Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η «Ανδρομάνα» στη Δεσκάτη Γρεβενών και τα τραγούδια της (γράφουν οι: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΟΛΓΑ ΤΣΙΟΥΚΑΝΗ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΚΑΒΑΡΑ


 
Η «Ανδρομάνα», είναι ένα σπάνιο έθιμο με το οποίο οι κάτοικοι της Δεσκάτης Γρεβενών αποχαιρετούν ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής το Πάσχα.
Το έθιμο αυτό που αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς, συναντάται μόνο στη περιοχή αυτή και αναβιώνει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάντα αυτή την ημέρα, την πρώτη Παρασκυηή μετά το Πάσχα.
Η «Ανδρομάνα» ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου ήταν ο καλύτερος τρόπος, με τον οποίο οι Δεσκατιώτες περνούσαν τα μηνύματα της λευτεριάς και της επανάστασης με τις αλληγορικές έννοιες των τραγουδιών και μάλιστα με την παρουσία των Τούρκων.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ (γράφει η Ευτυχία Ξυγιντζή)



Κάθε παραμονή του αγίου Αντρέα στις 29 Δεκεμβρίου κάθε νοικοκυρά του σπιτιού έβραζε καλαμπόκι μαζί με λίγο σιτάρι. Αυτό το έθιμο άρχισε από παλιά. Ξεκινούσε από το βράδυ όπου  το καλαμπόκι και το σιτάρι σιγόβραζαν  στα τζάκια μέχρι το πρωί. Το πρωί η νοικοκυρά άνοιγε την κατσαρόλα  και τα μοίραζε στην οικογένεια ως σύμβολο ανδρείωσης (δηλαδή να έχουν υγεία τα μέλη της οικογένειας). 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ(γράφει ο Δημήτρης Κοτίτσας)


 
Με τον όρο διαφήμιση εννοούμε τη διαδικασία δημιουργίας πρωτότυπων μηνυμάτων με σκοπό τη γνωστοποίηση και τον επηρεασμό του καταναλωτικού κοινού για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία επί πληρωμή.
Στις μέρες μας η διαφήμιση έχει αναχθεί σε επιστήμη που στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης ενός προϊόντος με απώτερο σκοπό την μεταβολή του γούστου του κα-ταναλωτή, μέσω της προσφοράς ποικίλων προτύπων ζωής που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρά μόνο στη διέγερση της επιθυμίας για μίμηση. Έτσι, πέρα από την εξαπάτηση του κοινού, σχετικά με τις πραγματικές ιδιότητες του διαφημιζό-μενου προϊόντος, έχουμε μια σειρά αντιλήψεων για τη ζωή και για τις ανθρώπινες σχέσεις που προωθούνται με τη διαφήμιση με σκοπό το κέρδος.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η Κυρά της Ρω! (γράφουν οι Σωτηρία Νασιοπούλου & Ειρήνη Οικονόμου)


Η Κυρά της Ρω, υπήρξε μέλος της Αντίστασης και το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη . Κατά την περίοδο της κατοχής είχε αντιστασιακή δράση, αλλά έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως “κυρά της Ρω” γιατί ως το θάνατό της ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω, κάθε πρωί, και την κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Το 1927, εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτου για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να

Μεγάλοι κατασκευαστές ετοιμάζουν τo υδροκίνητο του μέλλοντος (γράφει ο Κωνσταντίνος Μπγιάλας)


 
Θα γεμίζει σε τρία λεπτά, θα έχει αυτονομία 500 χλμ, μηδενική μόλυνση, μηδενικό θόρυβο και όλα αυτά με λίγες σταγόνες καθαρό νερό. Με ορίζοντα το 2020 τα υδροκίνητα αυτοκίνητα θα είναι οι μελλοντικοί βασιλιάδες του δρόμου, σε εκδοχή Mercedes, Nissan, Toyota κλπ.
Στο χαρτί αρκεί να αναμείξει κάποιος υδρογόνο και οξυγόνο για να παράξει τον απαραίτητο ηλεκτρισμό στο αυτοκίνητο και τη θερμότητα για την εκκίνηση. Κάτω από το καπό τα πράγματα θα είναι πιο πολύπλοκα. Το υδρογόνο θα τροφοδοτεί μια μπαταρία της οποίας η αποστολή θα είναι να φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ (γράφει η Μαγκούφη Δέσποινα)


Η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντίρριου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα( βλ σχεδ.). Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες,

ΔΕΣΚΑΤΗ (γράφουν οι μαθήτριες : Σπανού Αθανασία & Τσιώρα Φιλιώ



Η Δεσκάτη είναι χτισμένη στη νότια πλευρά των Καμβουνίων σε υψ. 860 μ. και καλύπτει έκταση 126 τ. χλμ. Απέχει από τα Γρεβενά 60 χλμ. και βρίσκεται εκεί που συναντώνται οι Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Λάρισας. Υπαγόταν περιοδικά κατά το παρελθόν και στους τέσσερις νομούς. Αποτελεί τη δεύτερη πόλη του Νομού Γρεβενών σε πληθυσμό.

