Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Το χρώμα στη γλυπτική (Γράφουν οι: Σοφία - Μαρία Ρέντα και Μυρτώ Σταϊνού )



Τα διάφορα επίθετα υλικά, καθώς και τα διάφορα εξαρτήματα των αγαλμάτων μπορούν να εννοηθούν μόνο επάνω σε γλυπτά με ζωγραφική διακόσμηση. Το χρώμα ήταν άλλωστε βασικό χαρακτηριστικό των αγαλμάτων της αρχαιότητας. Η ελληνική γλυπτική καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ήταν πάντοτε ζωγραφισμένη, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής της, εάν αυτό δηλαδή ήταν το μάρμαρο, ο πωρόλιθος, το ξύλο ή ο ασβεστόλιθος. Ζωγραφισμένα πρέπει άλλωστε να φανταστούμε και τα αρχαία αρχιτεκτονήματα, μαζί με τα γλυπτά τους.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ( γράφουν οι: Μυρτώ Σταϊνού και Σοφία - Μαρία Ρέντα )


 
Εικόνα της Ατλαντίδος σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα.

Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: τλαντς νσος) είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας».

Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες», ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λιβυκής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (δηλαδή κατά το 9560 π.Χ.). Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο παράξενος κόσμος του θείου Αλβέρτου και η γεωμετρία του Riemann.


Δυο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 από την σειρά "Το σύμπαν που αγάπησα".


Σκηνοθέτης: Κώστας Χαραλάμπους
Επιστημονική επιμέλεια, Παρουσίαση :
Δρ.Στράτος Θεοδοσίου, Δρ.Μάνος Δανέζης

Δείτε την γεωμετρία του Riemann στο κυρίως άρθρο.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τα μαθηματικά ,η λογική και η τέχνη της εξαπάτησης!!!!!!


 
                                 
  "Ποτέ μην δίνεις σε ένα κορόιδο ίσες ευκαιρίες"                                                                                                                     Ανώνυμος

     Φανταστείτε ότι είστε τακτικός παίκτης στο στοίχημα, αφιερώνετε πολύ χρόνο και χρήμα και νιώθετε μια ανατριχίλα όταν ανακοινώνονται  τα αποτελέσματα των αγώνων στα οποία ποντάρατε. Είστε το ιδανικό θύμα!!!!! Λαμβάνετε μια  προσωπική επιστολή από την «Πρόβλεψη Α.Ε» η οποία  σας δίνει σε εσάς και μόνο σε εσάς με απόλυτη εχεμύθεια το αποτέλεσμα ενός κρίσιμου και αμφιβόλου ποδοσφαιρικού αγώνα  της

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ στο μεγάλο " μέτοικο" Ζόρζ Μουστακί που έφυγε σήμερα....




Σε ηλικία 79 ετών έφυγε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Ζορζ Μουστακί, που ζούσε για χρόνια στη Γαλλία.
Η ζωή του: Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934. Οι γονείς του ονομάζονταν Νεσίμ και Σάρα και κατάγονταν από την Κέρκυρα! Στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια είχαν ένα βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά. Οι γονείς του έδωσαν στον μικρό Μουστακί και στις αδερφές του γαλλική παιδεία, βάζοντάς τον σε γαλλικό σχολείο.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πανηγυρίζει σήμερα στις 21 Μαΐου .Ο Ιερός Ναός των Πολιούχων Αγίων της Δεσκάτης Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.



ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ
Γιορτάζουμε σήμερα 21 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας). Το ακριβές έτος της γεννήσεώς του δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος, που λόγω της

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

19Η ΜΑΪΟΥ:ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


 
  • Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθόμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη. (Λεωνίδας Ιασωνίδης)

  • Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον (Κώστας Π. Μαυρόπουλος)

 
Γενοκτονία των Ποντίων
Η γενοκτονία ως όρος καθιερώθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης, όταν καταδικάστηκε η ναζιστική ηγεσία για τα εγκλήματα πολέμου κατά των Εβραίων.Ως νομική έννοια διατυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καθιερώθηκε στις 9/12/1948, με τη σύμβαση της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τρεις γενοκτονίες συντελέστηκαν τον 20ο αιώνα, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Εβραίων. Εξ’ αυτών οι δύο αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως, άμεσα των Εβραίων και έμμεσα των Αρμενίων.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (γράφει ο Νίκος Τέλλιος)

                                                                                                       

Το Νησί του Πάσχα, στα ισπανικά Isla de Pascua και επίσης Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό και είναι επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163 km2 και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους στην απογραφή του 2002, δηλαδή αύξηση 43.1%  από την αντίστοιχη απογραφή του 1982. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα νησί του Πάσχα οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.  

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα μουσεία της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ξεχωριστές εκδηλώσεις και παραστάσεις.


 fosphotos.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε το 1977, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πάνω από 32.000 μουσεία σε 129 χώρες γιορτάζουν την ημέρα σήμερα, 18η Μαΐου.
Το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα γιορτάζει τόσο την Διεθνή Ημέρα Μουσείων όσο και την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, καλώντας τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν σε μία έκθεση από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design. Ο εορτασμός θα διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Eurovision 2013
Ο Αγάθωνας και οι Κόζα Μόστρα  τα κατάφεραν!

Ζεστό χειροκρότημα απέσπασαν ο Αγάθωνας και οι Κόζα Μόστρα για την εμφάνισή τους στον ημιτελικό της Eurovision στη Σουηδία. Η ελληνική συμμετοχή με την οποία θα ακουστούν τα Γρεβενά, θα έχει έντονο άρωμα Δυτικής Μακεδονίας, αφού ο Βασίλης Ναλμπάντης, ο οποίος παίζει τρομπέτα είναι απο την Κοζάνη και ο και ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος με το ακορντεόν από την Πτολεμαϊδα.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ (γράφουν οι: Οδυσσέας Χρυσάκης και Νίκος Τέλιος)


 
Το Τρίγωνο των Βερμούδων, επίσης γνωστό ως Τρίγωνο του διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, όπου ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων λέγεται ότι έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το spot προβολής της εφημερίδας μας.


Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας δημιούργησε και σας παρουσιάζει ένα διαφημιστικό spot προβολής της εφημερίδας μας το οποίο ήδη το προώθησε και σε άλλες ιστοσελίδες.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ και ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

12 Μαϊου 2013 η γιορτή της μητέρας


Οι ευκαιρίες για δώρα και λουλούδια δεν τελείωσαν, αφού σήμερα έχουμε τη γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας, η οποία είναι κινητή "εορτή" προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη, η οποία φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Απίστου Θωμά.

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 LIKE ΣΤΟ FACE BOOK ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!


104
+
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 LIKE ΣΤΟ FACE BOOK ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΜΑΣ . Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ….

+
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ (Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις) ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ 2009 – 2010, 2010 -2011, 2011 – 2012, 2012 - 2013,2013 - 2014


 
Εν όψει των εξετάσεων που αρχίζουν σε λίγες ημέρες και για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών του Γυμνασίου μας, η εφημερίδα μας αναρτά θέματα παλαιοτέρων ετών στο μάθημα των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.


ΘΕΜΑΤΑ
Γραπτών προαγωγικών  εξετάσεων περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2014

Ακολουθώντας την παράδοση των 5 τελευταίων ετών, η εφημερίδα μας αναρτά τα σημερινά θέματα εξετάσεων στο μάθημα των Μαθηματικών. Σε όλους τους μαθητές ευχόμαστε καλή συνέχεια και άριστες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα.

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ   ΕΔΩ

                              Γ΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΕΔΩ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: Το εφέ της Ελληνική αποστολής οn stage που εντυπωσίασε!



Δεν ήταν μόνο ο εξαιρετικός Ηλίας Κόζας με τη φωνή του, ούτε η φιγούρα του ρεμπέτη Αγάθωνα με το μπαγλαμαδάκι που εντυπωσίασαν όλους όσοι παρακολούθησαν την πρώτη πρόβα της Ελληνικής αποστολής στο Μάλμο αλλά ένα σύνολο εμφάνισης και μικρών λεπτομερειών που έκαναν την διαφορά.

Τα πετρώματα της Δεσκάτης αποτελούν ένα από τα εννέα γεωθαύματα της Πίνδου. Ρίχνουν φως στη γένεση της Γης.


Εντυπωσιακά τα πετρώματα της Δεσκάτης μαρτυρούν την ιστορία της γένεσης του κόσμου.

 Εντυπωσιακά τα πετρώματα της Δεσκάτης μαρτυρούν την ιστορία της γένεσης του κόσμου.

Σχηματίστηκαν πριν από 700 εκατ. χρόνια από το αρχαίο υλικό που αποτελούσε τον πρώτο μανδύα της Γης. «Μπορούμε να δούμε ολόκληρο το φάσμα της γεωλογικής προόδου», λένε οι επιστήμονες.

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Μεγάλο Σάββατο: Η Ανάσταση του Κυρίου!


Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Ενώ το σώμα του Ιησού βρίσκεται στον τάφο, η ψυχή του κατέβηκε προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του.
Εντωμεταξύ οι Αρχιερείς με την άδεια του Πιλάτου, εγκαθιστούν φρουρά έξω από το μνήμα του Χριστού. Αυτό το έκαναν για να μην μπορέσουν οι μαθητές Του, να κλέψουν το σώμα Του και να διαδώσουν ότι αναστήθηκε. Είχαν οι Αρχιερείς αυτόν τον φόβο επειδή την ανάσταση Του, είχε προαναγγείλει ο Ιησούς ενόσω ήταν εν ζωή.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μεγάλη Παρασκευή: "Ω γλυκύ μου έαρ.." - " Αι γενεαί πάσαι..."



Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα:

Το Πάσχα -Το Πάσχα στη Δεσκάτη -Η «Ανδρομάνα» στη Δεσκάτη (γράφει ο Δημήτρης Κοτίτσας)

Το Πάσχα
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα, που και αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο. Με το “Πεσάχ” -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΚΑΤΗΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας.




              
γράφουν οι: 
Γκουμότσιου Αγορίτσα, Ξυγιντζή Ευτυχία, Καλύβα Αικατερίνη, Κοτίτσας Δημήτρης,Μυλωνάς Βαγγέλης, Ξυγιντζής Σπύρος και Τσιγάρας Νίκος
              

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
 Οι μαθητές και μέλη της συντακτικής ομάδας της e-εφημερίδας του Γυμνασίου Δεσκάτης, Γκουμότσιου Αγορίτσα, Ξυγιντζή Ευτυχία, Καλύβα Αικατερίνη, Κοτίτσας Δημήτρης, Μυλωνάς Βαγγέλης, Ξυγιντζής Σπύρος και Τσιγάρας Νίκος επισκεφτήκαμε στις 27 Απριλίου 2013 στην Ελασσόνα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσόνας και Δεσκάτης π. Βασίλειο στη Μητρόπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, μας υποδέχτηκε με χαρά και φανερή ικανοποίηση, μας συγχάρηκε για την πρωτοβουλία μας και μας παραχώρησε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συνέντευξη, το video της οποίας και παραθέτουμε.

Μ. Πέμπτη – «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου»


 
Την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού βιώνουν στην εκκλησία οι πιστοί την Μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στις εκκλησίες το βράδυ θα τελεστεί ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής. Σε αυτόν αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη του Ιησού έως και την ταφή Του.