Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ( γράφει η Σταυρούλα Μαντζιάλη )



Την Πέμπτη 15 Μαΐου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Πρόεδρο του Γαλλικού Ινστιτούτου  όπου ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κύριος Christophe LE RIGOLEUR που γεννήθηκε την 3η Μαΐου του 1971 σε μία μεγάλη πόλη της Γαλλίας την Ντιζόν μας έκανε την τιμή και επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Δεσκάτης, ύστερα από
πρόσκληση που δέχθηκε από τον καθηγητή της Γαλλικής Γλώσσας κύριο Κωνσταντίνο Σουβατζόγλου. Ο σκοπός πρόσκλησης αυτής ήταν η "φτωχή" μας βιβλιοθήκη, η οποία περιείχε λιγοστά έως μηδαμινά βιβλία γραμμένα στην Γαλλική φυσικά Γλώσσα. Το αποτέλεσμα.. 80
βιβλία - μεταξύ αυτών και  πολλά λεξικά.
          Όμως το όνειρο δεν σταμάτησε εκεί. Ο άνθρωπος που σπούδασε στο Ινστιτούτο του Παρισιού Πολιτικές Σπουδές  και Ανώτατες Σπουδές   Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Τοπικής Ανάπτυξης , απάντησε σε ερωτήσεις τόσο στα ελληνικά τόσο και στα γαλλικά από μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Μεταξύ άλλων , μας διηγήθηκε για τις θητείες του στην Τασκένδη και στο Μεξικό όπου τελούσε χρέη του Πρώτου Γραμματέα της Πρεσβείας εκεί και άλλα τόσα αξιοθαύμαστα πράγματα που έγιναν κατά την μέχρι τώρα καριέρα του.
          Οι εντυπώσεις μας. υπέροχες. Τα συναισθήματα μας. Απερίγραπτα. Σε μερικούς ανθρώπους η ευφυΐα φαίνεται λόγω της εμφάνισης τους. Σε άλλους πάλι όχι. Ο κύριος Rigoleur ήταν ένας τόσο απλός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος μετριόφρων. Λακεδαιμόνας .Ένας άνθρωπος που με την μία του μόνο λέξη ο καθένα καταλαβαίνει άλλες χίλιες. Ήταν ο πιο έξυπνος -πραγματικά- άνθρωπος που έχουμε συναντήσει. ήταν ένας άνθρωπος που θα μείνει βαθιά κρυμμένος στις καρδιές όλων μας.

                                              Σταυρούλα Μαντζιάλη
                                                 Γυμνάσιο Δεσκάτης.