Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ερευνητικό βίντεο-τεστ μπορεί να αποκαλύψει την υψηλή ή χαμηλή ευφυΐα σας [βίντεο] (Δείτε το βίντεο και κάνετε κι εσείς το τεστ)

 

Ερευνητικό βίντεο-τεστ μπορεί να αποκαλύψει την υψηλή ή χαμηλή ευφυΐα σας [βίντεο]

Τα άτομα που συνήθως επιτυγχάνουν στη ζωή έχουν ένα απίστευτο τρόπο να επικεντρώνονται στο στόχο τους αποφεύγοντας τους περισπασμούς. Μήπως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση του IQ με την ικανότητα εστίασης του ανθρώπου;

 

Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με τα πορίσματα ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, η οποία σε πρόσφατο πείραμα ζήτησε από 53 συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα μικρής διάρκειας βίντεο με λευκές και μαύρες λωρίδες. Παρακολουθώντας το, οι θεατές κλήθηκαν να προσδιορίσουν ποιες λωρίδες κινούνταν προς τα δεξιά και ποιες προς τα αριστερά.

Δείτε το βίντεο και κάνετε κι εσείς το τεστ:

 

 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε μέσα στο Μάιο στην Επιθεώρηση Βιολογίας, δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ δυσκολεύονταν να αντιληφθούν την κίνηση στις μεγαλύτερες εικόνες, ενώ επεδείκνυαν ιδιαίτερη ευκολία στην αντίληψη της κίνησης των μικρότερων λωρίδων.

 

Ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αδυναμία αντίληψης των μεγαλύτερων λωρίδων ενδεχομένως να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευφυΐα του ατόμου, έχει να κάνει με το γεγονός οι μεγαλύτερες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τους περισπασμούς του φόντου, οι οποίες στην πραγματική ζωή είναι λιγότερο σημαντικές από τα μικρότερα αντικείμενα που κινούνται απευθείας ενώπιον του βλέμματος του θεατή.

 

Με άλλα λόγια, οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν ευκολότερα να φιλτράρουν το «θόρυβο φόντου» και να επικεντρωθούν σε αυτό που έχουν μπροστά τους, όπως στην ακρόαση μιας συζήτησης και όχι στους περαστικούς που περνάνε στο βάθος.

 

Όσοι έχουν την ικανότητα να αγνοούν τα ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα, καθώς τείνουν να λειτουργούν καλύτερα υπό το καθεστώς υπερφόρτωσης πληροφοριών.

 

Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτός ο παράγοντας οφείλει να συνεξεταστεί με πλείστους άλλους για να προσδιοριστεί ο βαθμός καθοριστικότητάς του στην διανοητική κατάσταση του ανθρώπου.

 

 O Δημοσιογραφούλης