον βήχα, την ομιλία και το φτάρνισμα.

Η περίοδος μετάδοσης αυτών των ιώσεων αρχίζει 2-3 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 7-10 ημέρες μετά.

Τα συμπτώματα γενικά των ιώσεων περιλαμβάνουν πυρετό με ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, βήχα και μυϊκούς πόνους.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ


Τι παθαίνουν τα μάτια σας αν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και πως να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
 Τι παθαίνουν τα μάτια σας αν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και πως να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση ένα οφθαλμολογικό ιατρείο, είναι ασθενείς οι οποίοι παραπονιούνται για προβλήματα όρασης μετά από χρήση υπολογιστή.

Περισσότερο από 70% των ανθρώπων που εργάζονται με υπολογιστή αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η οφθαλμική κόπωση που προκαλείται από την χρήση των υπολογιστών περιγράφεται σαν ένα «σύνδρομο» που ονομάζεται computer vision syndrome ή CVS.

Η Ολυμπιακή Φλόγα για πρώτη φορά στο διάστημα!


Μετά την τελετή στην Ολυμπία, η «οδύσσεια» της φλόγας περιλαμβάνει «στάσεις» στο... διάστημα, το βυθό της λίμνης Βαϊκάλης και το Βόρειο Πόλο, μεταξύ άλλων.

Άναψε την Κυριακή, στην αρχαία Ολυμπία, η φλόγα που θα «φωτίσει» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι στη Ρωσία.

Η αφή της φλόγας σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στην ιστορία των Χειμερινών Αγώνων, η οποία θα διαρκέσει αισίως 123 ημέρες, έως ότου η φλόγα να παραδοθεί στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κατά την τελετή έναρξης στις 7 Φεβρουαρίου.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δείτε δυο πραγματικά όμορφες κινουμενες φωτογραφίες...


                      ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«Αθάνατα» τρόφιμα: Οκτώ προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης !


 «Αθάνατα» τρόφιμα: Οκτώ προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης [λίστα]
Σε μια εποχή που όλοι πιστεύουν ότι τα πάντα έχουν ημερομηνία λήξης, οκτώ... αθάνατα τρόφιμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να διατηρηθούν επ' άπειρο και να καταναλωθούν οποτεδήποτε.

Μάλιστα, τα εν λόγω τρόφιμα που παρουσιάζονται παρακάτω δεν είναι μόνο ασφαλή να καταναλωθούν οποτεδήποτε αλλά διατηρούν και όλη τη θρεπτική τους αξία στο πέρασμα των... αιώνων:

Μέλι
Το μέλι μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο,

Εγκαίνια της πλατείας Νίκου Γκάτσου στο Πόρτ Μπαρκαρές ( Γαλλία ) απο τη Νάνα Μούσχουρη .



Πόρτ Μπαρκαρές 28 Σεπτεμβρίου 2013 . Για τη δεύτερη χρονιά απονομής του Μεσογειακού βραβείου ποίησης Νίκος Γκάτσος το Πόρτ Μπαρκαρές αποδίδει το όνομα του Έλληνα ποιητή στη κεντρική πλατεία του . Η εγκαινίαση έγινε απο τη Νάνα Μούσχουρη .


Το  Μεσογειακό βραβείο ποίησης 
2013 Νίκος Γκάτσος στο Σέρζ Λάμα .

Ο Νίκος Γκάτσος

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική .
Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και τοδημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.

ΜΠΡΑΒΟ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ !!


Τεράστια εμφάνιση από τον Σπύρο Γιαννιώτη στα 10χλμ στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης και χρυσό μετάλλιο από τον Έλληνα πρωταθλητή που υπερασπίστηκε τον τίτλο του....
Πέρυσι τα νερά της Μεγάλης Βρετανίας δεν αποδείχθηκαν τόσο «φιλόξενα» στους Αγώνες του Λονδίνου και ο Γιαννιώτης ..έχασε το ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτή τη φορά όμως και έχοντας αποδείξει πολλάκις ότι βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους δεν ήταν δυνατόν να χάσει την ευκαιρία σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Τεχνολογίες πέραν κάθε φαντασίας επίκειται να αλλάξουν σε λίγα χρόνια το πρόσωπο της ανθρωπότητας [εικόνες]


Τεχνολογίες πέραν κάθε φαντασίας επίκειται να αλλάξουν σε λίγα χρόνια το πρόσωπο της ανθρωπότητας [εικόνες]
Κι αν σας έλεγαν πως σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μετατρέψουμε ολόκληρους ωκεανούς σε δεξαμενές πόσιμου νερού; Πως η επάρατος νόσος θα μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να εξασθενείται ο ανθρώπινος οργανισμός; Πως, τέλος, θα μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να αρθρώνουμε ούτε μία λέξη;

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δωρεάν διδασκαλία του μαθήματος "Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας" από το Πανεπιστήμιο Harvard


Το Πανεπιστήμιο Harvard, σε συνεργασία με αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει εγκαινιάσει μία πρωτοποριακή πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων (edX), η οποία διατίθεται δωρεάν στους ενδιαφερομένους.
Στο ως άνω πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Harvard προσφέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δωρεάν το μάθημα "Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας", ένα μάθημα ανθρωπιστικών σπουδών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ημερομηνία και τα... πουλιά

