Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η Διατροφή των εφήβων (γράφουν οι: Έλσα Τσέτσα, Ελένη Τοπάλη, Ευαγγελία Φάκα, Άννα Τσιουμάρα

Η διατροφή αποτελεί προϊόν υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον έφηβο, καθώς προσδίδει σε αυτόν απαραίτητη ενέργεια και  αποτελεί το θεμέλιο λίθος ενός, ισορροπημένου τρόπου ζωής, υγείας και μακροζωίας. Παρά την μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία οι έφηβοι συνήθως δεν διατρέφονται σωστά
-Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά. Ο έφηβος θεωρεί  τον τρόπο διατροφής του εύκολο και βολικό, ώστε να εξυπηρετεί το βαρύ πρόγραμμα του. Για παράδειγμα δεν τρώει πρωινό καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα αμφιβόλου διατροφικής αξίας (σνάκς), τρώνε συχνά εκτός σπιτιού πολυθερμιδικά «πρόχειρα γεύματα» (fast food) και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

 
-Επίσης, απόρροια της λανθασμένης διατροφής των εφήβων έχουν και κατά ένα μέρος, οι γονείς, καθώς εργάζονται, καθημερινά πολλές ώρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Παρόλα αυτά όμως οι έφηβοι μπορούν εύκολα με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των γονιών τους κυρίως, να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να συνεχίσουν μια ζωή γεμάτη υγεία. Για αυτήν την ηλικία είναι  :
1. Να μην παραλείπονται κύρια γεύματα
2. Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας
3. Να μην καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων πρόχειρες τροφές. Οι πρόχειρες τροφές περιέχουν αρκετό λίπος, αλάτι και κενές θερμίδες. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
4. Λιγότερα λίπη και ζάχαρη
5. Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
6. Άφθονα φρούτα και λαχανικά
7. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών καθημερινά
8. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
9. Αργό μάσημα
10. Άφθονο νερό
11. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά
12. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών
13. Να αποφεύγεται το πολύ αλάτι
14. Άσκηση καθημερινά
 
  
Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι αν οι έφηβοι ακολουθήσουν το παραπάνω πρόγραμμα
με την βοήθεια των γονιών τους θα τρέφονται σωστά και θα ζουν μια υγιή ζωή χωρίς προβλήματα.
•          Έλσα Τσέτσα
•          Ελένη Τοπάλη
•          Ευαγγελία Φάκα
•          Άννα Τσιουμάρα