Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η πιο εκκεντρική πρόταση ατομικής μετακίνησης


    Το ιπτάμενο ποδήλατο απογειώθηκε στην Πράγα!
     [ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ]

      
Με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται, οι κατασκευαστές αναζητούν εναλλακτικές και πιο οικονομικές προτάσεις στην αστική μετακίνηση. Κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους πλήθος περίεργων οχημάτων.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ατομικές προτάσεις μετακίνησης. Το πιο ξεχωριστό μέσο στην κατηγορία είναι πιθανότατα ένα ιπτάμενο ποδήλατο που παρουσιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες στην Τσεχία.
 
Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, όμως οι εμπνευστές του το παρουσίασαν σε μία έκθεση ευρεσιτεχνιών, όπου και πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη επίσημη πτήση του.

Η πιο εκκεντρική πρόταση ατομικής μετακίνησης
Για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιήθηκε ένα ανθρώπινο ομοίωμα, ενώ η πτήση έγινε με τηλεχειριστήριο. Αν και το ποδήλατο φαινόταν ιδιαίτερα σταθερό κατά τη διάρκεια της πτήσης, το μεγάλο του μέγεθος προκαλεί ανησυχία για τους περιορισμούς που μπορεί να του επιβάλουν ειδικά στις αστικές περιοχές.

Το «F-bike» concept, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί 6 μηχανοκίνητες προπέλες που έχουν προσαρμοστεί στο σκελετό του ποδηλάτου και λειτουργούν με μπαταρίες. Δύο βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, άλλες δύο στο πίσω και από μία στα πλάγια της σέλας.

Ο Ales Kobylik, ένας από τους συμμετέχοντες στο πρότζεκτ, δήλωσε σε τοπικό κανάλι πως «το βασικό μας κίνητρο δεν ήταν ούτε τα χρήματα, ούτε η δημοσιότητα, αλλά η εκπλήρωση ενός παιδικού μας ονείρου», ενώ ολόκληρη η ομάδα ανέφερε πως ελπίζουν το ερχόμενο φθινόπωρο, να είναι σε θέση να κάνουν μία πιο ρεαλιστική δοκιμή.

Η Συντακτική ομάδα