Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η μαθηματική ανακάλυψη του αιώνα (ή ο Δημοσιογραφούλης … διαπρέπει στα μαθηματικά).


Παιδιά… μπορείτε να κρυφτείτε. Θα προβώ σε μαθηματικές ανακαλύψεις.

Λοιπόν, συνειδητοποίησα πρόσφατα ότι τα κλάσματα δεν πάνε καλά. Ενδεχομένως να φταίει το γεγονός ότι είναι κάτι που είναι μοιρασμένο. Ό,τι και να πεις ένα κόμπλεξ το αποκτάς όταν δεν είσαι σωστός. Επιπλέον, είναι και το όνομα. Άκου, κλάσματα.

(δείτε το βίντεο στο κυρίως άρθρο)

Ο Erik Johansson είναι ένας Σουηδός φωτογράφος που έχει την ικανότητα να ξεγελά τα… μάτια των θεατών με τις εικόνες του.

diaforetiko.gr : 94 Δείτε απίστευτες εικόνες που ξεγελούν τα μάτια!!!

Δρόμοι που ανοίγουν στα δύο, θαλασσογραφίες που πλημμυρίζουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπου το απίστευτο γίνεται πιστευτό και το απίθανο πιθανό!

ΔΕΙΤΕ 15 ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΡΘΡΟ

Συμφωνική ορχήστρα με... tablet παίζει μία διαφορετική εκτέλεση της Κάρμεν [βίντεο]

Μία διαφορετική εκτέλεση της διάσημης όπερας του Μπιζέ, Κάρμεν, παρουσίασε η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας. Αντί για μουσικά όργανα τα μέλη της χρησιμοποίησαν κινητά και tabets που είχαν τα μουσικά όργανα ως εφαρμογές.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μέχρι 12 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού.


 
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε την Παρασκευή, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών που έλαβαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου μέχρι τις 12 Ιουλίου. Τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.
 Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος ηλεκτρονικά. Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Έξι βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

«Ψηφιακή αθανασία» μέχρι το 2045 υπόσχεται ο διευθυντής μηχανικής της Google.


«Ψηφιακή αθανασία» μέχρι το 2045 υπόσχεται ο διευθυντής μηχανικής της Google  
Στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να φορτώνουμε τις αναμνήσεις, τις γνώσεις και τις σκέψεις μας σε υπολογιστές, εξασφαλίζοντας ψηφιακή αθανασία, όπως υποστήριξε ο διευθυντής μηχανικής της Google Ρέι Κάρζγουελ.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μία κότα είναι πιο έξυπνη από ένα παιδί τριών ετών!


Μία κότα είναι πιο έξυπνη από ένα 3χρονο παιδί σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρε 
Απρόσμενες ικανότητες στην αριθμητική, τη λογική και τον αυτοέλεγχο φαίνεται πώς έχουν οι... κότες, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμα και ένα παιδί 3 χρονών, όπως διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η καθηγήτρια Κριστιν Νίκολ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στην Αγγλία, παρατήρησε ότι οι κότες εμφανίζουν χαρακτηριστικά τα οποία στους ανθρώπους εμφανίζονται μόνο σε παιδιά άνω των 4 ετών.

Θαυμάστε τα υπέροχα σκίτσα της Ασημίνας Γκαγκτζή!


Με τη ματιά μιας έφηβης (Ασημίνα Γκαγκτζή), που ανοίγει τα φτερά της απο του χρόνου για την Α΄Λυκείου, σας παρουσιάζουμε 14 πανέμορφα σκίτσα. Ελπίζουμε και τη νέα χρονιά η Ασημίνα να συνεχίσει την όμορφη καλλιτεχνική δουλειά της και να μας στέλνει τα σκίτσα της για δημοσίευση.
Η συντακτική ομάδα 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αύριο η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου: Tο φεγγάρι στο πιο κοντινό του σημείο στη Γη.

