Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Τζαφάρ: Πώς καταρρίπτεται ο ρατσισμός σε 2 λεπτά - Συγκινητική ταινία μικρού μήκους


«Τζαφάρ» είναι ένα αντιρατσιστικό φιλμ μικρού μήκους της Νάνσυ Σπετσιώτη.
 Το ολιγόλεπτο φιλμ με το όνομα Τζαφάρ, της  Νάνσυ Σπετσιώτη  σε 2:30 λεπτά  μέσα από μια συγκινητική ιστορία ζωής απορρίπτει το ρατσισμό.  Πρωταγωνιστούν Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Ψαρράς, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Waseem Aktar, Χαρά Τσιόνγκα και Γεωργία Κατσικονούρη.

             
    

Αξίζει να αφιερώσετε 2,30 λεπτά για να δείτε αυτό το φιλμάκι

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ο Έλληνας που θυσίασε γυναίκα, παιδιά και γονείς για να σώσει το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα του 1822


Χριστούγεννα 1822. Δέκα χιλιάδες Τούρκοι, με επικεφαλής τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή, πολιορκούν το Μεσολόγγι. Οι δυνάμεις των πολιορκημένων δεν ξεπερνούσαν του 900 άντρες.
Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, η πολιορκία είχε κρατήσει ήδη δύο μήνες και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να κουράζονται. Οι ασθένειες θέριζαν το στρατόπεδο, οι μισθοί καθυστερούσαν, γινόντουσαν συνεχώς επιθέσεις από ομάδες κλεφτών και είχαν αρχίσει κι οι συνηθισμένες διαφωνίες μεταξύ Τούρκων και Αλβανών αξιωματικών.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον κόσμο! [Δείτε τις εικόνες στο κυρίως άρθρο]


Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον κόσμο!

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν φαντάζεστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ίσως ένα πανύψηλο, καταπράσινο δέντρο γεμάτο στολίδια και πολύχρωμα λαμπάκια!

Ήρθε η ώρα να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να ανακαλύψετε τα πιο περίεργα και ιδιαίτερα δέντρα Χριστουγέννων στον κόσμο, φτιαγμένα από σοκολάτα, μπουκάλια μπύρας, ακόμα και λευκά αρκουδάκια!

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

e-book με χειροποίητες Χριστουγεννάτικες κάρτες μαθητών του γυμνασίου Δεσκάτης 2013-14




Και τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές του γυμνασίου μας διατήρησαν την εδώ και πολλά χρόνια παράδοση του σχολείου μας και κατασκεύασαν πρωτότυπες και πολύ όμορφες Χριστουγεννιάτικες κάρτες με ζωντανά χρώματα, φανταστικά σχέδια και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις Χριστουγεννιάτικων εικόνων ( με την εποπτεία και τις οδηγίες του καθηγητή Γαλλικής γλώσσας κ. Σουβατζόγλου Κων/νου). Τις γεμάτες ευχές και αγάπη κάρτες τους τις αντάλλαξαν μεταξύ τους και άλλες τις χάρισαν στους αγαπημένους τους καθηγητές. Η εφημερίδα μας με μεγάλη της χαρά φιλοξενεί στην παρούσα της ανάρτηση ένα flipping book που περιέχει ένα δείγμα των καρτών αυτών. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε ένα πλήρες λεύκωμα σε flipping book που να περιέχει τις κάρτες που κατασκεύασαν όλοι οι μαθητές.
Η Συντακτική ομάδα

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ντίσνεϋλαντ (Disneyland) (γράφει ο Σωκράτης Σπανός)





Η Ντίσνεϋλαντ (Disneyland) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα διασκέδασης που βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα. Άνοιξε τον Οκτώβριο του 1971 και έχει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ως βάση τους χαρακτήρες από τα παραμύθια του Walt Disney. Ανήκει στην εταιρία Walt Disney, που για πρώτη φορά οργάνωσε και λειτούργησε μια τέτοια επιχείρηση στο Anaheim της Καλιφόρνια στις 17 Ιουλίου του 1955.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

12 εις την 3η (12/12/2012) ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΓΙΝΟΜΑΤΕ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΑΠΛΩΣ ... ΠΕΤΑΜΕ!( γράφουν οι:Σωτηρία Νασιοπούλου, Ειρήνη Οικονόμου, Ρίτσα Γκουμότσιου, Ιωάννα Λάμαρη)

 
Πέρυσι τέτοια μέρα 12/12/2012 δημιουργήθηκε η πρώτη εφημερίδα του σχολείου μας! Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με επισκεψιμότητα 55784 σε μόλις ένα χρόνο! Όλα τα παιδιά του σχολείου συνέβαλαν στην προσπάθειά μας δηλαδή την επιτυχία της εφημερίδας μας. Τα άρθρα που ανέβηκαν κάλυπταν κάθε είδους θέμα. Τα άρθρα είχαν σκοπό να καλύψουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της εφημερίδας αλλά και να λύσουν τις απορίες των μαθητών. Ευχόμαστε λοιπόν χρόνια πολλά στην εφημερίδα μας και να συνεχίσει την καλή πορεία της!

