Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α΄ & Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ (29-5-2014)



Ακολουθώντας την παράδοση των 5 τελευταίων ετών, η εφημερίδα μας αναρτά τα σημερινά θέματα εξετάσεων στο μάθημα των Μαθηματικών. Σε όλους τους μαθητές ευχόμαστε καλή συνέχεια και άριστες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα.

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ   ΕΔΩ

                              Γ΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΕΔΩ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας & Δεσκάτης Βασίλειος.


 
Ο Μητροπολίτης Ελασσόνας & Δεσκάτης το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Ελασσόνας και Προέδρου της ΕΚΥΟ έγινε γνωστή στους συνοδικούς Μητροπολίτες την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΔΙΣ και Αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι συνοδικοί ιεράρχες τέλεσαν δέηση υπέρ αναπαύσεως του κοιμηθέντος ιεράρχη.
Στη Δεσκάτη ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο για το ιερατικό και μητροπολιτικό του έργο όσο και για την αμέριστη συμπαράσταση του σε κάθε πρόβλημα.
Η εφημερίδα μας «νεανικοί παλμοί» είχε αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τον αποβιώσαντα μητροπολίτη μετά την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους μαθητές ρεπόρτερ της σχολικής μας εφημερίδας (αιτία που έκανε την εφημερίδα μας γνωστή από της Βραζιλία έως την Ιαπωνία).
Αντί οποιουδήποτε άλλου αποχαιρετισμού η συντακτική μας ομάδα αναρτά εκ νέου το video της συνέντευξης που μας παραχώρησε πριν από ένα χρόνο. Τα μηνύματα και οι συμβουλές του προς τη νέα γενιά , πάντα επίκαιρα και διαχρονικά, ας είναι ο ηθικός οδηγός μας για κάθε σκέψη και πράξη μας.  
  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΚΑΤΗΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας.



Το βιογραφικό του:

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας(ή HPV).(γράφουν οι: Αγγελική Γκλάρα & Δήμητρα Μαρτινοπούλου)


Επειδή υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί αποφασίσαμε να ρωτήσουμε κάποιους ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτές γι’αυτό το λόγο πήγαμε στο κέντρο υγείας και ρωτήσαμε την παιδίατρο κυρία Γιαννάκου Ιωάννα. Οι απαντήσεις που πήραμε είναι οι εξής:
1) Τι είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
Είναι ένα εμβόλιο που προφυλάει από δύο στελέχη του HPV(τύποι 16 και 18). Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες που εμβολιάζονται δεν <<κολάνε>> τους δύο αυτούς τύπους του ιού. Το εμβόλιο ΔΕΝ προστατεύει από το υπόλοιπο καρκινογόνο στελέχη και γι’αυτό ο ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου πρέπει να συνεχιστεί και στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν.

2) Ποια εμβόλια υπάρχουν;
Δύο εμβόλια, το Gardasil και το Cervarix.

3) από τι προφυλάει το Gardasil;

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν τα παιδιά τους (γράφει ο Βελώνης Αναστάσιος)


 
Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά τους αυτοεκτίμηση και να πιστεύουν στο εαυτό τους και τις ικανότητες τους. Ωστόσο πολλές φορές άθελα τους κάνουν ορισμένα λάθη που έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Τα επιβραβεύουν υπερβολικά.  Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, είναι αυτό που νιώθουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Οι υπερβολικοί έπαινοι και οι συνεχείς επιβραβεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται συνεχώς κάποιον άλλο για να τους επιβεβαιώνει πόσο καλά και ικανά είναι. Επίσης σταδιακά αγχώνονται, αφού το κυνήγι του επαίνου γίνεται αυτοσκοπός, ενώ όταν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρξει έπαινος, τα παιδιά νιώθουν αποτυχημένα.
Ενδιαφέρονται μόνο για τα αποτελέσματα.  Αυτό που έχει σημασία κάθε φορά, είτε πρόκειται για τους βαθμούς στο σχολείο, είτε για αθλητικές επιδόσεις, δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται, όταν οι γονείς δίνουν στο παιδί να καταλάβει πώς αναγνωρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια που έκανε, τον αγώνα που κατέβαλε ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
Επεμβαίνουν συνεχώς.  Κανένας γονιός δεν θέλει το

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (γράφουν οι: Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές χωρίς να δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις ή άλλα μέρη που εμπλέκονται άμεσα σε συγκρούσεις στις οποίες η οργάνωση ανταποκρίνεται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεσμευτεί να ανταποκρίνονται στα δεινά που υποφέρουν κάποιοι άνθρωποι, καθώς και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συναντούν κατά την παροχή αυτής της βοήθειας. Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες σοβαρών πράξεων βίας, ξεχασμένων κρίσεων ή παρακώλυσης του έργου τους, δύνανται να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτά.