Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ (25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2014)


Μικρογραφία


Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στη Δεσκάτη. Νωρίτερα εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του λοχαγού Δημοσθένη Μανουσάκη, που έπεσε στο πεδίο της μάχης για την απελευθέρωση της Δεσκάτης.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821




25martiou ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Γενικά για την έναρξη και την πορεία της Επανάστασης του 1821
«Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

AOΡΑΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ (γράφει ο Σωκράτης Σπανός)


                                                              
  Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και μόνο ένα κορίτσι μπορεί να τον βοηθήσει… Η Ελένη, το καινούριο μέλος της φοβερής δημοσιογραφικής ομάδας των ΑΟΡΑΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα ζήσει απίθανες περιπέτειες ψάχνοντας την αλήθεια. Φωτογραφίσεις μόδας, ποδοσφαιρικοί αγώνες, εναέρια γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, κρυμμένα στοιχεία, εξωφρενικά τηλεπαιχνίδια, διάσημοι σταρ, κυνηγητά που κόβουν την ανάσα: τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Ελένη. Έχει μόνο επτά ημέρες για να γυρίσει τον πλανήτη και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της – και δε σκοπεύει να χάσει ούτε λεπτό!
Το πρώτο βιβλίο μιας καινούριας περιπετειώδους σειράς, με ήρωες παιδιά που σώζουν τον κόσμο από την καταστροφή.

ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΣΙΠΣ (γράφει ο Σπανός Σωκράτης)



Τα γαριδάκια και τα συναφή σνακ, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα μικρά παιδιά, «κάθε άλλο παρά αθώα και ακίνδυνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν», όπως σημειώνεται στην έρευνα. Και αυτό γιατί περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών Ε, «ορισμένες εκ των οποίων θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για την υγεία». Μάλιστα τα γαριδάκια-πατατάκια (chips) με διάφορες γεύσεις περιέχουν κάποιες Ε των οποίων η χρήση έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, όπως Ε612, Ε627, Ε631 και Ε635. Οι ουσίες αυτές και ειδικότερα η Ε612 (MSG), που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικές της γεύσης, μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα ως και σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης οι χρωστικές Ε150Α, E150C, Ε160Β και E160C που περιέχονται κυρίως σε δύο συσκευασίες τσιπς και σνακ από όσες ελέγχθησαν είναι υπεύθυνες για βλάβες που αφορούν ακόμη και το ανθρώπινο γονιδίωμα.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (γράφουν οι:Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


 
Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, για να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα... Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Είναι σύνδρομο που

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (γράφει η Ευτυχία Ξυγιντζή)



Indila - Mini World (Cover - Tracklist)


Είναι αδύνατον για την Indila να δείξει οτι η μουσική δεν αποτέλεσε μια αποκάλυψη γι αυτήν.Οι εκλεκτικές επιρροές της νεαρής Παριζιάνας αντικατοπτρίζουν μία βαθιά γεύση για την δύναμη των συναισθημάτων. Στην ηλικία των επτά, η Indila έγραψε το πρώτο της ποίημα, γοητευμένη από την δύναμη των λέξεων.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (γράφει ο Σπανός Σωκράτης)


   Σε παρακμή, μαρασμό και πλήρη αδράνεια οδηγεί το βασίλειό του ο βασιλιάς Αστόχαστος, ο οποίος δεν νοιάζεται για τίποτα παρά μόνο για διασκεδάσεις και εύκολη ζωή. Οι πάντες υποφέρουν και επιδιώκουν μόνο το ατομικό τους συμφέρον αδιαφορώντας για το κοινό καλό.

   Το βασιλόπουλο, ο Συνετός, με τη βοήθεια της Ειρηνούλας, της μικρής του αδερφής, και δύο γυναικών, της Γνώσης και της Φρόνησης, πασχίζει για την αναγέννηση και ανόρθωση της χώρας του. Βασικά συστατικά για να πετύχει η συνταγή είναι η εργατικότητα και η προκοπή, η τιμιότητα και η αρετή, η προσφορά και η θυσία, η υπομονή και η σύνεση, η δικαιοσύνη και η επικράτηση της αλήθειας. Οπλισμένος με θάρρος και θέληση, αγωνίζεται να δώσει νέα πνοή στο χαμένο όραμα του βασιλείου και να αποκαταστήσει την ευημερία στη χώρα του.

ΟΤΑΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ Η ΛΕΞΗ ΠΟΛΕΜΟΣ(γράφει ο Σπανός Σωκράτης)


   Ποιος ξέρει άραγε πώς να ζουν στη μέση της ερήμου, ανάμεσα στην άμμο και στον άνεμο, σαράντα πέντε μητέρες και σαράντα εννέα παιδιά! Και οι άντρες; Όχι, δεν υπάρχουν άντρες, πέθαναν όλοι στους πολέμους, έμειναν μόνον αυτές, γυναίκες και παιδιά. Και ανάμεσά τους ο Πάο, ένα εξαιρετικό παιδί, που έπεσε από τον ουρανό, που έγινε βασιλιάς κατά λάθος, αλλά πιο σοφός από τους αληθινούς βασιλιάδες. Και χάρη στις ιδέες του Πάο, απλές όπως είναι οι ιδέες ενός παιδιού, οι γυναίκες και τα παιδιά τους κατάφεραν να κάνουν εκείνο που οι άντρες δεν ξέρουν να κάνουν: να ξεχάσουν τον πόλεμο και να φτιάξουν έναν μέλλον γεμάτο ειρήνη.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας (356 - 323 π.Χ.) (γράφουν οι:Ειρήνη Οικονόμου & Σωτηρία Νασιοπούλου)


Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο πιο μεγάλος στρατιωτικός της αρχαιότητας και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Η καταγωγή και η γέννησή του. Ο Αλέξανδρος θεωρούσε τον εαυτό του γιο του θεού των Αιγυπτίων Άμμωνα Δία και απόγονο του Αχιλλέα και του Ηρακλή, πράγμα που πίστευαν και οι σύγχρονοί του, επειδή δεν μπορούσαν αλλιώς να εξηγήσουν τη θαυμαστή προσωπικότητά του. Οι φυσικοί του όμως γονείς ήταν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας και η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Η καταγωγή του λοιπόν ήταν δωρική, διότι και οι Μακεδόνες και οι Ηπειρώτες ήσαν Δωριείς.
Λένε πως η γέννησή του προαναγγέλθηκε με θαυμαστά σημεία. Κατά τον Πλούταρχο η Ολυμπιάδα κατά την πρώτη νύχτα τουγάμου της νόμισε ότι ακούστηκε βροντή και έπεσε κεραυνός στην κοιλιά της. Από την πληγή που άνοιξε έβγαινε πολλή φωτιά και διασκορπιζόταν σε φλόγες που διαλύονταν. Ο Φίλιππος επίσης ονειρεύτηκε κάποιο βράδυ ότι έβαζε

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γιώργος Σεφέρης (γράφουν οι:Ελένη Θεοχάρη & Κατερίνα Καλύβα


Ο Γιώργος Σεφέρης (Σμύρνη 13 Μαρτίου 1900 – Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη, και τριών μαζί με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη (Νόμπελ Οικονομικών), από την Κύπρο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου[του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως (το γένος Γ. Τενεκίδη) Σεφεριάδη. Πριν τη γέννησή του είχε γεννηθεί ένα

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ελλάδα και Ισπανία κήρυξαν το 2014 «Έτος El Greco»


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή πιο απλά El Greco. Έτσι έμεινε στη ιστορία, με το προσωνύμιο El Greco που του δόθηκε στην Ιταλία.
Ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας από την Κρήτη, που όμως έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του. Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία οι χώρες που μοιράστηκαν τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου.
Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του (7 Απριλίου 1614), Ελλάδα και Ισπανία κήρυξαν το 2014 έτος El Greco (η χώρα μας το είχε κηρύξει ήδη από το 2012). Η Ισπανία θα τον τιμήσει με μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Η πρώτη με την ονομασία  «El Greco και Σύγχρονη Ζωγραφική» διοργανώνεται από το Μουσείο του Prado και θα επικεντρωθεί στη επιρροή του El Greco στην εξέλιξη της ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα. Η διάρκειά της θα είναι από τις 24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη θα γίνει στο Τολέδο με την ονομασία "Ο El Greco του Τολέδο" και θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ για τον κορυφαίο ζωγράφο, με 120 έργα του, όπου τα 29 από αυτά έφτασαν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Τέλος η έκθεση «El Greco : Τέχνη και Επάγγελμα» που θα πραγματοποιηθεί στο Τολέδο, θα παρουσιάσει στο κοινό έργα του κορυφαίου ζωγράφου που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην Ισπανία.