Β/ΘΜΙΑ & Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (Πρόσκληση - πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις)


Αγία Σοφία (γράφει η Καίτη Παπακωνσταντίνου)


 Αρχείο:Turkey-3019 - Hagia Sophia (2216460729).jpg
Ο Βυζαντινός Ναός  της  Αγίας  Σοφίας, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός  ναός της  Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν  ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την  άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε  τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα  μουσειακό χώρο. 
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο.  Η Αγία Σοφία  ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα,  επί βασιλείας του  Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς  Ανθέμιο  και Ισίδωρο.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ: ο άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου! (γράφει: Ο Κωνσταντίνος Μπγιάλας)


Ο Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ (Felix Baumgartner) είναι ένας Αυστριακός αλεξιπτωτιστής και κασκαντέρ. Τον Οκτώβριο του 2012 έγινε διεθνώς γνωστός επειδή κατέρριψε ταυτόχρονα τρεις παγκόσμιες επιδόσεις (ρεκόρ), καθιστάμενος ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται στο εσωτερικό ενός σκάφους, πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση με ταχύτητα έως 1342 χιλιόμετρα την ώρα. Οι άλλες δύο επιδόσεις του στο ίδιο εγχείρημα ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους για επανδρωμένη πτήση αεροστάτου και της πτώσεως με αλεξίπτωτο από το μεγαλύτερο ύψος.
Είναι επίσης γνωστός για την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των εγχειρημάτων του κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, κάτι που του εξασφάλισε το ψευδώνυμο «ο ατρόμητος Φέλιξ».

Η Διατροφή των εφήβων (γράφουν οι: Έλσα Τσέτσα, Ελένη Τοπάλη, Ευαγγελία Φάκα, Άννα Τσιουμάρα

Η διατροφή αποτελεί προϊόν υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον έφηβο, καθώς προσδίδει σε αυτόν απαραίτητη ενέργεια και  αποτελεί το θεμέλιο λίθος ενός, ισορροπημένου τρόπου ζωής, υγείας και μακροζωίας. Παρά την μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία οι έφηβοι συνήθως δεν διατρέφονται σωστά
-Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά. Ο έφηβος θεωρεί  τον τρόπο διατροφής του εύκολο και βολικό, ώστε να εξυπηρετεί το βαρύ πρόγραμμα του. Για παράδειγμα δεν τρώει πρωινό καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα αμφιβόλου διατροφικής αξίας (σνάκς), τρώνε συχνά εκτός σπιτιού πολυθερμιδικά «πρόχειρα γεύματα» (fast food) και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Nana Mouskouri L'enfant au tambour (΄Ενα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Γαλλικό τραγούδι ! )

Όσιος Νικάνωρ (γράφουν οι: Ειρήνη Οικονόμου, Σωτηρία Νασιοπούλου, Ελένη Θεοχάρη)


   Ο Όσιος Νικάνωρ (Θεσσαλονίκη 1491 - Μονή Ζάβορδας 1549) ήταν ηγούμενος της ιστορικής και περιώνυμης μονής των Γρεβενών που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 7 Αυγούστου. Πατρίδα τού Οσίου Νικάνωρα ήταν ή Θεσσαλονίκη, είχε γονείς πλούσιους και ευγενείς, Ιωάννης και Μαρία τα ονόματα των γονέων. Η γέννησή του υπήρξε θαυμαστή, διότι ή μητέρα του ήταν στείρα. Έπειτα από πολλές παρακλήσεις και νηστείες πού συνοδεύονταν από ελεημοσύνες και αγαθοεργίες γεννήθηκε ό Νικόλαος, αυτό ήταν το κοσμικό όνομα τού Αγίου.

Όταν έγινε πέντε χρονών, οι γονείς του τον έστειλαν σε ένα ενάρετο δάσκαλο για να μάθει τα πρώτα του γράμματα όπου

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΤΕΩΡΑ (γράφει η Δέσποινα Μπρασινίκα)




 Τα  Μετέωρα είναι  ένα  σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο επτά και τα οποία από το 1988περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί [δείτε τις εικόνες]


Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί [εικόνες]
Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η «Ανδρομάνα» στη Δεσκάτη Γρεβενών και τα τραγούδια της (γράφουν οι: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΟΛΓΑ ΤΣΙΟΥΚΑΝΗ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΚΑΒΑΡΑ


 
Η «Ανδρομάνα», είναι ένα σπάνιο έθιμο με το οποίο οι κάτοικοι της Δεσκάτης Γρεβενών αποχαιρετούν ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής το Πάσχα.
Το έθιμο αυτό που αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς, συναντάται μόνο στη περιοχή αυτή και αναβιώνει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάντα αυτή την ημέρα, την πρώτη Παρασκυηή μετά το Πάσχα.
Η «Ανδρομάνα» ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου ήταν ο καλύτερος τρόπος, με τον οποίο οι Δεσκατιώτες περνούσαν τα μηνύματα της λευτεριάς και της επανάστασης με τις αλληγορικές έννοιες των τραγουδιών και μάλιστα με την παρουσία των Τούρκων.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ (γράφει η Ευτυχία Ξυγιντζή)



Κάθε παραμονή του αγίου Αντρέα στις 29 Δεκεμβρίου κάθε νοικοκυρά του σπιτιού έβραζε καλαμπόκι μαζί με λίγο σιτάρι. Αυτό το έθιμο άρχισε από παλιά. Ξεκινούσε από το βράδυ όπου  το καλαμπόκι και το σιτάρι σιγόβραζαν  στα τζάκια μέχρι το πρωί. Το πρωί η νοικοκυρά άνοιγε την κατσαρόλα  και τα μοίραζε στην οικογένεια ως σύμβολο ανδρείωσης (δηλαδή να έχουν υγεία τα μέλη της οικογένειας). 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ(γράφει ο Δημήτρης Κοτίτσας)


 
Με τον όρο διαφήμιση εννοούμε τη διαδικασία δημιουργίας πρωτότυπων μηνυμάτων με σκοπό τη γνωστοποίηση και τον επηρεασμό του καταναλωτικού κοινού για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία επί πληρωμή.
Στις μέρες μας η διαφήμιση έχει αναχθεί σε επιστήμη που στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης ενός προϊόντος με απώτερο σκοπό την μεταβολή του γούστου του κα-ταναλωτή, μέσω της προσφοράς ποικίλων προτύπων ζωής που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρά μόνο στη διέγερση της επιθυμίας για μίμηση. Έτσι, πέρα από την εξαπάτηση του κοινού, σχετικά με τις πραγματικές ιδιότητες του διαφημιζό-μενου προϊόντος, έχουμε μια σειρά αντιλήψεων για τη ζωή και για τις ανθρώπινες σχέσεις που προωθούνται με τη διαφήμιση με σκοπό το κέρδος.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η Κυρά της Ρω! (γράφουν οι Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


Η Κυρά της Ρω, υπήρξε μέλος της Αντίστασης και το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη . Κατά την περίοδο της κατοχής είχε αντιστασιακή δράση, αλλά έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως “κυρά της Ρω” γιατί ως το θάνατό της ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω, κάθε πρωί, και την κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Το 1927, εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτου για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να

Μεγάλοι κατασκευαστές ετοιμάζουν τo υδροκίνητο του μέλλοντος (γράφει ο Κωνσταντίνος Μπγιάλας)


 
Θα γεμίζει σε τρία λεπτά, θα έχει αυτονομία 500 χλμ, μηδενική μόλυνση, μηδενικό θόρυβο και όλα αυτά με λίγες σταγόνες καθαρό νερό. Με ορίζοντα το 2020 τα υδροκίνητα αυτοκίνητα θα είναι οι μελλοντικοί βασιλιάδες του δρόμου, σε εκδοχή Mercedes, Nissan, Toyota κλπ.
Στο χαρτί αρκεί να αναμείξει κάποιος υδρογόνο και οξυγόνο για να παράξει τον απαραίτητο ηλεκτρισμό στο αυτοκίνητο και τη θερμότητα για την εκκίνηση. Κάτω από το καπό τα πράγματα θα είναι πιο πολύπλοκα. Το υδρογόνο θα τροφοδοτεί μια μπαταρία της οποίας η αποστολή θα είναι να φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ (γράφει η Μαγκούφη Δέσποινα)


Η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντίρριου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα( βλ σχεδ.). Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες,

ΔΕΣΚΑΤΗ (γράφουν οι μαθήτριες : Σπανού Αθανασία & Τσιώρα Φιλιώ



Η Δεσκάτη είναι χτισμένη στη νότια πλευρά των Καμβουνίων σε υψ. 860 μ. και καλύπτει έκταση 126 τ. χλμ. Απέχει από τα Γρεβενά 60 χλμ. και βρίσκεται εκεί που συναντώνται οι Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Λάρισας. Υπαγόταν περιοδικά κατά το παρελθόν και στους τέσσερις νομούς. Αποτελεί τη δεύτερη πόλη του Νομού Γρεβενών σε πληθυσμό.

Στο νομό Γρεβενών εντάχθηκε το έτος 1964 αφού αποσπάστηκε από το νομό Λάρισας, για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις σύστασης του νέου τότε νομού. Ο πληθυσμός της Δεσκάτης αποτελείται από 4.647 κατοίκους, μαζί με των γειτονικών κοινοτήτων είναι 5.642 κάτοικοι, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τους 6.500. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τα Greeklish και πώς μπήκαν στη ζωή μας (γράφει ο Αποστόλης Ζαρμπάλης)



 alt
Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο.
Οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται θαυμάσια στο διαδίκτυο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish. Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.