                                   
Απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου: Tο φεγγάρι στο πιο κοντινό του σημείο
Μία μαγευτική πανσέληνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν εκτός σπιτιού το βράδυ της Κυριακής, αφού το φεγγάρι θα φτάσει στην πλήρη φάση του και ταυτόχρονα στο κοντινότερό του σημείο στη Γη, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου.
Συγκεκριμένα σήμερα η Σελήνη θα απέχει μόλις 356.990 χιλιόμετρα από τη Γη και εφόσον σήμερα θα είναι και πανσέληνος το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μαγευτικό.

«Ανάσταση» φυτών που είχαν παγώσει πριν 400 χρόνια.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η αναπάντεχη «ανάσταση» δείχνει πώς τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν μετά από τις εποχές των παγετώνων.
 Φυτά που είχαν παγώσει πριν από 400 περίπου χρόνια, στη διάρκεια της λεγόμενης «Μικρής Εποχής των Πάγων» (1550-1850), «ξύπνησαν» και άρχισαν να βλασταίνουν και να ανθοφορούν ξανά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η αναπάντεχη «ανάσταση» δείχνει με ποιο τρόπο τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τόσες φορές μετά από τις διαδοχικές εποχές των παγετώνων.

Βάσεις 2013: Που αναμένεται πτώση και που άνοδος


 
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων, ξεκίνησε η αγωνία για τη διακύμανση των βάσεων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μεγάλη βουτιά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, λόγω των πολύ κακών επιδόσεων των μαθητών σε Μαθηματικά και Φυσική, όπου υπάρχει μεγάλη συσσώρευση γραπτών με βαθμολογίες από 12-15!

Ζάβορδα - Μοναστήρι Αγίου Νικάνορα



 
Στο Καλλίστρατο όρος, δίπλα στον Αλιάκμονα ποταμό, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Ζάβορδας. Ιδρύθηκε από τον Θεσσσαλονικέα όσιο Νικάνορα στις αρχές του 16ου αιώνα.    
 Φθάνοντας στους πρόποδες τού Καλλίστρατου συναντάμε ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα, το λεγόμενο "γυναικείο" πού αποτελείται από την εκκλησία τού Αγίου Δημητρίου με συνεχόμενους ξενώνες, προοριζόμενοι...

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δείτε ποια είναι τα 10 πράγματα που ίσως(;) ξέρουμε λάθος!


           
1. Οι θάλασσες και οι λίμνες δεν είναι μπλε επειδή αντανακλούν το χρώμα του ουρανού, αλλά επειδή το νερό είναι μπλε -απλώς σε μικρές ποσότητες το ανθρώπινο μάτι δεν το αντιλαμβάνεται.
2. Τα νύχια και τα μαλλιά δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο. Το δέρμα είναι που αφυδατώνεται και υποχωρεί, δημιουργώντας αυτή την εντύπωση.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

10 παρανοήσεις σχετικά με την ανακύκλωση.


Τι γίνεται με την ανακύκλωση στην Αθήνα;
Η ανακύκλωση γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τόσο σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και σε επίπεδο πιστοποιημένων φορέων ανακύκλωσης διαφόρων υλικών.
Παρόλα αυτά, πολλές είναι οι παρανοήσεις σχετικά με την ανακύκλωση και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σε ατομικό επίπεδο.

Μερικές από αυτές:

19άχρονος εφηύρε συσκευή καθαρισμού των ωκεανών!


 

Μία εφεύρεση που μπορεί να μαζέψει 7.250.000 τόνους πλαστικού από τα νερά των ωκεανών δημιούργησε και παρουσίασε ένας 19χρονος, δίνοντας μία σημαντική και εύκολη λύση σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα...

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτικό βίντεο και εκπαιδευτική ταινία για προστασία από σεισμούς.


 Εκπαιδευτικό βίντεο για προστασία από σεισμούς.Το Τραγούδι για το σεισμό, "ανέβηκε" για εκπαιδευτικούς λόγους-περιέχεται σε cd rom του ΟΑΣΠ που διανεμήθηκε στα σχολεία.