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ημερομήνια και τα... πουλιά

Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τον καιρό που θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά οι επιστήμονες μιλούν για έναν ζεστό και ξηρό χειμώνα με λίγες βροχές και από την άλλοι οι... λαϊκοί μετεωρολόγοι μιλούν για ένα βαρύ και πρόωρο χειμώνα.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ένας εύχρηστος οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θέμα ζωτικής σημασίας στη σημερινή εποχή. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ βοηθά τους χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Η Ένωση Καταναλωτών , εξέδωσε έναν εύχρηστο οδηγό για τους πολίτες, με βασικές αρχές για την ορθολογική χρήση της ενέργειας, στα σπίτια, είδη οικιακής χρήσης, θέρμανση κ.ά.ΘΕΡΜΑΝΣΗ* Το καλοκαίρι αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού κλείσουμε το κλιματιστικό, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική δροσιά. Κατεβάζουμε τις τέντες και κλείνουμε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ' τον ήλιο, το βράδυ ανοίγουμε τα παράθυρα για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι.*

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγίες για να προστατευτείτε από τους σεισμούς.(γράφει ο Χρήστος Κουτσίκος)


Τι πρέπει να κάνετε από τώρα.
1. θα πρέπει να συζητήσετε με την οικογένειά σας και φτιάξετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού. Δηλαδή να ξέρετε ποιό είναι το πλησιέστερο μέρος καταφυγής ή συγκέντρωσης .
2. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση σεισμού τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , της Αστυνομίας , του ΕΚΑΒ , της Πολιτικής προστασίας κλπ .
3. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας.
4.Προμηθευτείτε τα απαραίτητα πράγματα σε περίπτωση σεισμού όπως είναι : ο φακός , ένα φορητό ραδιόφωνο , ένα κουτί πρώτων βοηθειών και έναν πυροσβεστήρα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνε το τεστ του… δεξιού ποδιού και θα εκπλαγείς!


Δοκιμάστε το, δεν θα το πιστεύετε…
Όσο και να προσπαθήσετε δεν θα καταφέρετε να αλλάξετε το αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα…
1. Όπως κάθεστε στο γραφείο σας, σηκώστε το δεξί σας πόδι από το πάτωμα και κάντε κύκλους δεξιόστροφα, όπως οι δείχτες ενός ρολογιού.
2. Ενώ κάνετε τους κύκλους με το δεξί πόδι (στην φορά των δειχτών του ρολογιού), γράψτε τον αριθμό 6 στον αέρα με το δεξί χέρι σας.
Το πόδι σας τότε θα αλλάξει κατεύθυνση!!!

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνίδα μοίρασε 15.000 ζευγάρια παπούτσια σε φτωχά παιδιά.


15.000 ζευγάρια παπούτσια μοιράστηκαν σε φτωχά παιδιά χάρη στην ευαισθησία μιας νεαρής Ελληνίδας.
Γεννημένη στην Αφρική και σήμερα κάτοικος Αυστραλίας, η Βίβιαν Καρτσούνη έτρεχε πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν μαραθώνιο στη Νότια Αφρική όταν πρωτοαντίκρισε τα πληγωμένα ποδαράκια των ξυπόλυτων μαθητών, που έτρεχαν δίπλα της. Η εικόνα «καρφώθηκε» στο μυαλό της και όπως δηλώνει στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» κάπως έτσι της γεννήθηκε η ιδέα του φιλανθρωπικού οργανισμού «Παπούτσια για τον Πλανήτη Γη».

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γιώργος Σεφέρης: Η μοίρα να έχεις γεννηθεί Έλληνας και να είσαι άνθρωπος που εδώ και 80 γενεές οικοδόμησε τον Παρθενώνα [βίντεο]


Γιώργος Σεφέρης: Η μοίρα να έχεις γεννηθεί Έλληνας και να είσαι άνθρωπος που εδώ και 80 γενεές οικοδόμησε τον Παρθενώνα [βίντεο] 
 «Είμαστε ένας λαός, με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη;
Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός».

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα αριθμητικό τρικ με κέρματα.


Δώστε σε έναν φίλο ή φίλη σας δυο κέρματα ,ένα δεκάλεπτο και ένα πεντάλεπτο. Οποιοδήποτε ζεύγος κερμάτων μας κάνει αρκεί, το ένα κέρμα  να είναι άρτιας αξίας λεπτών και το άλλο περιττής. Στην συνέχεια πείτε στο υποψήφιο θύμα να κλείσει στις δυο του χούφτες τα κέρματα ένα σε κάθε χούφτα αλλά χωρίς εσείς να δείτε ποιο κέρμα είναι σε ποιο χέρι .

