ΣΧΟΛΙΑ-ΑΡΘΡΑ

 


                                           Ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας
(της Κούτουλα Αθανασίας)


Αγαπητοί συμπολίτες ,
          Είμαστε οι μαθητές του Γυμνασίου Δεσκάτης και θέλουμε να μιλήσουμε για  ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Είναι το πρόβλημα των πολλών σκουπιδιών. Καθημερινά βλέπουμε την πλατεία, τους δρόμους να πλημμυρίζουν από πλήθος σκουπιδιών. Η φύση αναζητά στήριγμα βοήθειας. Εμείς θα μείνουμε αμέτοχοι; Όχι!!! Δεν μπορούμε να μην δράσουμε .
            Ας ενωθούμε όλοι μαζί για να τα καταφέρουμε. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην δημιουργούμε σκουπίδια:

  • Να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα μιας χρήσης.

  • Να μην αγοράζουμε  προϊόντα σε μικρές συσκευασίες.

  • Να μην χρησιμοποιούμε  σακούλες από νάιλον για τα ψώνια μας , αλλά πάνινες σακούλες για πολλές χρήσεις.

  • Να μην πετάμε αντικείμενα , αν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πάλι.

  • Να ανακυκλώνουμε το χαρτί , το γυαλί  και το αλουμίνιο, γιατί έτσι κάνουμε οικονομία στα υλικά της φύσης.

  • Να πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους και όχι από δίπλα τους.

  • Να μην πετάμε τα σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκινήτου, όταν ταξιδεύουμε.

  • Να μην βγάζουμε τα σκουπίδια στους κάδους, όταν οι υπάλληλοι του δήμου μας απεργούν για κάποιο λόγο.

Να θυμόμαστε  ότι :

Το περιβάλλον χρειάζεται φροντίδα, σεβασμό και περιποίηση, γιατί το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές.
             Οι Σκουπιδοφάγοι του Γυμνασίου   Δεσκάτης   


Εμείς πάμε στην Α΄ Γυμνασίου και ο ελεύθερος χρόνος μας …περίπατο!
(της Ρέντα Σοφίας)



            Φέτος είναι η πρώτη μου χρονιά στο Γυμνάσιο. Περνώ όμορφα, γιατί έκανα καινούργιες παρέες και τώρα πλέον έχω περισσότερους φίλους. Βέβαια υπάρχουν και άσχημες στιγμές, όπως, όταν αγχωνόμαστε για ένα κρίσιμο διαγώνισμα. Η πιο δύσκολη φάση της χρονιάς ήταν η γνωριμία με τους καθηγητές. Μας πήρε αρκετό καιρό για να νιώσουμε οικεία και να τους ψυχολογήσουμε…  δηλαδή να καταλάβουμε τι θέλουν από εμάς
            Το γυμνάσιο είναι γενικά πολύ αγχωτικό. Έχει πολλά μαθήματα. Αρχαία,  Όμηρος, Πληροφορική , Βιολογία, Οικιακή Οικονομία, Τεχνολογία. Διάβασμα  ώρες για να θυμάσαι όλα αυτά τα κουραστικά αλλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Πρώτα- πρώτα τα μαθήματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ του δημοτικού.  Τα πράγματα  είναι πολύ διαφορετικά.. Οι καθηγητές αλλάζουν από ώρα σε ώρα κι αυτό είναι λιγάκι πιο δύσκολο..
Στο γυμνάσιο είναι πιο μεγάλα παιδιά, πιο αυστηροί οι καθηγητές κι επίσης εκεί δεν έχουν πολλά- πολλά … Με το παραμικρό  απουσία! Γι΄ αυτό πρέπει να σκέφτεσαι να περάσεις την τάξη και να μην έχεις πολλές απουσίες!
             Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη κοινωνικό θεσμό και στοχεύει στην μετάδοση γνώσεων και αξιών, έτσι ώστε να ενταχθούμε σωστά στο κοινωνικό σύνολο. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο είναι εννιάχρονη. Στο διάστημα αυτό ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα, κοινωνικοποιούμαστε, μαθαίνουμε να υπακούμε σε κανόνες. Ευτυχώς, η σχέση  δασκάλου και μαθητή είναι διαφορετική από ό,τι παλιότερα, διότι υπάρχει διάλογος. Το σύστημα όμως μάθησης  οδηγεί στην αποστήθιση για τη μεγάλη βαθμολογία, στο άγχος και στον κακό ανταγωνισμό των μαθητών, με  αποτέλεσμα να «κλείνουν» τα απογεύματά μας με πολύωρη μελέτη. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μας αρέσει το σχολείο  και να πηγαίνουμε από αγγαρεία. Αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτουμε είναι ελάχιστος  και πολλές φορές δεν έχουμε καθόλου. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούμε με τις κλίσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να είμαστε πιο υγιείς ψυχικά.
             Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, μια τεράστια αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης. Το σχολείο πρέπει να γίνει χώρος οικείος, φιλόξενος, να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας, να μελετούμε και να προετοιμαζόμαστε εκεί για τις σχολικές μας υποχρεώσεις. Τα απογεύματα πρέπει να μας ανήκουν, για να υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