Για να δείτε εκπαιδευτική ταινία με οδηγίες για προστασία από σεισμούς πατήστε ΕΔΩ.( Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 
www.civilprotection.gr)

CIVILPROTECTIONgreek

Οι συντάκτες και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας και στις καλοκαιρινές διακοπές θα δημοσιεύουν άρθρα – σχόλια και ρεπορτάζ. Δηλώνουν: διακοπές και «νεανικοί παλμοί» πάνε μαζί !!!



Το καλοκαίρι ξεκινάει! Οι διακοπές επιτέλους ξεκίνησαν.
Η συντακτική ομάδα της e-εφημερίδας μας θα συνεχίσει να δημοσιεύει άρθρα και μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα με περισσότερο χρόνο και το ίδιο μεράκι θα φτιάξουμε την εφημερίδα μας καλύτερη. Φυσικά οι ανταποκριτές μας θα μπορουν να στείλουν και τα δικά τους άρθρα στο e-mail της εφημερίδας μας: neanikoi.palmoi@gmail.com

Τα …διαμάντια των εξετάσεων! Άντε καλά αποτελέσματα και καλές διακοπές παιδιά!


 


·   Η χαλκομανία είναι μιά βαρύτατη ψυχασθένεια που προκαλώνεται από την αιμόλυνση του περιβάλλοντος που μας περιτριγυρίζει.

Μερικές φορές είναι αθεράπευτη.

·   Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιο.
·   Τρισδιάστατο είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος, ύψος, βάθος και ίσως και βάρος όπου χρειάζεαι.
Όλα τα άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον.
·   Το δεκαδικό σύστημα είναι το σύστημα που επικράτησε, διότι μετράμε ένα-ένα (πόντους).
Και όχι μία-μία (ίντσες), δηλαδή από το θηλυκό στο αρσενικό, επαναφορά κανονική.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οι 300 επέστρεψαν!



Η ταινία “300” παρόλο που έκανε τεράστια επιτυχία, κανείς δεν πίστεψε πως θα έχει και συνέχεια. Και όμως το “300: Rise of an Empire” που ακολουθεί τα γεγονότα του πρώτου μέρους, έρχεται να μας διαψεύσει.

 300-rise-of-an-empire-poster-zack-snyder

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σεισμοί: Τι είναι, τι πρέπει να γνωρίζω γι΄ αυτούς, πώς να τους αντιμετωπίσω;



Οι σεισμοί από την εποχή της αρχαιότητας ακόμα, αποτελούσαν αντικείμενο απορίας και ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο.
Συνήθως θεωρούνταν υπερφυσικά φαινόμενα που προκαλούσαν φόβο και πανικό και συνοδεύονταν από ένα πλήθος δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων. Κανένα άλλο φυσικό φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει δέος και πανικό ταυτόχρονα κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εκδηλώνεται συνήθως ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση ενώ συχνά δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Δικαιολογητικά εγγραφής στην Α’ Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)


        
     
             
   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ   ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  &  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α’/ΒΑΘΜΙΑΣ& Β’/ΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Β’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
                   10 ΕΠΑ.Λ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δεσκάτη 51200
Τηλ. - ΦΑΞ: 24620 32756
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Παπατσάνης                  Αθανάσιος








Προς:
Τους γονείς –κηδεμόνες των μαθητών Γ’ Γυμνασίου




Δεσκάτη    11/06/2013
  






ΘΕΜΑ:  «Δικαιολογητικά εγγραφής στην Α’ Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)».

  1. Απολυτήριο Γυμνασίου (στέλνεται από το Γυμνάσιο στο σχολείο που θα εγγραφεί).
  2. Πιστοποιητικό Γέννησης (για σχολική χρήση – Χορηγείται από τη γραμματεία του Δήμου στον άμεσα ενδιαφερόμενο).