Η εξέλιξη του ποδηλάτου σε έναν χάρτη: Ιστορική εξέλιξη του πιο δημοφιλούς μέσου [εικόνα]


Η εξέλιξη του ποδηλάτου σε έναν χάρτη: Ιστορική εξέλιξη του πιο δημοφιλούς μέσου
Εάν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, τότε σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με το σχεδιάγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα το Pop Chart Lab και ακολουθεί την ιστορία της εξέλιξης του ποδηλάτου από το 1780 μέχρι σήμερα.
Στο σχεδιάγραμμα παρουσιάζονται 75 εντυπωσιακά λεπτομερείς απεικονίσεις του δίτροχο οχήματος από το πρώτο μοντέλο που δημιουργήθηκε ποτέ μέχρι τις τελευταίες τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Σερφάρω» με ασφάλεια: Οδηγίες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.


Το Διαδίκτυο (internet) εκτός από ανεξάντλητη πηγή κάθε είδους πληροφόρησης αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και ένα από τα πλέον δημοφιλή μέσα επικοινωνίας μεταξύ των νέων. Η χρήση του όμως πολλές φορές εγκυμονεί κινδύνους.
Οδηγίες για ασφαλές «σερφάρισμα» από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αρχαία ελληνικά περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία!




Τα αρχαία ελληνικά περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Οι μαθητές θα μαθαίνουν να διατυπώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις με τη σωστή προφορά και να εκφράζουν απλές ιδέες.

Ηürriyet: “Kαλή αρχή” για το σχολείο στην Ιμβρο.


Εντυπωσιακός είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet σχετικά με την επικείμενη επαναλειτουργία του ελληνικού δημοτικού σχολείου στην Ιμβρο.

«Καλή αρχή» στα Ελληνικά είναι ο τίτλος της Hürriyet που με υποσημείωση μεταφράζει στα τούρκικα το τι σημαίνει η πρόταση αυτή.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε ανοίγουν τα σχολεία στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;



Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μας χωρίζει από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και σκεφθήκαμε να δούμε ποιες άλλες χώρες ακολουθούν το ίδιο σχολικό πρόγραμμα με εμάς. Ακολουθήστε μας λοιπόν σε ένα ταξίδι στα σχολεία του κόσμου.
Στην Ελλάδα, έχει καθιερωθεί να γίνεται ο αγιασμός των σχολείων κάθε χρονιά στις 11 Σεπτεμβρίου και κατ΄ εξαίρεση στις 12 ή 13 Σεπτεμβρίου, αν η 11η Σεπτεμβρίου πέσει μέσα στο σαββατοκύριακο. Ούτε νωρίς ούτε αργά, αν λάβουμε υπόψη ότι στις περισσότερες χώρες η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων καθορίζεται τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, περίοδος που ποικίλλει στα διάφορα γεωγραφικά ημισφαίρια ή γεωγραφικά πλάτη. Δε λείπουν, πάντως, και οι χτυπητές εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τα μαθήματα να ξεκινούν το φθινόπωρο, κυρίως στα ασιατικά κράτη.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Μια φορά κι έναν καιρό ο Σεπτέμβρης» το παραμύθι του αγιασμού

«Μια φορά κι έναν καιρό ο Σεπτέμβρης» το παραμύθι του αγιασμού ( Κική Δημητριάδου, Νηπιαγωγός  & συγγραφέας)
 947086_10151584295375865_1834619646_n
Μια φορά κι έναν καιρό ο Σεπτέμβρης  που ήταν ένα αγόρι, χορτασμένο ήλιο και παιχνίδι, και βέβαια με ωραίο χρώμα απ’ το καλοκαίρι, πείσμωσε. Καλοκάθισε στην άκρη του δρόμου που θα τον έφερνε στη γη κι αρνιόταν να πάει στον προορισμό του. Πέσανε επάνω του όλοι για να τον μεταπείσουν. Πείσμα αυτός, ανένδοτος, δεν μιλούσε σε κανέναν! Τελευταίος τον πλησίασε ο μπαμπάς του ο Χρόνος: «Πες μου αμέσως  τι συμβαίνει» του λέει. «Τι πράγματα είναι αυτά;

Η ΛΕΞΑΡΙΘΜΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (Επιμέλεια: Κομμάτας Παναγιώτης)




Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και βεβαίως, ένα μέσο απεικονίσεως των εννοιών δια των λέξεων, που δημιουργούνται από τους διαφόρους συνδυασμούς των είκοσι επτά γραμμάτων του αλφαβήτου. Το αλφάβητο της ελληνικής γλώσσας, αποτελείται από 27 γράμματα και όχι απο 24.Τα τρία από αυτά(δίγαμμα F, κόππα Q και σαμπί ϡ) εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια των αλεξανδρινών χρόνων.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

μαθηματικά κόλπα…!


Συνήθως τα μαθηματικά είναι ο εφιάλτης κάθε μαθητή. Αν όμως κάποιος καταφέρει να μπει στο πνεύμα τους και να ανακαλύψει τη μαγεία τους, θα δει ότι τα μαθηματικά είναι μια είσοδος σε έναν υπέροχο κόσμο δημιουργίας σχεδόν. Αλλά εδώ απλά θα δούμε μερικά «κόλπα» που μπορεί κάποτε να μας χρειαστούν, σε πρίπτωση που θα πρέπει να κάνουμε καμιά πράξη με τον εγκεφαλό μας (ίσως, αν μας κόψουν το ρεύμα…).