Στο νομό Γρεβενών εντάχθηκε το έτος 1964 αφού αποσπάστηκε από το νομό Λάρισας, για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις σύστασης του νέου τότε νομού. Ο πληθυσμός της Δεσκάτης αποτελείται από 4.647 κατοίκους, μαζί με των γειτονικών κοινοτήτων είναι 5.642 κάτοικοι, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τους 6.500. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τα Greeklish και πώς μπήκαν στη ζωή μας (γράφει ο Αποστόλης Ζαρμπάλης)



 alt
Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο.
Οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται θαυμάσια στο διαδίκτυο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish. Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χρυσοπηγή Δεβετζή: μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες (γράφει η Μαγκούφη Δέσποινα)


 
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ιστορία του τριπλούν αφού κατέχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα με 15,32 μέτρα, επίδοση που πέτυχε στον προκριματικό του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στις 21 Αυγούστου 2004. Στον τελικό του αγωνίσματος κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 15,25 μ. στην τέταρτη από τις 6 προσπάθειες που επιχείρησε στον τελικό. Την ίδια χρονιά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βουδαπέστη το Μάρτιο με 14,73 μ.
2005-2007    

Νίκος Γκάλης (γράφουν οι Κωνσταντίνος Μπγιάλας, Κωνσταντίνος Πιτσιδήμος και Γιάννης Παρασκευόπουλος)


                                                                          
Στις ΗΠΑ έως το 1979-
Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο (ο πατέρας του ήταν από τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου), μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση. Το 1975 εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ του οποίου η ομάδα μπάσκετ φημίζεται για τις διακρίσεις της. Ξεχώρισε γρήγορα και έγινε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κολλεγιακού πρωταθλήματος. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ γκαρντ και σκόραρε με μεγάλη ποικιλία κινήσεων. Αγαπημένη του κίνηση το τζαμπ σουτ από μέση απόσταση ή το λέι απ με σπάσιμο στον αέρα (πολλές φορές με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα να αμύνεται μπροστά του).

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το μεγαλείο της Ελληνίδας μάνας!



Ο γνωστός Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα και ως στρατιώτης με τα ναζιστικά στρατεύματα, έκανε την εξής εξομολόγηση λίγα χρόνια πριν πεθάνει... «Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία. Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος.

Μίκης Θεοδωράκης ,ένας σπουδαίος Έλληνας(γράφουν οι: Σπανού Αθανασία και Φιλιώ Τσιώρα)

 
Ο Μίκης Θεοδωράκης ,σπουδαίος Έλληνας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το πραγματικό του όνομα είναι Μιχαήλ Θεοδωράκης στη ζωή του κέρδισε πολλά βραβεία, το πρώτο του βραβείο το κέρδισε στο φεστιβάλ της Μόσχας το 1957 αλλά και πολλά ακόμη. Έγραψε για πολλά μουσικά έργα αλλά παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι βαθμοί του Λυκείου. Αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση.

 

νέο σύστημα εισαγωγής, Κέντρο Μελέτης, νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με το νέο τρόπο λειτουργίας του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι βαθμοί προαγωγής της Α΄, Β΄ Λυκείου καθώς και ο βαθμός απόλυσης της Γ΄ Λυκείου προσμετρούν στην αξιολόγηση για την εισαγωγή των μαθητών.

Μεγάλη σημασία βέβαια συνεχίζουν να έχουν οι επιδόσεις στα τέσσερα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι μαθητές πλέον διεκδικούν την εισαγωγή στην σχολή της πρώτης τους επιλογής με 5 βαθμούς. Αυτούς των τεσσάρων Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων και τον 5ο βαθμό που προκύπτει από τις επιδόσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια του Λυκείου, αυτός ονομάζεται Βαθμός Προαγωγής & Απόλυσης (Β.Π.Α.).

Ο Β.Π.Α. προκύπτει κατά 20% από το βαθμό προαγωγής της Α΄ Λυκείου, κατά 35% από το βαθμό προαγωγής της Β΄ Λυκείου και τέλος κατά 45% από το βαθμό απόλυσης της Γ΄ Λυκείου. Οι βαθμοί όμως προαγωγής κατά τη διάρκεια του Λυκείου καθώς και ο βαθμός απόλυσης προσαρμόζονται στους βαθμούς των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Συγκεκριμένα:

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τρία προβλήματα, έξι λύσεις και ένα ηθικό δίδαγμα

Γιατί κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του που μερικές φορές είναι πολύ απλή!


1ο πρόβλημα:

Όταν η NASA άρχισε να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα, ανακάλυψαν πως οι στυλογράφοι δεν δούλευαν με βαρύτητα μηδέν, αφού η μελάνη δεν κατέβαινε για να γράψει.
Space Pen

Λύση A:

Μεγάλοι Έλληνες Αθλητές : Φανή Χαλκιά (της Καίτης Παπακωνσταντίνου)


Γεννήθηκε στη Λάρισα  στις 2 Φεβρουαρίου του 1979. Διακρίθηκε την δεκαετία του ΄90 στο μίτινγκ «Ολυμπιακές Μέρες». Στον ανοικτό στίβο πέτυχε 53.46 καλύτερη επίδοση, στα «Τοφάλεια » (2003 ).
Τον Αύγουστο του 2003 πέτυχε καλύτερη επίδοση και στα 400μ. εμπόδια, στη Θεσσαλονίκη (56.40). Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. πέτυχε στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της  Βουδαπέστης  τον Μάρτιο του  2004 , με επίδοση 51.77 και πήρε την 6η θέση, με 52.90.
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2004 κατέρριψε το δικό της ρεκόρ στα 400μ. με 54.88 στις 11 Ιουνίου του 2004. Λίγες ημέρες αργότερα, στις  19 Ιουνίου του 2004 πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στα 400 μ. με εμπόδια, πετυχαίνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ με 54.16 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο Μπίντγκος της  Πολωνίας.  Το ρεκόρ της δεν έμελλε να το κρατήσει για πολύ. Στα Τσικλιτήρεια, στις 4 Ιουλίου του 2004, πέτυχε χρόνο 5399 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που «κατέβηκε» τα 54 στο αγώνισμα.