                                                                                           
                                                                                           Ρέντα Σοφία,
                                                                               μαθήτρια στην  Ά Γυμνασίου.     

                                                                                          
 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ

            Η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει την σημερινή ελληνική κοινωνία. Αλλά τι είναι η οικονομική κρίση; Ποιος φταίει; Τι θα πρέπει να κάνουν οι νέοι για να την αντιμετωπίσουν; Κατά την γνώμη μου οικονομική κρίση ονομάζεται η έλλειψη ρευστού χρήματος από την αγορά.  Χωρίς χρήμα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει χρήμα. Αλλά πού πήγε όλο το χρήμα; Φυσικά στους πλουσίους και αποκεί στις ελβετικές τράπεζες. Έτσι ενώ μερικοί πλουτίζουν αλόγιστα, τις περισσότερες φορές με παράνομους τρόπους, κάποιοι άλλοι δεν έχουν καν τα βασικά είδη που χρειάζονται για να συντηρηθούν. Όμως, ποιος φταίει για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας; ΕΜΕΙΣ. Εμείς ψηφίσαμε αυτούς που μας φέρανε σε αυτή την κατάσταση.
            Βέβαια το λάθος δεν είναι εξ’ ολοκλήρου δικό μας. Και οι πολιτικοί φταίνε  που δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα οικονομικά της χώρας.  Και ποιο το αποτέλεσμα; Να μας έχουν ζαλίσει και φοβίσει με τις θεωρίες τους περί εξόδου από το ευρώ, έξοδο από την ευρωζώνη, ύφεση, λιτότητα, ανεργία, αποπληρωμή των δόσεων των δανείων, φορολογία, σκάνδαλα, μίζες και φοροδιαφυγή. Έτσι οι πολιτικοί επικαλούμενοι την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, για να μην κόψουν τα χιλιάρικα  που παίρνουν το μήνα, τα πανάκριβα δώρα που χρεώνονται στο κράτος και τα αφορολόγητα επιδόματα που παίρνουν για το καθετί, κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις ανθρώπων που ήδη παίρνουν πολύ λίγα χρήματα και επιπλέον βάζουν και άλλους φόρους και χαράτσια οδηγώντας κάποιους ανθρώπους στα άκρα. Από την άλλη πλευρά κάποιοι άνθρωποι που είναι φαινομενικά φτωχοί και γκρινιάζουν για τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα τα βραδάκια το 'καίνε' στα κλαμπ και στα μπουζούκια και κάνουν αλόγιστες σπατάλες!
            Ωστόσο, η κρίση έχει και θετικές επιπτώσεις στην ζωή μας. Μας κάνει να ζούμε λιτά, χωρίς περιττές σπατάλες και χωρίς να ζητάμε υλικά αγαθά που δεν χρειαζόμαστε, διότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά ο καθένας μας είχε παράλογες απαιτήσεις και αγόραζε οτιδήποτε άχρηστο  (ρυπαίνοντας και το περιβάλλον) μόνο και μόνο για να δείξει ότι έχει λεφτά και μπορεί να αγοράσει τα πάντα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με λίγα. Βέβαια οι πολιτικοί το έχουνε παρακάνει με τις περικοπές.       
            Παρόλα αυτά, οι νέοι θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, αισιοδοξία και να μην το βάζουν κάτω παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι. Επίσης, θα τους κάνει καλό να ζουν λιτά. Θα πρέπει να αντιστέκονται στις δύσκολες συνθήκες για να καταφέρουν να προοδεύσουν, γιατί το μέλλον της χώρας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των νέων.    

 ΑΝΤΙΓΌΝΗ   ΖΓΟΥΡΟΥ