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο - Το Ευπαλίνειο όρυγμα ή Ευπαλίνειο υδραγωγείο



Ένα πολύ ωραίο animated video για τον αρχαίο μηχανικό και μαθηματικό Ευπαλίνο . Με τη χρήση των μαθηματικών κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό έργο για τις ανάγκες ύδρευσης της αρχαίας Σάμου, γνωστό ως Ευπαλίνειο όρυγμα

 
Το video είναι μια παραγωγή του ΣΤΕΑΤ με πολύ σπουδαία δουλειά από το καθηγητή Θ. Τάσιο και τους υπόλοιπους συντελεστές του.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα μαθηματικά στη φύση!

Ένα καταπληκτικό video με την ακολουθία Fibonacci στη φύση.

Έχει υπέροχη μουσική, βάλτε ήχο και απολαύστε το!

Tηλεχειρισμός με κινητήρια δύναμη τη σκέψη!



jne466351f1_online 
Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τηλεκατευθύνουν ένα μικρό ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη της σκέψης, μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων του χειριστή που βρίσκεται στο έδαφος.
Το επίτευγμα αυτό θεωρείται πως στο μέλλον μπορεί να συμβάλλει στην κατασκευή ρομποτικών βοηθών, τα οποία θα επιτρέπουν σε παράλυτους ή όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, να κινούνται αυτόνομα μέσω εντολών της σκέψης τους.
Δείτε βίντεο στο κυρίως άρθρο.: Ο καθηγητής Bin He, ο επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί πως επιτυγχάνεται ο τηλεχειριμός με τη σκέψη.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Εκπληκτικό πείραμα (επιστημονικά τρικ)


Ο επιστήμονας brusspup είναι γνωστός στο ίντερνετ για τα εκπληκτικά του πειράματα και επιστημονικά τρικ που επιχειρεί.
Το τελευταίο του «κόλπο» έχει ήδη γίνει viral και δείχνει τα μοναδικά σχέδια που δημιουργεί με αλάτι σε μία πλατφόρμα που πάλλεται σε συγκεκριμένες συχνότητες.
Αξίζει να το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι μηχανές των Θεών (ντοκυμαντέρ) - Αρχαία τεχνολογία




Δείτε το ντοκυμαντέρ του History Channel, για τις εκπληκτικές κατασκευές-μηχανές των αρχαίων μας προγόνων, οι οποίες κοσμούσαν τους ναούς. Αγάλματα με ματωμένα δάκρυα, ναοί που βοούσαν από κεραυνούς, μέχρι και άρματα που σηκώνονταν στον αέρα! Οι κατασκευές αυτές ήταν συνδιασμός Μαθηματικών, Φυσικής και Μηχανικής, κάτι που αποδεικνύει το υψηλότατο επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει ο αρχαίος πολιτισμός της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 1972. Βέβαια μία μόνο μέρα δεν αρκεί για τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας της Γης, ούτε για τη διάσωση των πηγών ενέργειας και της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.

Ωστόσο κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου, πρέπει να θεωρείται γιορτή και παγκόσμια ευγνωμοσύνη προς το Δημιουργό της Γης, καθώς και προς τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους σ’ όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη μας, για τα όσα επιτελούν, για τα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πως μετρούνταν οι αποστάσεις στην αρχαία Ελλάδα ; ΤΑ ΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (γράφουν οι: Αθανασία Κούτουλα & Βασιλική Αντωνογιάννη)



      Αναψηλαφώντας την ιστορία των αρχαίων Ελλήνων μπορεί κανείς να βρει τη σύνδεση με άλλους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς(Βαβυλώνιους-Σουμέριους) καθώς και τη δημιουργία δικών τους μοναδικών χαρακτηριστικών, γεγονός που διαπιστώνεται και στις μονάδες μέτρησής τους. Αφού τονίσουμε ότι σε εκτεταμένες περιοχές χωρίς διοικητική ενότητα (πολλές διαφορετικές πόλεις-κράτη) και σε χρονικές περιόδους πολλών αιώνων η άποψη ότι υπήρχε ένα ενιαίο μετρικό σύστημα αποτελεί γενίκευση εν μέρει μόνο σωστή, θα προχωρήσουμε στην παρουσίαση των μονάδων που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα.