Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…(γράφουν οι: Σταϊνού Μυρτώ & Σοφία Ρέντα)


Πολυτονικό σύστημα:
Το πολυτονικό σύστημα καταργήθηκε το 1981 και στο αντικατέστησε το μονοτονικό σύστημα. Το πολυτονικό σύστημα ήταν ένα σύστημα με τα ακόλουθα σύμβολα:

-η οξεία
-η βαρεία 
-η περισπωμένη
Η αντικατάσταση του πολυτονικού συστήματος από το μονοτονικό σύστημα οφείλεται και στις γραμματικές ευκολίες που έχει το μονοτονικό σύστημα όπως:
 Η Γραμματική χωρίς «ήτα», «ύψιλον» και «ωμέγα»! Τα φωνήεντα είναι μόνον πέντε και τα σύμφωνα 18. Και αυτό γιατί τα γράμματα «η», «υ», «ω», «ξ» και «ψ» εξοβελίστηκαν από το γνωστό μας μέχρι σήμερα ελληνικό αλφάβητο.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

TA ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ (20-02-2014) ΣΤΗ Γ’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Γ1 ΚΑΙ Γ2



ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


50 χρόνια μετά το θάνατο της Έντιθ Πιάφ (γράφουν:Ειρήνη Οικονόμου & Σωτηρία Νασιοπούλου)



 edith-piaf32935
Η Édith Piaf γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915.Το πραγματικό της όνομα ήταν
Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion) και ήταν Γαλλίδα τραγουδίστρια, ίσως η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ.
Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1915. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ (Anita Maillard), ήταν λυρική τραγουδίστρια, γνωστή με το ψευδώνυμο Line Marsa. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της την εγκατέλειψε και η μικρή Εντίθ περνάει τα πρώτα της χρόνια πρώτα κοντά στη μητρική της γιαγιά.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μετρώντας τη φύση με τη βοήθεια των μαθηματικών! (γράφουν οι: Ρίτσα Γκουμότσιου & Σωτηρία Νασιοπούλου)



Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 τα τμήματα της Γ τάξης του Γυμνασίου Δεσκάτης (Γ1,Γ2) έκαναν μια βόλτα στην φύση και στο πράσινο της πόλης μας για να ανακαλύψουν την χρησιμότητα των μαθηματικών ακόμα και στην φύση. Επισκεφτήκαμε το πάρκο που υπάρχει πιο κάτω από το σχολείο μας με την πλούσια χλωρίδα. Διασκεδάσαμε αλλά κάναμε και το μάθημα μας. Μάθαμε λοιπόν, πώς να μετράμε το ύψος μιας κολώνας χωρίς να χρειαστούμε σκάλα, αλλά και το πλάτος ενός ποταμού χωρίς τη βοήθεια βάρκας. Ήταν μια ευχάριστη ώρα αφού κάναμε το μάθημα διασκεδάζοντας και μάθαμε χρήσιμα πράγματα. Χαιρόμαστε επίσης, που η διαδικασία της μάθησης γίνεται και εκτός βιβλίων και τάξης, κάτι που κάνει το μάθημα ακόμα πιο ευχάριστο και χαρούμενο!

ΔΥΣΛΕΞΙΑ-ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ (γράφουν οι: Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


 

Δυσλεξία

Δυσλεξία είναι η ειδική μαθησιακή δυσκολία που εντοπίζεται
στο γραπτό λόγο και αφορά ιδιαίτερα την ανάγνωση, τη γραφή
και την ορθογραφία. Προϋποθέτει ότι το παιδί έχει φυσιολογική
νοημοσύνη και έχει μπει σ΄ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Ως εκ τούτου, αποκλείονται τα παιδιά που έχουν χαμηλή νοημοσύνη,

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου ( γράφει ο Σταμάτης θεοδοσιάδης)



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

Κτηνοτροφία (γράφουν οι:Σπύρος Ξυγιντζής, Δημήτρης Πολίτης & Κωνσταντίνος Ξυγιντζής)

Κτηνοτροφία

 

Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας και αφορά κυρίως την εκτροφή ζώων. Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες των κατοίκων της Ελλάδας. Οι παλιοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα της τροφής τους, ανακάλυψαν ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα αντί να τα σκοτώνουν, να τα πιάνουν και να τα αιχμαλωτίζουν. Έτσι άρχισαν σιγά - σιγά να ασχολούνται με την κτηνοτροφία...

Πάμπλο Πινέδα (γράφουν οι:Σπανού Αθανασία & Τσιώρα Φιλιώ)

Η βιογραφία του Πάμπλο Πινέδα είναι πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα καθώς παρουσιάζεται η πορεία της ζωής του και η δύσκολη σταδιοδρομία του, παρ΄ όλα αυτά όμως τα κατάφερε διότι είναι ένας άνθρωπος πολύ δυνατός αφού με την ιδιαιτερότητα του και το πείσμα του έδειξε, πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα σ αυτόν και στους άλλους ανθρώπους αφού πραγματοποίησε τα όνειρα του και επίσης σε λίγο καιρό θα διδάξει σε σχολείο! Ισπανός Πάμπλο Πινέδα ο οποίος είναι 34 χρονών και επίσης ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου, που έχει σύνδρομο Down. Χρειάζεται να περάσει ακόμη τέσσερις εξετάσεις, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει δάσκαλος. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο στην Ισπανία όμως είναι μικρό το ποσοστό που βρίσκει την ψυχική δύναμη να το φέρει σε πέρας. Επιπλέον ο Πάμπλο Πινέδα τελείωσε τις σπουδές του παιδαγωγού και αυτό το Μάρτη έκανε την πρακτική εξάσκηση στην Κόρδοβα. Ο Πινέδα αυτήν την εποχή...

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014(γράφει η Κατερίνα Καλύβα)


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014, γνωστοί και ως Αγώνες της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας από 7 έως 23 Φεβρουαρίου του 2014.
Το Σότσι επιλέχθηκε ως η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες τον Ιούλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της 119ης συνόδου της ΔΟΕ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα είναι οι πρώτοι στην Ρωσία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Η ΕΣΣΔ ήταν διοργανώτρια χώρα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα.
Οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου δίνουν το «παρών» στο Σότσι της Ρωσίας.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους Απόστολο Αγγελή