Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Φιλία και ο Σύγχρονος άνθρωπος (της Γεωργιάννας Τσιγάρα)



Αν σκεφθεί κανείς και προσπαθήσει να καταγράψει τα πιο βασικά αγαθά που έχει ανάγκη ένας άνθρωπος, πέρα από την υγεία, την τροφή και το νερό, που είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωσή του, θα εκτιμήσει
αμέσως την αξία της καλής οικογένειας και των καλών φίλων και θα τα κατατάξει στις πρώτες βαθμίδες της κλίμακας των ανθρώπινων αναγκών. Ο σοφός λαός μας ξεκάθαρα έχει διατυπώσει την παροιμιακή φράση που λέει ότι «τους φίλους τους διαλέγουμε» για να τονιστεί η αξία της καλής φιλίας η οποία πολλές φορές αποδεικνύεται πιο ισχυρή ακόμα και από τους συγγενικούς δεσμούς των ανθρώπων.
Η φιλία είναι ο σταθερός ψυχικός δεσμός ανάμεσα σε ανθρώπους της ίδιας
περίπου ηλικίας και του ίδιου φύλου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως φιλία ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής ηλικίας και φύλου δεν μπορεί να αποδειχτεί υγιής και παράδειγμα προς μίμηση. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, μιας καλής φιλικής σχέσης είναι η σύγκλιση, και όχι αποκλειστικά η ταύτιση των απόψεων και των ενδιαφερόντων των φίλων, γιατί φιλίες ανάμεσα σε ανθρώπους που κανένα κοινό δεν έχουν είναι κάπως δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.
Η ιστορία του ανθρώπινου γένους έχει να μας παρουσιάσει πολλά πρότυπα φιλίας. Ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος, ο Ορέστης και ο Πυλάδης, ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ αποτελούν κάποια μόνο από τα μυθικά και ιστορικά ζευγάρια φίλων των οποίων η φιλία έχει υμνηθεί για να αποτελεί από πολλούς υπόδειγμα φιλίας για όλους εμάς. Ενώ από την άλλη η φιλία του Ανδροκλή με το λιοντάρι που ήταν αιώνιοι φίλοι, αποτελεί ένα διαφορετικό ζεύγος φίλων, καθώς η αιωνόβια φιλία ένωσε έναν άνθρωπο και ένα ζώο, δείχνοντας πως οι δεσμοί που δημιουργούνται από την φιλία δεν έχουν όρια, ούτε μέτρα και σταθμά.
Η μελέτη όλων των φιλικών σχέσεων αποδεικνύει πως η αιτία σύναψης, δηλαδή δημιουργίας, όλων των φιλικών σχέσεων, χωρίς καμία αμφιβολία βρίσκεται στην ανάγκη για ψυχική και πνευματική επικοινωνία που έχει από τη φύση του ο άνθρωπος. Ακόμα και κατά την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν στα σπήλαια υπήρχε ανάγκη για επικοινωνία, συντροφιά και αλληλοϋποστήριξη. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία οικισμών και στη συνέχεια μικρών χωριών και πόλεων.
Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, που ο άνθρωπος με τον τόσο προηγμένο πολιτισμό κατόρθωσε να φτάσει στο φεγγάρι, υπάρχει η άποψη πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν ευνοεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έλλειψη χρόνου, η καχυποψία, το κυνήγι του χρήματος και της δόξας έχουν αποξενώσει τους ανθρώπους του 21ουαιώνα. Ας σκεφτούμε, όμως, όλοι μας τα χρόνια αυτά τα δύσκολα τι έχουμε περισσότερη ανάγκη. Πολλά χρήματα και δόξα ή φίλους που να μας αγαπάν και να μας στηρίζουν με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια; Και από την άλλη, κι εμείς οι ίδιοι δίνοντας αγάπη και έχοντας στην ψυχή μας σεβασμό, αφοσίωση, εκτίμηση, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και ειλικρίνεια προς τους φίλους μας δεν είναι σίγουρο πως θα νιώσουμε πιο καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι και ταυτόχρονα πιο πιστοί φίλοι; Γιατί ας μην ξεχνάμε πως οι πιο δυνατές φιλίες διακρίνονται από αμοιβαιότητα. Ας δείξουμε, επομένως, στους φίλους μας πόσο τους αγαπάμε κάνοντας κάτι πολύ απλό για αυτούς, κάνοντάς τους απλά μια αγκαλιά ή δίνοντας ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο και τότε είναι σίγουρα πως θα μας δώσουν πολύ περισσότερη αγάπη αυθόρμητα για να μας ευχαριστήσουν.

Γεωργιάννα Τσιγάρα