Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οδηγός επιβίωσης σε περίπτωση σεισμού (γράφει η Σταυρούλα Παπαϊωάννου)




1)Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και προσπαθούμε να αντιδράσουμε με βάση την λογική και όχι τον πανικό.
2)Απομακρυνόμαστε από γυάλινες επιφάνειες, παράθυρα, που μπορούν να σπάσουν και να μας τραυματίσουν.
3)Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε κοντά σε βιβλιοθήκες και ράφια, τα αντικείμενα των οποίων μπορούν να ανατραπούν.
4)Δεν στεκόμαστε κάτω από δοκάρια και πόρτες(κάσες)
5)Καταφεύγουμε κάτω από ένα τραπέζι για να προστατευτούμε από αντικείμενα που μπορεί να πέσουν και να μας τραυματίσουν ή αν δεν υπάρχει τραπέζι πρέπει να καλυφθούμε σε εμβρυϊκή στάση δίπλα από κάποιο μεγάλο αντικείμενο (π.χ. καναπές).
6)Να περιμένουμε το τέλος της σεισμικής δόνησης.
7)Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης, αν είναι μικρή, να ντυθούμε ανάλογα με την εποχή, να κλείσουμε γενικούς διακόπτες και να βγούμε έξω από το κτίριο σε ανοιχτή περιοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Αγγειοπλάστης: Ένα παλιό επάγγελμα που χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου (γράφει ο Χρήστος Μιχίδης)


Η τέχνη του αγγειοπλάστη επονομαζόμενη αγγειοπλαστική είναι μία από τις παλαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκαν στην χώρα μας. Το αντικείμενο της είναι ο πηλός ο οποίος χρησιμοποιείται εφόσον έχει ψηθεί σε υψηλό βαθμό έτσι ώστε να είναι ανθεκτικός και σκληρός για να μπορεί να παράγει διακοσμητικά αγγεία. Η δουλειά αυτή επαγγέλονταν κυρίως στην Κρήτη, σε περιοχές με αγγειοπλαστική παράδοση και σε μέρη όπου βρισκόταν χώμα κατάλληλο για χρήση(χώμα αγγειοπλαστικής). Στα παλαιότερα χρόνια η αγγειοπλαστική ήταν απαραίτητη για την κάλυψη οικιακών αναγκών όπως πήλινα πιάτα,

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (γράφει η Σταυρούλα Παπαϊωάννου)


Κάθε μέρα γύρω μας ακούμε για ρατσιστικές συμπεριφορές .Τί είναι όμως ρατσισμός; Ρατσισμός είναι η θεωρία και πρακτική που υποστηρίζει την ανωτερότητα μίας φυλής, αποβλέπει στην καθαρότητα της  και στην κυριαρχία της πάνω σε άλλους. Αποβλέπει στην υποτίμηση, εκμετάλλευση, υποδούλωση άλλων κοινωνικών ομάδων, λαών ή φυλών.
Ο ρατσισμός είναι νοσηρό φαινόμενο και δείχνει πόσο άρρωστες είναι οι κοινωνίες και πόσο συμπλεγματική είναι η φύση του ανθρώπου.
            Υπάρχουν διάφορες μορφές ρατσισμού: ο φυλετικός, ο εθνικός, ο πολιτισμικός, ο κοινωνικός και ο θρησκευτικός.
-Ο φυλετικός ρατσισμός  βασίζεται στις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με γνώμονα την φυλή, παράδειγμα είναι το Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική, και η υποδούλωση των μαύρων κατά το παρελθόν στην Αμερική 

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ 2014




Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Δεσκάτη. Νωρίτερα εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο εθνικής αντίστασης στην πλατεία Δημαρχείου.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Θέλουμε τα αγάλματα μας πίσω..! (γράφουν οι:'Ελσα Τσέτσα & Σωκράτης Σπανός)

Όποιος ξενιτεύεται για πολλά χρόνια δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Ακόμη και αν είναι άγαλμα, όχι άνθρωπος!
Μιά από τις ύπεροχες Καρυάτιδες,που τώρα πλέον  βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι περήφανη για τις ελληνικές της ρίζες, παίρνει σάρκα και οστά και και ζητά την επιστροφή της στην Ελλάδα!
«I am Greek and I want to go home», λέει συγκεκριμένα!




Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο βρέθηκε το 1820 σε μία αγροτική περιοχή της Μήλου από έναν αγρότη με το όνομα Γεώργιος Κεντρωτάς. Ο ίδιος βέβαια δεν ήξερε την μεγάλη αρχαιολογική του αξία, αποφάσισε όμως να το περιφράξει σε ένα χώρο του κτήματος του. Πολύ γρήγορα όμως το ανακάλυψαν κάποιοι Γάλλοι αρχαιολόγοι και έδωσαν στον Κεντρωτά 400 γρόσια ως αντάλλαγμα, να τους το πουλήσει και να το μεταφέρουν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έφεραν οι Γάλλοι υπεύθυνοι του Μουσείου του Λούβρου. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (γράφει η Έλσα Τσέτσα)

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Παγοπώλης: Ένα παλιό επάγγελμα που χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου(γράφει ο Χρήστος Μιχίδης)




Το επάγγελμα του παγοπώλη υπήρχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 καθώς ο πάγος ήταν απαραίτητος για την σωστή συντήρηση των τροφίμων. Όμως η τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας δεν επέτρεψε σε αυτή την δουλειά να συνεχίσει την πορεία της. Το     επάγγελμα αυτό ήταν εποχιακό. Άρχιζε τον Απρίλιο και σταματούσε τον μήνα Οκτώβριο. Ο παγοπώλης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ (γράφει η Αναστασία Παπαπέτρου - Ισμήνη Μυλωνά)


ΑΧΘΟΦΟΡΟΣ
 Ο μεταφορέας είναι χειρωνακτικό επάγγελμα, που ασκήθηκε σε ατομικό επίπεδο από αρχαιοτάτων χρόνων, έως και τη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, από τα τέλη του 20ου αιώνα η άσκησή του έχει, σχεδόν αποκλειστικά, περάσει σε μεγάλες μεταφορικές αναλαμβάνει με αμοιβή να μεταφέρει φορτίαΑχθοφόρος είναι αυτός, ο οποίος φέρει άχθο (άχθος = βάρος)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Τον 21ο αιώνα η συντριπτική πλειοψηφία των μεταφορών, όταν δεν εξυπηρετείται από ίδια μέσα, εκτελείται από μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν τόσο τις μετακομίσεις ιδιωτών, όσο και τις παραλαβές και παραδόσεις υλικών και αγαθών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η ιστορία της μεταφοράς διαθέτει τεράστιο βάθος και δεν εξαντλείται σε ορίζοντα ενός δύο αιώνων, αφού οι απαρχές της έχουν σημείο εκκίνησης στην αρχαιότητα.
Με τους Φοίνικες  να πρωταγωνιστούν στην καθιέρωσή της ως απαραίτητου μέσου ανάπτυξης του θαλάσσιου εμπορίου, η μεταφορά αποτέλεσε επιπλέον τον ακρογωνιαίο λίθο για την επαφή

Η πόλη του φωτός (Παρισι)Γράφουν οι μαθητές Νίκος Ζδράγκας και Θεόφιλος-Παναγιώτης Καλαντζής.

Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του φωτός , από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας ιλ ντε Φρανς και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Το Παρίσι περιλαμβάνει την πόλη του Παρισιού και τα περίχωρα και βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο. Ο συνολικός πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής ξεπερνά τα 13.000.000 και είναι έτσι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Επιπλέον είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το σημαντικότερο κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO.
 
Το Παρίσι είναι κτισμένο στο κέντρο του λεκανοπεδίου του Παρισιού, κατά μέσο όρο 65 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πόλη του Παρισιού περιβάλλεται από μεγάλα δάση, τα οποία

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (γράφει η Καραστέργιου Ελένη)





Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. Είναι μια συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι κοινωνίες και είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Ρατσισμός σημαίνει καχυποψία ακόμα και περιφρόνηση απέναντι στα άτομα που έχουν διαφορετικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι. Ο ρατσισμός είναι μια προσβολή της ανθρωπότητας. Είναι η ντροπή της κοινωνίας.

Τί είναι το σύνδρομο Down (γράφει η Κωνσταντίνα Βάσσου)



Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλεί διανοητική καθυστέρηση και άλλα προβλήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του συνδρόμου έτσι ώστε τα αναπτυξιακά προβλήματα να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Το σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή γενετική αιτία για σοβαρή νοητική υστέρηση στα παιδιά, που εμφανίζεται σε   ένα στα 700 βρέφη.
 
Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Down

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση προσώπου. Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:

•γλώσσα που προεξέχει

•μικρό κεφάλι

•στροφή των ματιών προς τα πάνω

•ασυνήθιστο σχήμα των αυτιών

Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί επίσης να έχουν:

•Κακό τόνο των μυών

•Χέρια μικρού μεγέθους

•Μικρά δάχτυλα

•Υπερβολική ευελιξία

Τα βρέφη που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down αναπτύσσονται αργά και παραμένουν μικρότερα